agaaa 27.10.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Witam Inspektor nadzoru to jest osoba z Urzedu Nadzoru Budowlanego?w dokumentach budowlanych - kupujemy dom z rozpoczętą budową są jego pieczątkii zdziwiło mnie ze to jest również kierownik budowywpisy były podbite dwoma różnymi pieczątkami ale osoba ta sama myślę nad tym bo są rozbieżności między projektem a rzeczywistym stanem a nie ma potwierdzeń w dzienniku zwróciłam uwagę sprzedającej ma rozmawiać z tym panem żeby potem nie było problemów z odbioremale skoro ten pan ma dalej nam prowadzic budowe to moze nie potrzebnie sie martwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 28.10.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 kierownik budowy prowadzi budowę, zaś inspektor nadzoru (jeśli jest taki potrzebny, bo buduje np firma, która ma własnego kierownika, i inwestor potrzebuje kogoś kto będzie pilnował kierownika i budowy) jest dla inwestora zabezpieczeniem że wszytko będzie ok. I to nie może byc ta sama osoba..... bo wtedy to traci cały sens.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 28.10.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 może te rozbieżności nie są zbyst duże? znaczy nie są istotne z punktu widzenia prawa budowlanego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 28.10.2006 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 dzieki za słów trochę roznieżności są takie (nie mam spisu pod ręką, a zasygnalizował ten co kosztorys do kredytu robił)* w projekie brak piwnicy, w rzeczywistości jest, w dzienniku zapisów brak* inny materiał ścianek działowych * i coś przy konstrukcji dachu inaczej (jest Teriva a miało byc cos innego) pan właścieciel -budowlaniec (nieżyjący już, żona dom sprzedaje)a kierownik i inspektor w jednej osobie - to ich znajomy ciagle w głowie myśli - czy będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 28.10.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 -piwnica to istotne odstępstwo od projektu, jej wykonanie wymaga projektu zamiennego, a do czasu jego wykonania - wstrzymania budowy- przynajmniej taka jest teoria czytaj prawo budowlane -ścianki działowe -bez znaczenia z czego będą -konstrukcja dachu to konstrukcja dachu a terriva to strop - jesli jest terriva, a mial byc np monolityczny, to wymagało to przeliczenia przez konstruktora albo choć producenta terrivy- dla własnego bezpiczeństwa - i znowu zmiana istotna - patrz wyżej jeśli konstruykcja dachu - to tez wymaga projektu zamiennego z tym że jeżeli to strop to nie zgłoszony, nie bedzie widoczne po wykonczeniu jaki on jest ale już dach i piwnica - widoczne jak nic ja bym zrobił w ten sposób, że niech obecny właściciel doprowadzi do porządku papiery i dopieero bym kupił, kary za samowole są wysokie, co prawda rzadko się zdarza żeby PINB sam z siebie przyszedł z kontrolą ale jak ktoś go zawiadomi to moze nie być wesoło... tak przynajmniej ja bym zrobil, chyba ze są jakies okoliczności dodatkowe o których nie wiem pozdrawiam sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 29.10.2006 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 tak tak chodziło o strop męża dopytałam miał być monolit a jest teriva dzieki bardzo za odp trzeba bedzie porozmawiac z kier. budowy bo z pania sprzedająca która niczego nie wie - jej zmarły mąż wszyskim sie zajmował trudno coś ustalić co tam sie jeszcze nie zgadza????? zastanawia mnie dlaczego poprzedni (nieżyjący już) właściciel (budowlaniec) wybrał na kier. budowy i inspektora tę samą osobę i czy mogą być tego jakieś konsekwencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 29.10.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 zgodnie z prawem budowlanym: Art. 24. 1. Łączenie funkcji kierownika budowy i inspektora nadzoru inwestorskiego nie jest dopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 29.10.2006 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 oj rety nie podoba mi sie ten bałagan w papierach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 30.10.2006 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 dzwoniłam do powiatowego inspektoratui powiedziała pani ze nie jest istotne to że jedna osoba pełni obie funkcje w przypadku gdy inwestor nie jest obowiązkowychyba ze w planie jest zaznaczone ze ma byc inwestor to wtedy nie moze byc takiej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 30.10.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 to dobrze przynajmniej masz jedno zmartwienie mniej, jeszcze tylko żeby z tymi papierami się wyjaśniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 30.10.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Zmianę stropu musi zaakceptować projektant, nie jest to istotne odstępstwo od zatwierdzonego projektu, natomiast zgodnie z art 57 ust 2 projektant musi dokonać kwalifikacji zmiany i podpisać oświadczenie kierownika z wymienionymi zmianami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 31.10.2006 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 trudne to dla mnie nei znam sie moze ktos jeszcze podpowiejest projekt - autorzy projektu 4 osoby (z Krakowa)a na stonie każdej jest pieczątka z adnotacją ADAPTOWANO i pieczatka inspektora nadzoruczyli jednoczesnie tego kierownika budowyczyli kto to ma zaakceptować? Ci z Krakowa??czy jest jeszcze jakas inna osoba - projektant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 31.10.2006 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 projektant musi dokonać kwalifikacji zmiany czy to jest własnie ta decyzja zmieniająca o której mi wczoraj mowiął pani z pow insp budowl gdy zapytałam o piwnicę- jej brak w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts