Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VAT 22% ?

Gość

Recommended Posts

Jak myslice, mozna by z firmami zrobic umowe, ze kupilo by sie jeszcze w tym roku a transport byl by w nastepnym roku lub latach :wink:?

Też tak sądziłem gdy dwa lata temu w grudniu kupiłem (czytaj zapłaciłem) za cegłę, aby móc odliczyć zakupy od podatku, to później prosiłem się aby przywieźli mi materiał aż do kwietnia.:smile:

Stąd mam nauczkę płać i bierz, bo inaczej musisz być cierpliwy lub namolny.:roll:

Dla mnie to beda wieksze koszty o 30.000zl za sam podatek...

Tutaj masz całkowitą rację.

Ja też specjalnie biorę kredyt, aby kupić w tym roku jak najwięcej, z dwóch powodów VAT-u i odliczenia od podatku (kończy mi się ulga budowlana). Chcę tylko przywieźć to od razu, bo z doświadczenia wiem, ze później są kłopty.:smile:

A ja będę się budował po 2005 a przed 2007 i będę zatrudniał firmy podatników VAT. Umowy tak skonstruuję że w wartości usługi będą też materiały . Firma będzie mi wystawiała fakturę ze stawką 7% za daną usługę budowlaną a sama będzie odliczała sobie podatek VAT od zakupionych materiałów czyli te 22% :smile::smile::smile:

A ja będę się budował po 2005 a przed 2007 i będę zatrudniał firmy podatników VAT. Umowy tak skonstruuję że w wartości usługi będą też materiały . Firma będzie mi wystawiała fakturę ze stawką 7% za daną usługę budowlaną a sama będzie odliczała sobie podatek VAT od zakupionych materiałów czyli te 22% :smile::smile::smile:

On 2003-04-22 17:15, myrmota wrote:

Myrmota - wiesz Bo do tanga trzeba dwojga wybiegasz swymi zamierzeniami na 2-4 lata do przodu. Gratuluję pewności, że pan Janek, który jako swój warsztat pracy będzie miał kielnie i wasserwagę ze sznurkiem będzie miał zarejestrowana firmę i będzie chciał na swoje konto kupować całość mat. budowlanych.

Dotyczy to także pana Józka elektryka, który będzie miał tylko śrubokręt, wiertarkę i miernik napięcia.

Już kończę swoją budowę i wiem jak wygląda i czym się różni zatrudnienie zarejestrowanej firmy czy też pana "Józka" .

Pozdrawiam

Z punktu widzenia podatkowego jest to zupełnie możliwe

Istotnie sporej części firm nie bedzie sie to opłacało - takie rozwiązanie może się opłacać tylko tym którzy mają nadwyżkę podatku należnego nad naliczonym i musza co miesiąc wplacać VAT do kasy urzędu - uważam także że po podwyższeniu VAT na materiały budowlane pokażą się na rynku firmy które bedą usługi świadczyły usługi budowalne pod klucz ze staką 7% a w cenie usługi będzie także materiał

A poza tym obecnie współpracuje w ramach prowadzonej działalności z różnymi firmami budowlanymi i myślę że uda mi się z nimi dogadać :smile:

Z punktu widzenia podatkowego jest to zupełnie możliwe

Istotnie sporej części firm nie bedzie sie to opłacało - takie rozwiązanie może się opłacać tylko tym którzy mają nadwyżkę podatku należnego nad naliczonym i musza co miesiąc wplacać VAT do kasy urzędu - uważam także że po podwyższeniu VAT na materiały budowlane pokażą się na rynku firmy które bedą usługi świadczyły usługi budowalne pod klucz ze staką 7% a w cenie usługi będzie także materiał

A poza tym obecnie współpracuje w ramach prowadzonej działalności z różnymi firmami budowlanymi i myślę że uda mi się z nimi dogadać :smile: