moni89 28.10.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 ile płacicie od tzw. punktu ( gniazdko, puszka ) elektrykowi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ecik 01.11.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 15 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 01.11.2006 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 tak tanio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek o1 03.11.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 wityam. ja wykonuję po 35 zł od punbktu i nie mowię że to sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitapl 06.11.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 40 za punkt - wawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustaK 07.11.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 25 złotych punkt - tak bierze moj elektryk - Warszawa i okolice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kitapl 07.11.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 bardzo tanio, przyglądaj się mu dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustaK 07.11.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Tanio ale chyba o to chodzi, TANIO ale SOLIDNIE - konkurencja nie śpi . Już robił u tylu moich znajomych, ze nie trzeba mu patrzec na rece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 24.12.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 Rozumiem że jest to cena za robociznę bez materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.12.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 0 w sumie to sie nigdy nie wyplace mam ojca elektryka i wielki dlug wdziecznosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 29.12.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 25 złotych punkt - tak bierze moj elektryk - Warszawa i okolice Poproszę o namiar na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marhaba 29.12.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 jeden mi krzyknął 35 zł za punkt - robocizna, z materiałem 50 zł do tego jakas tablica rozdzielcza, no i plus gniazda, włączniki drugi z kolei - 2500 zł za robocizne bez względu na ilośc punktów ( obliczyłam ze będzie tego ok. 300) + materiał. Decyduję sie na drugiego, podłączał nam już prąd na działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 29.12.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 witam:)Jestem przeciwnikiem mówienia o cenie za punkt. To było dobre 20 i więcej lat temu. Ale skoro mówicie o punkcie to proponuję sprawdzić uprawnienia wybranego elektryka, czy ma uprawnienia do wykonywania pomiarów i stwierdzenia, że instalacja nadaje się do eksploatacji (E+D). Niektóre Zakłady Energetyczne wymagają przynależności do Izby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.12.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 witam:) Jestem przeciwnikiem mówienia o cenie za punkt. To było dobre 20 i więcej lat temu. a jak inaczej chcesz zweryfikowac ceny nie znajac domow inych forumowiczow? Ale skoro mówicie o punkcie to proponuję sprawdzić uprawnienia wybranego elektryka, czy ma uprawnienia do wykonywania pomiarów i stwierdzenia, że instalacja nadaje się do eksploatacji (E+D). Niektóre Zakłady Energetyczne wymagają przynależności do Izby. jesli juz to wymagaja zaswdczenia, ze ten co robil przynalezy do takiej izby czy ma okreslone uprawnienia a zasiwadczenie to tylko zaswiadczenie a nie fachowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 29.12.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 witam a jak inaczej chcesz zweryfikowac ceny nie znajac domow inych forumowiczow? Na każdą robotę należy wykonać kosztorys. Zadam proste pytanie, załóżmy, że mamy dwa takie same domy. W jednym jeden wypust sufitowy w pokojach i kuchni, dwa wypusty gniazdowe w pokojach, trzy w kuchni, w łazience jeden gniazdowy. Rozdzielnia 12 polowa. W drugim domu mamy 15 halogenów w dużym pokoju, kinkiety, listwy podsufitowe, po 4-6 gniazd w pokojach. Kuchnia 3 wypusty oświetleniowe, 6 gniazdowych. Nie wspomnę o bajerach w łazience. Idąc dalej, sterowanie roletami, struktura w każdym pomieszczeniu, azart, satelitka. Rozbudowana domofonóka, oświetlenie zewnętrzne sterowane z domofonów i centali ISWN, rozbudowane sterowanie piecem CO, do tego podłogówka. A co z kinem domowym? A co ze zdalnym przez internet sterowaniem pewnymi czynnościami w domu? A co z podgrzewaniem schodów i podjazdu do garaży? Rozdzielnia jak szafa ubraniowa. Długo można by jeszcze pisać o tym. Proszę więc podać cenę "punktu" w jednym i drugim przypadku. Jestem bardzo ciekawy jaka ona będzie. Mam nadzieję, że moja wypowiedź uświadomi niektórym osobom, że pojęcie "punktu" należy odłożyć a/a. jesli juz to wymagaja zaswdczenia, ze ten co robil przynalezy do takiej izby czy ma okreslone uprawnienia a zasiwadczenie to tylko zaswiadczenie a nie fachowiec Słowa te pozostawię bez komentarza. Polecam lekturę obowiązujących przepisów, norm i innych aktów prawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 30.12.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Cóż, jestem elektrykiem z wieloletnim doświadczeniem i tak z ciekawością czytam ten temat. Pytanie podstawowe tego tematu nasuwa się samo: Jak wycenić instalacje elektryczne? Można jako punkt - ale jest to obłożone wieloma warunkami: w tym systemie liczenia możemy tylko obliczyć instalacje podstawową z założeniem średnich odległości między punktami, gdyż punkt punktowi nie jest równy. Np. Mamy gniazdo 3f w kotłowni odległe od tablicy piętra jakieś 20 metrów (puszka, kabel 5 żyłowy itp) i gniazdo 230V, osobny obwód na lodówkę w kuchni odległość 10 metrów od tablicy - to są dwie różne instalacje, jak je porównać. A z reguły jak liczę punkty to włącznie z materiałem. Najczęściej system rozliczeń przyjęty dla instalacji elektrycznych to kosztorysy. Po wykonaniu wstępnego kosztorysu możemy się targować, zawsze są jakieś widełki cenowe. Obecnie instalacje elektryczne to nie dwa obwody: gniazda i oświetlenie. W dzisiejszych domkach elektryk układa nie kilkaset metrów przewodów, a ponad 2-3 km przewodów. Najczęściej występujące układy to: oświetlenie, gniazda, alarmy, telefony, anteny, sterowanie do tunerów Sat, sieć komputerowa, domofony/videodomofony, sterowanie roletami, kino domowe, sterowanie ogrzewaniem podłogowym, podgrzewane wjazdy do garaży, bramy garażowe i w ogrodzeniach, oświetlenie ogrodów, stawów, oczek wodnych. Centralki dla obwodów inteligentnych i cała z tym związana infrastruktura, nie zapominajmy o instalacjach odgromowych, zerowaniu instalacji c.o. , gazowych i wodnych i o wielu innych drobiazgach i szczegółach tutaj nie wymienionych. Zawsze jako jeden punkt liczyło się wyłącznik i wypust na lampę/kinkiet, ale w tej chwili ma to się nijak do stosowanych rozwiązań, gdyż jak policzyć np: 2 wyłączniki schodowe i jeden krzyżowy ( 3 punkty włączania/wyłączania obwodu) załączające generator światłowodowy dający efekt gwiaździstego nieba - 100 punktów świetlnych ? I co lepsze, te wyłączniki schodowe są podwójne ( legrand) gdyż drugimi klawiszami sterujesz innymi obwodami. Tego nie da się policzyć na punkty. Dlatego nawet jeśli podam cenę 10 zł za punkt, czy 100 zł to zawsze to będzie nieadekwatne do instalacji. Aby wiedzieć ile kosztować będzie nasza instalacja należy pierw dać ją do wyceny. Rysunki, zestawienie wybranych przez Nas lamp ( niektóre lampy są zasilane obniżonym napięciem i wymagają transformatorów), wykaz urządzeń wymagających zasilania ( niektóre kompakty wc, panele prysznicowe, wanny, kuchnie elektryczne, pochłaniacze, zmywarki, młynki w zlewozmywakach, mikrofale, piekarniki, rekuperatory, piece, grzejniki z wspomaganiem elektrycznym, grzejniki konwektorowe z sterowaniem i nawiewem elektrycznym, kominki z płaszczami wodnymi i turbinami itp itd) gdyż niektóre z tych urządzeń wymagają często własnych lini zasilających zabezpieczonych odpowiednimi tylko dla nich zabezpieczeniami - inne podłączenie urządzenia może grozić zniszczeniem go i utratą gwarancji. Dopiero wtedy możemy zacząć rozmawiać o faktycznych kosztach instalacji. A tak to moim zdaniem jest tylko tzw. "koncert życzeń", a i tak wszystko okaże się w trakcie roboty. Co do uprawnień. Jeżeli elektryk nie ma uprawnień wykonawczych E nie może podłączać ani urachamiać żadnej instalacji. Na protokołach przekazywanych do ZE celem podłączenia taryfy docelowej musi się znajdować stempel i podpis elektryka wykonującego wraz z aktualnymi numerami jego uprawnień. Identyczna jest sprawa z podłańczaniem kuchni z płytami grzejnymi, piekarników, zmywarek i innycn urządzeń - wszędzie w karcie gwarancyjnej musi być stempel podłączającego z jego numerami uprawnień. Kolejnym punktem są pomiary - nie każdy elektryk nawet z uprawnieniami wykonawczymi E posiada uprawnienia do wykonywania pomiarów. Te są ccałkowicie odrębną sprawą. Ja osobiście np. nie posiadam takowych uprawnień, gdyż mi się nie opłacało ich wyrabiać, koszt mierników i aparatury potrzebnej do wykonywania tychże pomiarów w stosunku do ilości zleceń był za wysoki - wolę je zlecać zaprzyjażnionemu elektrykowi który specjalizuje się tylko w pomiarach - robi to szybko i tanio - i wszyczy są zadowoleni i wszystko jest zgodne z przepisami. Dlatego też twierdzenie iż :Ale skoro mówicie o punkcie to proponuję sprawdzić uprawnienia wybranego elektryka, czy ma uprawnienia do wykonywania pomiarów i stwierdzenia, że instalacja nadaje się do eksploatacji (E+D). Niektóre Zakłady Energetyczne wymagają przynależności do Izby. uważam za błędne. Wystarczy że ma E. Ale uprawnienia musi mieć, już kilka razy poprawiałem po takich "tanich" elektrykach bez uprawnień - tragedia - nie wiadomo za co się chwytać. Mały domek, a często przez tydzień, albo nawet dwa szuka się awarii - w szczególności jak jest żle zrobione zabezpieczenie różnicowoprądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 30.12.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 WITAM:)Do wykonania E a do stwierdzenia, że instalacja nadaje się do eksploatacji D.Taka jest rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 31.12.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 powiedziano nam 15 tys. pln za wykonanie całej instalacji domu z materiałem. Dom 185 użytkowej plus garaż 30m2. W cenie jest doprowadzenie kabli także do bramy ogrodzeniowej i furtki - domofon. Czy to nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 31.12.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Może dużo, może nie. Wszystko zależy od indywidualnej instalacji - ilość obwodów, jakie zabezpieczenia, jaka automatyka.Poproś inną firmę o wycenę, ale taką która podpisze z toba umowę o wykonanie i da Ci fakturę. W razie kłopotów będziesz mógł domagać się poprawy fuszerki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 31.12.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Ostatnio robiłem instalacje której koszt całkowity z lampami i osprzętem wyniósł ponad 60 tys. Dla ścisłości domek - ok.250 metrów. Stan przed białym montażem z uzbrojonymi tablicami to około 30 tys. Więc ciężko mi powiedzieć czy te 15 tys. to dużo czy mało. Nie znam Twego domu, ani Twoich oczekiwań co do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts