Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesli przeniesienie dotyczy ściany nośnej, to kasę dostaje nie tylko architekt, ale także konstruktor. Gdy przedłużasz dom nawet bez zmiany kzasadniczej konstrukcji dachu - wydłużenie dwuspadowego o jedną lub kilka krokwi, to też jest ingerencja w konstrukcję dachu i i fundament. Ja zapłaciłam archiektowi i konstruktorowi 3500 pln za zmianę usytuowanioa schodów, kominów, wydłużenie budynku wzdłuż dachu dwuspadowego i w związku z tym zmianę konstrukcji stropów i fudamentów, przeprojektowanie stropu drewnianego nad garażem na ceramiczny i "lifting' dachu o dwie krowkie. Ceny ze Śląska, który jest raczej drogi.

Elka-jaki kontruktor?? Jesli jest to projekt gotowy to bez problemu można dostac pozwolenie(bezpłatne)na zmiany, ale musi je zrobic uprawniony projektant

Jeśli zmany są poważne - komstrukcyjne - dach, strop, inne fundamenty - to niestety konstruktor i tak musi to zobaczyć. Jeśli jest zmiana w więdźbie - sorry...nie ryzykowłabym tylko architekta.

U mnie nie ma poważnych zmian, ale konstruktor zobaczy badanie gruntu i projekt i rzeknie swoją opinię - za 300 pln. Myślę, że warto - dla spokoju ducha.

Dokładnie tak, bez konstruktora u mnie nie da rady ze wzgledu na zakres amian, który dotyczy fundamentów i stropu. Za samą adaptację do warunków gruntowych i pieczątkę konstruktor faktycznie woła od 300 do 500 zł. Jeśli warunki gruntowe nie przekraczają wyliczeń projektu, to konstruktor nie jest konieczny. U mnie musi być konstruktor, bo przy zmianie schodów konieczna jest zmiana stropu i podciąg. Zmiana więźby przy wydłużeniu dachu dwuspadowego to w zasadzie banał, ale sam projektant w moim przypadku nie wystarczy, głównie ze względu na ten strop i fundamenty. Projektant tu niestety nie wystarczy.

to co taki architekt wogóle robi? szkicuje budynek?

UZGADNIA zmiany z konstruktorem (jesli konieczne) zmiania ścianki działowe, wejścia, okna i robi zagospodarowanie działki - wszystkie konieczne uzgodnienia nanosi na projekt w ilośći 4 szt. Robi to na czerwono.