Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUGA- przebarwienia, czyszczenie itd.

buleczka_77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam, to znaczy miałam, jasnokremową fugę w łazience, niestety po ponad roku użytkowania ma ona już trochę inny kolor, lekko szarawy. Czy zancie jakiś dobry preparat, który pomógłby mi odzyskać pierwotny kolor fugi?

Bułka

kazda z szanujacych sie firm bedaca producentem fug posiada specialne plyny renowacyjne, sluzace wlasnie do odnowienia starych fug.

DELFIN jest do impregnacji fug :cry: i jak widać na nasze jasne fugi nie zadziałał, bo właśnie nim mieliśmy zaimpregnowane. Teraz musze jakoś to doczyścić, bo wygląda mało ciekawie. :-?

Szczerze mówiąc nasz glazurnik nas osdtrzegła przed tym delfinem, ale my MUSIELIŚMY zrobić po swojemu...Radził nam zaimpregnować jakimś innym płynem, niestety nie pamiętam nazwy bo była niemiecko-brzmiąca, ale był dość drobi ok 50 zł za litr, a delfin....chyba 7 czy 8 zł.

Teraz mam za swoje. Muszę kupić płyn do czyszczenia i znów o impregnacji i jeszcze ile sie przy tym narobię :x :x :x

Całą podłogę muszę wyszorować - ok 13m2 sama łazienka, a gdzie jeszcze ganek, kotłownia.....

• 3 weeks później...
Dobry oczyszczacz parowy kosztuje w granicach 600-800 zł i można go kupić za naszą zachodnią ( może i już byłą :o ) granicą. Tak zrobiła moja rodzinka. Są i droższe np. Karchera. Ja kupiłam tańszą wersję - wysyłkową ( 200 zł). Na jedno trzeba uważać przy zakupie - ciśnienie ( chyba tak to fachowo się zwie) wytwarzanej pary ( im większe tym lepiej ). Widziałam też oczyszczacze w supermarketach, ale nie przyglądałam się im bliżej, więc nic nie mogę o nich powiedzieć. Na pewno były w granicach 150 zł.

Polecam tani specyfik firmy YPLON o nazwie Palemka (1litr). jest to wprawdzie płyn do dezynfekcji toalet , ale na moje jasnobeżowe fugi jest najlepszym lekarstwem. Polewam każdą fugę, czekam ok 5 min. , poszoruję trochę szczotką i zmywam. Cif przy nim nie postoi a przy tym bardzo sie maże. Kiedy poleciła mi go koleżanka trochę z rezerwą do tego podchodziłam a teraz czyszcze fugi przed każdymi świętami. Pozdrawiam. Ania

Ps. Efekt widac dopiero jak fugi wyschną, więc nie zrażajcie się, aha i jeszcze może lepiej wypróbować specyfik w mało widocznym miejscu bo a nuż fuga wejdzie w reakcję.

• 2 weeks później...