zes 27.10.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 przeróbka projektu domu dotyczyłaby przesunięcia jedenj ze ścian, także budynek wydłużyłby się (bez zmian pochylenia dachu dwuspadowego).Ten projekt bardzo mi się podoba jednak trochę brakuje miejsca.Ile może wziąć architekt za taką "przeróbkę" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 27.10.2006 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Jesli przeniesienie dotyczy ściany nośnej, to kasę dostaje nie tylko architekt, ale także konstruktor. Gdy przedłużasz dom nawet bez zmiany kzasadniczej konstrukcji dachu - wydłużenie dwuspadowego o jedną lub kilka krokwi, to też jest ingerencja w konstrukcję dachu i i fundament. Ja zapłaciłam archiektowi i konstruktorowi 3500 pln za zmianę usytuowanioa schodów, kominów, wydłużenie budynku wzdłuż dachu dwuspadowego i w związku z tym zmianę konstrukcji stropów i fudamentów, przeprojektowanie stropu drewnianego nad garażem na ceramiczny i "lifting' dachu o dwie krowkie. Ceny ze Śląska, który jest raczej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 28.10.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Elka-jaki kontruktor?? Jesli jest to projekt gotowy to bez problemu można dostac pozwolenie(bezpłatne)na zmiany, ale musi je zrobic uprawniony projektant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.10.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Elka-jaki kontruktor?? Jesli jest to projekt gotowy to bez problemu można dostac pozwolenie(bezpłatne)na zmiany, ale musi je zrobic uprawniony projektant Jeśli zmany są poważne - komstrukcyjne - dach, strop, inne fundamenty - to niestety konstruktor i tak musi to zobaczyć. Jeśli jest zmiana w więdźbie - sorry...nie ryzykowłabym tylko architekta. U mnie nie ma poważnych zmian, ale konstruktor zobaczy badanie gruntu i projekt i rzeknie swoją opinię - za 300 pln. Myślę, że warto - dla spokoju ducha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 28.10.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Dokładnie tak, bez konstruktora u mnie nie da rady ze wzgledu na zakres amian, który dotyczy fundamentów i stropu. Za samą adaptację do warunków gruntowych i pieczątkę konstruktor faktycznie woła od 300 do 500 zł. Jeśli warunki gruntowe nie przekraczają wyliczeń projektu, to konstruktor nie jest konieczny. U mnie musi być konstruktor, bo przy zmianie schodów konieczna jest zmiana stropu i podciąg. Zmiana więźby przy wydłużeniu dachu dwuspadowego to w zasadzie banał, ale sam projektant w moim przypadku nie wystarczy, głównie ze względu na ten strop i fundamenty. Projektant tu niestety nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 29.10.2006 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 to co taki architekt wogóle robi? szkicuje budynek? no i skąd wziąć takiego konstruktora? Hymmm a myślałem że to prościej będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.10.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 to co taki architekt wogóle robi? szkicuje budynek? UZGADNIA zmiany z konstruktorem (jesli konieczne) zmiania ścianki działowe, wejścia, okna i robi zagospodarowanie działki - wszystkie konieczne uzgodnienia nanosi na projekt w ilośći 4 szt. Robi to na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 29.10.2006 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Czyli rozumiem że muszę znaleźć architekta co się zna na rzeczy i załatwi całość od ręki. No jeszcze cena? Bo nikt nie pisze o takiej przebudowie projektu jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts