Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MARKI i okolice ;)

RRobert

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam pytanko, co dalej robiliście jak był zrobiony dach? U mnie niedługo kończą robić dach i zbytnio nie wiem za co się wziąść.

I potrzebuje namiary na dobrego i taniego elektryka, hydraulika, do tynku i do wylewek.

Ja jeszcze przed dachem wstawilem okna, drzwi oraz bramę garażową. Jednym słowem zamknąłem cały budynek.

Następnie zabrałem się za hydraulikę (zrobiona bez podłogówki) oraz instalację elektryczną (bez podłączenia całej rozdzielni). Teraz czekam na tynkarzy, a jak oni skończą to wraca elektryk i hydraulik kończyć swoją pracę. Następnie wylewki i zimowa przerwa :)

Jeśli chodzi o elektryków... to jeśli masz umowę z ZEWT Wołomin to polecam wybrać sobie elektryka, który jest wywieszony u nich na liście (przed BOK). Pozwoli Ci to uniknąć późniejszych problemów z przyłączeniem. Prawie wszyscy liczą sobie podobnie, czyli 50 zł za punkt z materiałem. Jak będziesz zainteresowana to napisz, to podam Ci namiary na osobę, która u mnie robiła. Wykonanie instalacji w domu z poddaszem użytkowym (100 punktów) zajęło im 2,5 dnia ;)

Wg mnie ceny w Radzyminie są drogie. Liczą sobie za transport sporo i beton też nie tani.

Ten człowiek do mnie przywoził po 270 netto (i tak może zostać) transport w cenie. Piękny towar

Pompa kosztuje u niego

Beton-Majbet. 0 501 17 35 74 (B15 - 270, B20 - 280)

Pompa - 450 całość

Pozdro

PS. Dla porównania w BTB chcieli po 323 brutto ale za 30m3 betonu chceli jeszcze ok. 900 za transport - (32 zł za m3)

To zależy. A okna masz mieć drewniane czy PCV?

Okna mam mieć plastikowe

To dobrze, bo możesz je założyć przed tynkami i wylewkami. Zatem zakładasz okna i drzwi zewnętrzne i od razu instalację alarmową. To cię zabezpieczy przed wizytami wielbicieli szkła oprawionego w PCV lub później miedzi - dwoje moich sąsiadów ma drewniane okna w związku z czym musieli zakładać przewody po raz drugi.

Potem może być różnie - jedni robią najpierw elewację, a przynajmniej ocieplenie, drudzy wnętrze. U mnie była kolejno: hydraulika, okablowanie do elektryki, tynki, izolacje podłóg, styropian i podłogówka, następnie wylewki, ocieplenie i paroizolacja sufitu, montaż skrzynki elektrycznej, podłoga w pomieszczeniu gospodarczym, montaż pompy ciepła i włączenie ogrzewania, a potem nadeszły Święta i Nowy Rok...

Hejka! Szukam dobrego, "z głową na karku", koniecznie "sprawdzonego" (czytaj: u nas był/robił i nie mam do niego większych zastrzeżeń :wink: ) glazurnika. Termin...hm... mogę trochę poczekać :wink:

Musimy także wykończyć poddasze karton/gipsem. Szukam kogoś "sprawdzonego" Możecie kogoś polecić?

W zamian mogę polecić "sprawdzonego" tynkarza i "sprawdzonego" wylewkarza. Tynki i wylewki równiutko i bez zastrzeżeń - ale niestety u jednego i drugiego dość dłuugie terminy :(

Hejka! Szukam dobrego, "z głową na karku", koniecznie "sprawdzonego" (czytaj: u nas był/robił i nie mam do niego większych zastrzeżeń :wink: ) glazurnika. Termin...hm... mogę trochę poczekać :wink:

Musimy także wykończyć poddasze karton/gipsem. Szukam kogoś "sprawdzonego" Możecie kogoś polecić?

W zamian mogę polecić "sprawdzonego" tynkarza i "sprawdzonego" wylewkarza. Tynki i wylewki równiutko i bez zastrzeżeń - ale niestety u jednego i drugiego dość dłuugie terminy :(

Niestety jeszcze nie znam dobrego glazurnika.

Jeżeli masz dobrego tynkarza i kogoś od wylewek to bym prosiła namiary.

Dzięki