jedraszko 27.10.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Witam, mam strop drewniany. zabieram się właśnie za ułożenie folii paroizlacyjnej. Moje pytanie, jak powinna być zakończona folia przy ścianie? Czy powinny być zakładki foli na ścianie uszczelnione jakąś taśmą lub innym środkiem? Jeżeli tak to jaka to taśma lub to coś innego? A może powinno być to zrobione inaczej. Proszę o podpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys-ch 31.10.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam.Przypuszczam że budujesz projekt Zenit z Domusa. W przyszłym tygodniu ja również rozpoczynam budowe tego domku.Czy mogę liczyć na cenne rady i opinie "dowiadczonego" INWESTORA?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 31.10.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam, mam strop drewniany. zabieram się właśnie za ułożenie folii paroizlacyjnej. Moje pytanie, jak powinna być zakończona folia przy ścianie? Czy powinny być zakładki foli na ścianie uszczelnione jakąś taśmą lub innym środkiem? Jeżeli tak to jaka to taśma lub to coś innego? A może powinno być to zrobione inaczej. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam A co będzie na suficie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2006 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Wyłóż folię na cianę i to koniec a jak nad stropem sš pomieszczenia mieszkalne to i folia zbyteczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedraszko 02.11.2006 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Krys-ch - Buduję z Domusa ale projekt Kometa. Z tym doświadczeniem różnie bywa, jeśli jednak bedę mógł w czymś pomóc, to nie ma sprawy. Andre59 - karton-gips. poddasze nieużytkowe Andrzej Wilhelmi - i tak właśnie zrobiłem, wyłożyłem na ścianętemat zakonczony. Zastanawia mnie jednak pewna kwestia.Czym się różni zabezpieczenie wełny na skosach poddasza użytkowego a wełny w stropie drewnianym? W krórymś z wątków czytałem, że ktoś kupił ponad standardową folię paroizolacyjną z całym systemem klejenia tej foli. Ze zdjęć wynikało, że folia jest dokładnie przyklejona nie tylko między kolejnymi pasami folii ale również przy oknach dachowych, ścianach kolankowych. Czy zatem jest to niestandardowe działanie inwestora? Czy na folii żółtej robi się to inaczej, tzn. nie uszczelnia się przy oknach dachowych i ścianach kolankowych? Jeżeli czynnosci powinny być takie same, to wracam do mojego pytania o różnicę.Nie chcę jakoś szczególnie rozwijać tego wątku. Odniosłem jednak wrażenie jak by nie było w tej kwestii jakiegoś standardu. O ile coś takiego jak standard w budownictwie funkcjonuje - wątpliwość na podstawie własnych doświadczeń z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 02.11.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Jedraszko, ja folię paroizolacyjną przykleiłem taśmą dwustronną do profila przyściennego UD 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.11.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Różnica polega na tym, że z reguły nad stropem sš pomieszczenia mieszkalne z temperaturš dodatniš a nawet gdy jest tam częć nieużytkowa nieogrzewana to występuje duża przestrzeń umożliwiajšca swobodnš cyrkulację powietrza i usuwanie pary wodnej. W skonym suficie wełna wypełnia całš szerokoć krokwi i usuwanie pary wodnej następuje przez folię wstępnego krycia lub wšskš szczelinš wentylacyjnš występujšcš pomiędzy ociepleniem a foliš, deskami lub płytš OSB. Istotnš sprawš staje się więc maksymalne ograniczenie dostępu pary wodnej do izolacji cieplnej. Producenci okien połaciowych oferujš specjalnie wyprofilowane gotowe fartuchy izolacyjne, osobicie polecam. W przypadku poziomego łšczenia folii paroizolacyjnej należy zawsze góny pas przykrywać dolnym i połšczenie uszczelnić specjalnš tamš. Zwracam uwagę, iż i tak nie uniknie się przejcia pary wodnej cianami i przez folię, ale przy poprawnym wykonaniu tej izolacji znacznie ograniczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys-ch 08.11.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Jędraszko,czy możesz napisać więcej o twoim strope ?np.pzekroje belek,dugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys-ch 08.11.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 długoć,jak oparte.na czym stojš słupy podpierajšce dach itp. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedraszko 21.11.2006 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 długoć,jak oparte.na czym stojš słupy podpierajšce dach itp. . Dawno nie zaglądałem na forum. Oczywiście podam Ci te informacje, muszę to jednak sobie odświeżyć, bo już nie pamiętam szczegółów. Postaram się na jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroMan.. 21.11.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 a to ciekawe bo Rezi mowil ze odwrotnie gorny pas na dolny!!!!!!!! D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts