marcin714 08.02.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Punktem nie powinno się nazywać puszkę rozgałężną czy przełącznik do włącz./wyłącz. światła. A co takie obwody z wyłącznikami to same się robią?, szczególnie ,że każdy by chciał świecić jedną żarówkę na kilka sposobów. Jak już tak kochacie te punkty to podpowiem wam jak najsprawiedliwiej stworzyć taką definicję: Od dawien dawna za punkt w obwodach oświetleniowych uważano : wyłącznik , puszkę i żarówkę. Skoro te 3 elementy tworzą pełny punkt np za 15 zł to każdy pojedyńczy element stanowi 1/3 punktu a więc kosztuje 5 zł. Iteraz pozostaje sumować te 'małe punkty' wchodzące w skład obwodu. Bo inaczej wyjdzie takie dziwo jak obwód jako jeden punkt czyli żarówkaprzed domem która ma być świecona z każdego pomieszczenia w domu na każdym piętrze oraz jeszcze wyłącznik przy furtce i to wszystko za 15 zł. A algorytm by się zgadzał. Punkt to odbiornik energii czyli żarówka a wyłącznikóe i puszek (o kablach nie wspominam ) nie liczymy. I jak mówił ktoś wfajnym filmie " iniech tylko nikt nie mówi ,że nie ma żarówki przeddomem świeconej z każdego pokoju bo to był tylko taki przykład " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 08.02.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 0 w sumie to sie nigdy nie wyplace mam ojca elektryka i wielki dlug wdziecznosci U mnie też zero za robociznę, bo całość od A-Z sam robiłem.Już jestem po pomiarach i wszystko jest w 100% ok!. Nawiasem mówiąc cykora miałem jak sprawdzali, wszędzie zaglądali nawet w lampy świetlówkowe zaglądali, mierzyli i mierzyli ,myślałem że mi rozbebeszą chałupe , ale w końcu usłyszałem jest wszystko bez zastrzeżeń,a nie jestem elektrykiem-to dopiero miałem satysfakcje.(jak na końcu powiedziałem że sam robiłem to byli mile zaskoczeni) PS. czy to tak faktycznie wyglądają pomiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlozak 06.03.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 ja biore srednio 35 zl za punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 10.03.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Instalacja TV, tel to 1,5 zł/mb. Uważaj aby nie wcisnął Ci kabelka jakiejś chińszczyzny bo później są duże problemy z sygnałem, Cena dobrego kabelka antenowego np. Koka 709 lub CTF 113 lub Triset wachają się od 110 do 140 zł za mb bez kosztów jego położenia, a chińskie krążek 100m moźna już kupić za 35 zł. ale czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 10.03.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Ja sie ostatnio dogadałem z klientem na 25 zł z punktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi8 10.03.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 a jakby ktoś potrzebował to współpracyję z elektrykiem ze wszelkim uprawnieniami oraz wykonującym pomiary i z tego co z nim ostatnio rozmawiałem to bierze 45 zł z materiałem, ale podejrzewam że to kwestia dogadania. Zainteresowanym mogę podesłać namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts