Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUGA- przebarwienia, czyszczenie itd.

buleczka_77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 year później...

Jestem załamana. Cieszyłam się, że będę miała ładną podłogę w nowym mieszkaniu. Jasny gres został położony około 2 m-ce temu. Prace dalsze trwały około 2-3 tygodnie. Płytki były myte przez płytkarzy. Po wykonaniu wszystkich prac przez plytkarzy, zabrałam sie do malowania ścian, a potem do mycia podlogi. Z przerażeniem stwierdziłam, że nie schodzą plamy z płytek, ale tylko tych gresowych. Kupiłam w Castoramie i Leroy preparaty (jeden firmy Mapei, drugi niemieckiej firmy podobno najmociejszy). Niestety żaden z nich nie usuwa przebarwień, zabrudzeń po fudze. Fuga jest tez Mapei. Polałam płytki i odczekałam kilkanaście minut i nic. Nastepnym razem zostawiłam na godzinę i też nic. Próbowałam też z octem. Bez efektów. Szorowałam CIF-em i też nic. Ryczeć mi się chce. To jest 17 m2.

Czy ktoś spotkał się z takim problem i wie jak pomóc. Będę ch...... wdzięczna jak sie nam uda.

Alicja

Jestem załamana. Cieszyłam się, że będę miała ładną podłogę w nowym mieszkaniu. Jasny gres został położony około 2 m-ce temu. Prace dalsze trwały około 2-3 tygodnie. Nie przemywałam gresu, bo niestety nie wiedziałam jakie mogą byc konsekwencje nie przemycia. Płytki zostały wstępnie oczyszczone przez płytkarzy. Jak zabrałam sie do mycia podlogi to z przerażeniem stwierdziłam, że nie schodzą plamy z płytek. Kupiłam w Castoramie i Leroy preparaty (jeden firmy Mapei, drugi niemieckiej firmy podobno najmociejszy). Niestety żaden z nich nie usuwa przebarwień, zabrudzeń po fudze. Fuga jest tez Mapei. Polałam płytki i odczekałam kilkanaście minut i nic. Nastepnym razem zostawiłam na godzinę i też nic. Próbowałam też z octem. Bez efektów. Szorowałam CIF-em i też nic. Ryczeć mi się chce. To jest 17 m2.

Czy ktoś spotkał się z takim problem i wie jak pomóc. Będę ch...... wdzięczna jak sie nam uda.

Alicja

Moim zdaniem to wina kafelkarza. Niech on coś z tym zrobi. Dziwi mnie tylko, że wcześniej nikt tego nie zauważył. U mnie jak była położona fuga to płyteczki były domyte do czysta. Ha jak sama kładłam to potem igłą wydłubywałam z mozaiki fuge , bo mi się wżarła. Dziwny u Ciebie ten gres, bo z mojego to wszystko schodzi.

Prawda, że w polerowany gres jak coś wejdzie to nie jest możliwe doczyszczenie. Kupiłam dwie płytki z przepięknego gresu polerowanego na próbę - chciałam mieć w tym gresie pół podłogi w domu. Po tym jak płytki nie wytrzymały soku z paru malinek (plama wżarła się i nie było możliwe doczyszczenie) oddałam i zmieniłam płytki na takie o chropowatej strukturze

Sorry. Trochę czasu mnie tu nie było.

Ponieważ nie codziennie jestem na tym mieszkaniu, więc nie wszystko mogę podać dokładnie, np. nazwy firmy płytek

Fuga jest beżowa Mapei, kolor płytek jest jasny beż (niejednolity). Nie jest o prostej fakturze. Płytki są produkcji włoskiej. To był II gatunek, ale sprzedawca na pytanie co im dolega powiedział, że mogą nie trzymać wymiaru 30x60, że moga być większe odchylenia niż w I gatunku. Ja zauważyłam, że niektóre miały smugi jaśniejszego paska, albo obite. Cena była kusząca. Kupiłam je w Praktikerze. Była promocja, były nawet w ulotce w maju. Sprzedano je bardzo szybko. Chciałam dokupić, ze względu na te braki, ale było już za póżno. Nie mogę więc ich dokupić.

Wczoraj rozmawiałam z osoba pracującą z marmurami, kamieniami. Zadałam mu to samo pytanie. Powiedział, że podobno stosują preparat fosol. Potem polecił delfina?

Jakis nie powazny ten gosc delfin to pasta do zapuszczania fug i płytek, przed zabrudzeniami a nie do usuwania zabradzunien, ja polecam Atlas SZOP. I macie racje to fliziarz powinien wyczyscic flizy na cycuś, choc czasem przyznam zdarza sie ze płytki chłoną kolor z fugi - mają taki urok i juz, zwłaszcza jesli chodzi o gresy.

• 2 weeks później...
    • 1 year później...

Witajcie,

w trakcie budowy mieliśmy kładzione płytki. Niestety fugi się "trochę" zabrudziły. Czy możecie zaproponować jakiś środek do czyszczenia fug ? Coś naprawdę dobrego ? Coś co przejdzie test akceptacyjny mojej małżonki (a ona bardzo wysoko stawia poprzeczkę) ? ;-)

Pozdrawiam

ja ostatnio czyscilem fugi (zabrudzenia wynikajace z uzytkowania, a nie "budowlane") srodk firmy Sopro i Knauf, jeden byl do uzycia pistoletem (upierdliwa dobota) drugi poprzez nanoszenie gabka... generalnie rezultat niezly, moze nie sa jak nowe, ale wygldaja duzo lepiej :)

PS

cena srodkow to kolo 20 plz (starcza na ok 10-15 m biezacych fug)