Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUGA- przebarwienia, czyszczenie itd.

buleczka_77

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Przykleiłem na podłodze płytki gresowe. Zafugowałem fugą ATLAS-a. W tej chwili nie mogę zmyć fugi z płytek. Stosowałem już różne dostępne środki - bez efektu. Na płytkach nadal są ślady przebarwień od fugi. W jaki sposób mogę to skutecznie wyczyścić ? Jaki środek zastosować ?

Pozdrawiam

Krzysztof

Z plytek zmylo by sie ino moment bo sa szkliwione. Natomiast gres...jesli masz surowy (nie blyszczacy) to bez zabezpieczenia jest higroskopijny i wciaga wilgoc razem z zanieczyszczeniami do siebie...nie wiem czy teraz to wywabisz. Natomiast warto impregnowac delfinem (tak samo jak marmury i kamienie) Jesli cie to pocieszy to powiem ci ze wsjo mam zabezpieczone a i tak troche przyjmuje i po 4 latach mam juz deczko taras i garaz wyswiechtany.....ot taka tego natura. Zabezpieczalem raz moze powinienem 2 razy i bylo by lepiej. Natomiast fugi zabezpieczone atlasem 1 raz sa dalej ladne, nawet na podlogach...

• 10 months później...
Fibar i po kłopocie...

Szop jest cienki jak sik pająka...

Widzę, że to Twój ulubiony środek... :wink:

A pewnie - raz już nie miałem siły zmyć podłogi po fugowaniu (po prostu padłem "na ryj" koło północy) i następnego dnia nie udało mi się już tego zmyć ani szopem ani nawet w akcie desperacji szczotką drucianą...

Przez kilka dni terakotę z płytek antypoślizgowych Opoczna czyściliśmy z żoną wszystkimi dostępnymi ostrymi narzędziami - nóż, śrubokręt, szczotka druciana i zalewaliśmy podłogę 100% szopem i postępy były prawie żadne - po prostu centymetr kwadratowy po centymetrze kwadratowym (dziennie gdzieś 1 płytka!)

Po 3 dniach stwierdziłem, że chyba łatwiej będzie skuć płytki! Ale ojciec poszedł po radę do jakiegoś dużego sklepu chemicznego i przyjechał z Fibarem (był sporo droższy od szopa - coś ok. 20-30zł)... Normalnie zaschnięta fuga rozłaziła się pod nim! Nie trzeba było kuć:)

...Po 3 dniach stwierdziłem, że chyba łatwiej będzie skuć płytki! Ale ojciec poszedł po radę do jakiegoś dużego sklepu chemicznego i przyjechał z Fibarem (był sporo droższy od szopa - coś ok. 20-30zł)... Normalnie zaschnięta fuga rozłaziła się pod nim! Nie trzeba było kuć:)

A czy między płytkami nie puszczała?