Gość 20.04.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Od kiedy ma wejść 22% VAT-u na materiały budowlane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 20.04.2003 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Podobno od stycznia 2004. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.04.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 już pisałem od 1 stycznia 2004 wzrośnie do conajmniej 22% a trwają dyskusje nad podniesieniem stawki vatu do 24% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz K. 22.04.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Witam, nie orietuje sie, a jaki podatek jest teraz??? Jak myslice, mozna by z firmami zrobic umowe, ze kupilo by sie jeszcze w tym roku a transport byl by w nastepnym roku lub latach ? Pozdrawiam Luk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 22.04.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Jak myslice, mozna by z firmami zrobic umowe, ze kupilo by sie jeszcze w tym roku a transport byl by w nastepnym roku lub latach ? Też tak sądziłem gdy dwa lata temu w grudniu kupiłem (czytaj zapłaciłem) za cegłę, aby móc odliczyć zakupy od podatku, to później prosiłem się aby przywieźli mi materiał aż do kwietnia. Stąd mam nauczkę płać i bierz, bo inaczej musisz być cierpliwy lub namolny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajmon 22.04.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 na dzień dzisiejszy VAT w budownictwie to 7%,a czy VAT zamiast od 01.01.2004. nie będzie podniesiony po wejściu do UE czyli koło maja 2004? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz K. 22.04.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Qurcze Dla mnie to beda wieksze koszty o 30.000zl :eek: za sam podatek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 22.04.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Dla mnie to beda wieksze koszty o 30.000zl za sam podatek... Tutaj masz całkowitą rację. Ja też specjalnie biorę kredyt, aby kupić w tym roku jak najwięcej, z dwóch powodów VAT-u i odliczenia od podatku (kończy mi się ulga budowlana). Chcę tylko przywieźć to od razu, bo z doświadczenia wiem, ze później są kłopty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 22.04.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 A ja będę się budował po 2005 a przed 2007 i będę zatrudniał firmy podatników VAT. Umowy tak skonstruuję że w wartości usługi będą też materiały . Firma będzie mi wystawiała fakturę ze stawką 7% za daną usługę budowlaną a sama będzie odliczała sobie podatek VAT od zakupionych materiałów czyli te 22% :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 22.04.2003 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 A ja będę się budował po 2005 a przed 2007 i będę zatrudniał firmy podatników VAT. Umowy tak skonstruuję że w wartości usługi będą też materiały . Firma będzie mi wystawiała fakturę ze stawką 7% za daną usługę budowlaną a sama będzie odliczała sobie podatek VAT od zakupionych materiałów czyli te 22% :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzban ze starej milosnej 29.04.2003 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 marymota powiedz cos wiecej to brzmi ciekawieczy to sie moze udac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 29.04.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Może, tylko oczami duszy widzę, że przy cenie materiałów 1000 i koszcie robocizny 100 wartość na fakturze będzie musiała byc wyższa niż proste 1077 - pytanie o ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 29.04.2003 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Myrmota, jak od kilkunastu lat prowadzę działalność gospodarczą, to nie trzyma się to kupy. No chyba,że firma będzie kupować w Polsce, a Ty budował za granicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 30.04.2003 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 On 2003-04-22 17:15, myrmota wrote: A ja będę się budował po 2005 a przed 2007 i będę zatrudniał firmy podatników VAT. Umowy tak skonstruuję że w wartości usługi będą też materiały . Firma będzie mi wystawiała fakturę ze stawką 7% za daną usługę budowlaną a sama będzie odliczała sobie podatek VAT od zakupionych materiałów czyli te 22% :smile: Myrmota - wiesz Bo do tanga trzeba dwojga wybiegasz swymi zamierzeniami na 2-4 lata do przodu. Gratuluję pewności, że pan Janek, który jako swój warsztat pracy będzie miał kielnie i wasserwagę ze sznurkiem będzie miał zarejestrowana firmę i będzie chciał na swoje konto kupować całość mat. budowlanych. Dotyczy to także pana Józka elektryka, który będzie miał tylko śrubokręt, wiertarkę i miernik napięcia. Już kończę swoją budowę i wiem jak wygląda i czym się różni zatrudnienie zarejestrowanej firmy czy też pana "Józka" . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 02.05.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 Z punktu widzenia podatkowego jest to zupełnie możliwe Istotnie sporej części firm nie bedzie sie to opłacało - takie rozwiązanie może się opłacać tylko tym którzy mają nadwyżkę podatku należnego nad naliczonym i musza co miesiąc wplacać VAT do kasy urzędu - uważam także że po podwyższeniu VAT na materiały budowlane pokażą się na rynku firmy które bedą usługi świadczyły usługi budowalne pod klucz ze staką 7% a w cenie usługi będzie także materiał A poza tym obecnie współpracuje w ramach prowadzonej działalności z różnymi firmami budowlanymi i myślę że uda mi się z nimi dogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 02.05.2003 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 Z punktu widzenia podatkowego jest to zupełnie możliwe Istotnie sporej części firm nie bedzie sie to opłacało - takie rozwiązanie może się opłacać tylko tym którzy mają nadwyżkę podatku należnego nad naliczonym i musza co miesiąc wplacać VAT do kasy urzędu - uważam także że po podwyższeniu VAT na materiały budowlane pokażą się na rynku firmy które bedą usługi świadczyły usługi budowalne pod klucz ze staką 7% a w cenie usługi będzie także materiał A poza tym obecnie współpracuje w ramach prowadzonej działalności z różnymi firmami budowlanymi i myślę że uda mi się z nimi dogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts