oskar0259 29.10.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Nareszcie zbliżyłaś się do naszego poziomu Przykładowy cennik (opłaty skarbowe): 1. Od wniosku o wydanie pozwolenia na budowę lub rozbiórkę - 5 zł 2. Od każdego załącznika do wniosku - 50 gr 3. Od zatwierdzenia projektu budowlanego - 38 zł 4. Od pozwoleń wydawanych na podstawie przepisów prawa budowlanego: 1) za wydanie pozwolenia na budowę nowego obiektu budowlanego oraz urządzeń budowlanych związanych z obiektem budowlanym: a) budynku przeznaczonego na prowadzenie działalności gospodarczej innej niż rolnicza i leśna: - za każdy m2 powierzchni użytkowej - 1 zł - nie więcej niż - 500 zł b) budynku służącego celom gospodarczym - 8 zł w gospodarstwie rolnym c) innego budynku - 40 zł d) studni oraz urządzeń do usuwania - 14 zł nieczystości stałych i ścieków e) budowli związanych z produkcją rolną - 100 zł f) sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, - 2000 zł elektroenergetycznych, telekomunikacyjnych, gazowych, cieplnych oraz dróg, z wyjątkiem dróg dojazdowych, dojść do budynków i zjazdów z drogi g) sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, - 14 zł elektroenergetycznych, telekomunikacyjnych, gazowych, cieplnych o długości do 1 kilometra h) innych budowli - 140 zł i) urządzeń budowlanych związanych z obiektem budowlanym - 80 zł W razie wydania pozwolenia na budowę budynku o funkcji mieszanej, przy obliczaniu opłaty skarbowej nie uwzględnia się powierzchni mieszkalnej tego budynku. Do tego można jeszcze dorzucić: 1. 15 zł - dokument stwierdzający ustanowienie pełnomocnika. 2. 3 zł - poświadczenie zgodności kopii z oryginałem, od każdej zaczętej strony. Zwolnienia z opłat skarbowych: 1) pozwolenia w sprawach budownictwa mieszkaniowego 2) pozwolenia na budowę: - wydawane na skutek podań wnoszonych w sprawach budowy lub odbudowy obiektów budowlanych zniszczonych lub uszkodzonych wskutek działalności spowodowanej ruchem zakładu górniczego lub klęsk żywiołowych - budynków szkolnych oraz budynków przeznaczonych na cele naukowe, socjalne i kulturalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 03.11.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 może przy wykazej "umiejętności" zadawania prostych pytań anna.misia powinna jeszcze raz się zastanowić nad rozpoczęciem budowy, bo jest to zadanie znacznie trudniejsze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 05.11.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 OSKAR, że też Ci się chciało - szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 08.11.2006 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 BOHO może się do Ciebie wprowadze własciwie po co mam się budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 09.11.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 BOHO może się do Ciebie wprowadze własciwie po co mam się budować a to pytanie akurat jest wzorcowe ! konkretne i jasne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 09.11.2006 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 pomimo że poprawnie sformułowałam pytanie nie dostałam odpowiedzi ,to może daj mi adres i wyjedż na dworzec takiego inteligentnego faceta biore w ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts