qdlaty 08.01.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Qdlaty, 35 zł za punkt (broń Boże za metr bieżący!)? 110 zł za skrzynkę rozdzielczą (rozdzielnicę)? Jestem zainteresowany danymi o elektryku. Chyba ten sam rejon co Ty... Hej jeśli chodzi o instalację w domu, to bierze 40 zł/punkt z materiałem. Punkt to: - kontakt lub - włącznik + lampa Kable normalnie po ścianie. Instalacja TV, tel to 1,5 zł/mb. Jak Go przetestuję to dam znać Ale ja oklice Sulejówka - to chyba nie Twoje rejony. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 08.01.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 To ile może kosztować tablica czy skrzynka ze wszystkimi bezpiecznikamii zabezpieczeniami. Elektryk mi powiedział 1500zł. A będę miała dwie takie tablice, jedna na dole druga na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 08.01.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 witaj Może 500 zł a może 3500zł. Wybacz ale tyle można napisać po Twoich informacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 08.01.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 witaj Może 500 zł a może 3500zł. Wybacz ale tyle można napisać po Twoich informacjach. Więc co mam napisać, nie znam się na tym, może powinnam policzyć te bezpieczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 08.01.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Powinnaś zapłacić i zająć się czymś nowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 08.01.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Powinnaś zapłacić i zająć się czymś nowym. Jaki dowcipniś, na początku też taki byłeś mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 08.01.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 I tu wychodzi płacenie za punkt - najwieksza bzdura jaka jest. Płacąc za punkt inwestor zawsze płaci więcej niż jakby się umówił ryczałtowo za całą robotę.Elektryk wchodząc na domek wie ile chce na tym zarobić. Dzieli to przez liczbę punktów i masz cenę za punkt. Jak jest za mało to naciągnie inwestora na dodatkowe gniazdka, lub skasuje go 15zł za moduł w rozdzielni, lub za pomiary.Elektryk musi wyjść na swoje.Ja wchodząc na domek umawiam się z inwestorem - to i to kosztuje tyle, to i to - tyle. Na to jest umowa, a wszystkei dodatkowe uzgodnienia jako aneks za dodatkową kasę, lub czasem nie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 08.01.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Przecież wiesz, że nie ważne jak się zaczyna tylko jak się kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angi 08.01.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Przecież wiesz, że nie ważne jak się zaczyna tylko jak się kończy Dla mnie jest ważny początek i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszojadek 09.01.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Kurcze, jak tak czytam Wasze wypowiedzi to stwierdzam, że pytający do końca nie wiedzą o co pytać, a odpowiadający co im odpowiedzieć.Wziąłem elektryka z polecenia. Układ był prosty. Ma zarobić na robocie, a nie na materiałach. On załatwia mi dobry kontakt i swoją zniżkę w hurtowni i zamawia co jest mu potrzebne, a ja reguluję faktury (średnia zniżka 53%).Drugie ustalenie dot. jakości materiałów - on powiedział co poleca, ale również ile taniej można kupić coś co jest dużo gorsze (np kable). Decyzja była moja. A cena za robotę miała być całościowa.W sumie w dom 270m2 powierzchni ( w tym duży garaż i pomieszczenia gospodarcze) weszło 3,7 km kabli (okablowanie pod zasilanie, sterowanie rolet, antenówka, internet, telefon, alarm, czujniki temp i inne, plus podejście do ogrodu z obu stron domu, bramy, furtki, podejście głównym kablem zasilającym do skrzynki w ogrodzeniu, oświetlenie okapowe itd.). Tzw "zwykłych" punktów było około 350. Ale elektryk na wstępie poprosił o moje oczekiwania. Napisałem mu wypracowanie na kilka stron, jak sobie wyobrażam używanie wszelkich urządzeń nisko i wysoko napięciowych w moim domu (tzn funkcjonalność instalacji), a on podał cenę realizacji. Kable mam dobre, sprawdzonych producentów i one same z pustymi szafkami kosztowały 9 tys zł, ale oczywiście można było je kupić duuużo taniej made in China lub made in noname.A robocizna to niecałe 8 tys. I pewnie wiele osób stwierdzi że to dużo, ale nie bardzo sobie wyobrażam, jak można było zrobić to porządnie i wiele taniej. Bo widziałem, jak zasuwali w 3 ludzi przez ponad 2 tygodnie. Dodatkowym plusem było to że niedawno zadzwonili z informacją, że jest do kupienia za bardzo dobre pieniądze, "wypełnienie" moich szafek. Dali namiary, sprawdziłem. Faktycznie cena była bardzo milusia i znowu jestem kilka tysięcy w przód na materiale.Acha i jeszcze jedno, co jest bardzo ważne: oni myśleli w czasie roboty i często proponowali swoje sprawdzone rozwiązania, które po przedyskutowaniu ze mną albo były realizowane, albo zarzucane. Po mojemu możliwości są trzy:- albo fachowiec zarobi w miarę przyzwoicie (bez szaleństwa) mając dobre stawki robocizny- albo ma niską stawkę robocizny, wtedy poszuka gdzie indziej oszczędności (albo na materiale, albo na jakości, albo żądając dodatkowych opłat za różności które wyskoczyły do zrobienia w trakcie realizacji - moi nawet nie mrugnęli jak trzeba było kopać wykopy do położenia kabli na zewnątrz domu)Oczywiście dla różnych fachowców różnie może oznaczać "przyzwoity zarobek"Dlatego wymiana informacji ja dałem 20 zł za punkt, a ja 35 zł za punkt wg mnie nie ma kompletnie sensu. ufffale się rozpisałempozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 09.01.2007 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 witam Cieszę się, że jednak są normalni Inwestorzy i normalni Wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 10.01.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Kaszojadek jesteś nadzieją na unormowanie się rynku i koniec z poszukiwaniami elektryka za punkt i następnego do poprawy i pomiarów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoza77 30.01.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 25 złotych punkt - tak bierze moj elektryk - Warszawa i okolice Ja rowniez poprosze namair na priva. Z gory dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzoza77 30.01.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam,sledze od jakiegos czasu watek "elektryczny"( rowniez ten, ktory polecasz ponizej" i chyle czola za ogromna wiedze jaka posiadasz. Ja rozpoczynam budowe domu jednorodzinnego i chcialabym "zaklepac" sobie dobrego eletryka. Czy znasz moze kogos godnego polecenia w okolicach W-wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 01.02.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Zgadzam się z Kaszojadkiem w 100% robota powinna być zrobiona dobrze bo to że iwestor na początku zapłaci mniej ale późniejsze poprawki są kolosalnie drogie. Ostatnio poprawiałem instalację po ukraińcaach to dopiero był szok że budynek jescze nie spłonął, którego połączenia się nie dotkneliśmy to iskrzyło (a było to w sklepie z ubraniami), no i nie mówię już o tym że prąd był na niebieski a nie na czarnym i parę razy się oszukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 02.02.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Właśnie 2 dni temu zapłaciłem15 zł za punkt W sumie wyszło 107 punktów (piwnica+parter+poddasze) nie oszczędzałem sobie.+ 150 za rodzielnie.Gratis:telewizja + domofon + telefon + sterowanie bramy + oświetlenie ogrodu + siła + dodatkowy licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 02.02.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 rozumiem żę ta cena za samą robocizne.ile dni ci zakładał.mozesz podac przykładowy koszt materiałów jaki poniosłes jezeli nie jest to tajemnicą.dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 05.02.2007 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 za wszystko 4550 bez kabla zasilającego od szafy do rozdzielni (jeszcze jakiś tysiak).Szczerze mówiąc liczyłem na 3-3,5.Suma sumarum 4550 + 1000 za kabel zasilający + 1850 RE za przydzielone 12 KW = 7400 !!I każdy mi mówi gdzie znalazłem tak tanich "fachofców".Kable kupowałem z załatwionym 20 % upustem.Kurde ceny szokuja na każdym kroku.... do tego gniazdka, włączniki, halogenki, klinkiety, żerandole, itd.Myślę, że może w 10 tys. się zamkne w tej elektryce. Robili 3,5 dnia. Posprzątane, śliczna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 07.02.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 ile płacicie od tzw. punktu ( gniazdko, puszka ) elektrykowi ? 20zł. Elektryk polecony, bardzo sumienny i rzetelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kobzi 08.02.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 15 zł za punkt, oczywiście bez materiału.Punkt to gniazdko elektryczne, lampa oświetleniowa, czyli miejsca odbioru prądu. Punktem nie powinno się nazywać puszkę rozgałężną czy przełącznik do włącz./wyłącz. światła.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts