Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektryka

moni89

Recommended Posts

Punktem nie powinno się nazywać puszkę rozgałężną czy przełącznik do włącz./wyłącz. światła.

A co takie obwody z wyłącznikami to same się robią?, szczególnie ,że każdy by chciał świecić jedną żarówkę na kilka sposobów.

Jak już tak kochacie te punkty to podpowiem wam jak najsprawiedliwiej stworzyć taką definicję:

Od dawien dawna za punkt w obwodach oświetleniowych uważano : wyłącznik , puszkę i żarówkę.

Skoro te 3 elementy tworzą pełny punkt np za 15 zł to każdy pojedyńczy element stanowi 1/3 punktu a więc kosztuje 5 zł.

Iteraz pozostaje sumować te 'małe punkty' wchodzące w skład obwodu.

Bo inaczej wyjdzie takie dziwo jak obwód jako jeden punkt czyli żarówkaprzed domem która ma być świecona z każdego pomieszczenia w domu na każdym piętrze oraz jeszcze wyłącznik przy furtce i to wszystko za 15 zł. A algorytm by się zgadzał. Punkt to odbiornik energii czyli żarówka a wyłącznikóe i puszek (o kablach nie wspominam ) nie liczymy.

I jak mówił ktoś wfajnym filmie " iniech tylko nikt nie mówi ,że nie ma żarówki przeddomem świeconej z każdego pokoju bo to był tylko taki przykład "

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

0 :wink:

w sumie to sie nigdy nie wyplace :(

mam ojca elektryka i wielki dlug wdziecznosci :)

U mnie też zero za robociznę, bo całość od A-Z sam robiłem.Już jestem po pomiarach i wszystko jest w 100% ok!.

Nawiasem mówiąc cykora miałem jak sprawdzali, wszędzie zaglądali nawet w lampy świetlówkowe zaglądali, mierzyli i mierzyli ,myślałem że mi rozbebeszą chałupe , ale w końcu usłyszałem jest wszystko bez zastrzeżeń,a nie jestem elektrykiem-to dopiero miałem satysfakcje.(jak na końcu powiedziałem że sam robiłem to byli mile zaskoczeni)

PS. czy to tak faktycznie wyglądają pomiary?

• 4 weeks później...
Instalacja TV, tel to 1,5 zł/mb.

Uważaj aby nie wcisnął Ci kabelka jakiejś chińszczyzny bo później są duże problemy z sygnałem, Cena dobrego kabelka antenowego np. Koka 709 lub CTF 113 lub Triset wachają się od 110 do 140 zł za mb bez kosztów jego położenia, a chińskie krążek 100m moźna już kupić za 35 zł. ale czy warto?