Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE "Jaskółka" frunie pod Warszawę ;)

RRobert

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie np. Pani co prowadziła moje papiery to ... zgubiła część. :o :x Na szczęcie odnalazła potem u siebie na biurku.. :-? :o :roll:

Tak więc różnie bywa... A poza tym aktualnie mamy boom budowlany, więc coraz więcej osób buduje się.. :p

• 2 weeks później...
Hmm... powiem Ci, że rozmawiałem osobiście z ludźmi wydającymi decyzje (kierownik i spółka ;) ). Rozmowa układała się bardzo sympatycznie i "wiarygodnie". Twierdzą, że jeśli domek ma ok. ~150 m2 powierzchni użytkowej to wydanie PNB nie trwa zbyt długo. Nie muszą wysyłać papierów "gdzieś tam" i z decyzją mogą się wyrobić w niecały miesiąc. W innym przypadku czas ten wydłużyć się może do ustawowych 65 dni. Ale... jak to mawiają "pożyjemy zobaczymy" ;)

RRobert dawaj foty :)

gdzie ta chata?? i astrolot zaparkowany przed garazem ?? :)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam chciałem podjąć wątek na temat Jaskółki Charkiewicza.

Dom w stanie surowym do zadaszenia.

Po pierwsze - moje wrażenia co do projektu (który niestety już wybudowałem do dachu) są straszne. Jaki projektant o zdrowych zmysłach projektuje jednorodzinny dom do którego bez dźwigu "nie podchodź"?!?!?!?! Ja zastosowałem HEB160 (stal kosztuje tyle co połowa reszty drewna na dach). To jest koszmar. Wciągnąć taką stal może tylkjo dźwig i to musi mieć jeszcze dobre pole manewru na działce - czyli posiadacze wąskich działek trochę się ździwią!!!

Po drugie - krokwie narożne bez dźwigu też nie są łatwe do wciągnięcia!!!! Krokwie o przekroju 120x220 i długości prawie 12 m ważą ładnych set kilo!!! I tutaj też dźwig!!!!

Po trzecie - cieśla jak ma połaczyć drewno ze stalą to zażąda dodatkowej forsy.

Po czwarte - w projekcie nigdzie nikt nie napisał jak łączyć stal z drewnem. Wyjściem jest wiercenie i skręcanie - znowu dodatkowe koszty!!!!

Po piąte - jak budynek ma lekko poprzesuwane wymiary (tak jak u mnie), to cieśla z HEBem już nic nie porpawi!!!! I tak jak u mnie wczoraj, zejdzie z budowy mówiąc, że jest lipa i on nie odspawa, nie przemuruje itd!!!!

KOSZMAR!!!! Jeżeli ktoś chce wymienić się doświadczeniami w budowaniu Jaskółki to zapraszam. Mam zdjęcia itp. Chętnie poznam opinie innych i może ktoś da ciepłe słowo i obroni ten kiepski projekt. Może jest ładny, ale w konstrukcji w budowie metodą gospodarczą niemożliwy do zrealizowania!!!!

Nie no jasne, wszystko da się zrobić. Ludzie na księżyc latają.....

Ale pytanie po co sobie utrudniać skoro na rynku jest tyle równie ciekawych projektów. Poza tym Jaskółka w rzeczywistości nie będzie wyglądała tak ładnie jak na folderze. Dach jest za stromy!

Jeżeli ktoś jeszcze jest przed PNB, to zachęcam do wyboru innego projektu.

Jak ja bym miał taką możliwość, to nawet chwili bym się nei zastanawiał.