NatkaB 28.10.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Właśnie poodkurzałam cały ogród z liści - sporo zostało pod żywopłotem. Mam pytanie - czy stamtąd też je usunąć? Czy może zostawić - jako "kołderkę" na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 28.10.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Właśnie poodkurzałam cały ogród z liści - sporo zostało pod żywopłotem. Mam pytanie - czy stamtąd też je usunąć? Czy może zostawić - jako "kołderkę" na zimę? Pozostawić. „Kołderka" a w przyszłości także próchnica. Ewentualnie wiosną uporządkujesz. Na trawniku nie pozostawiać opadłych liści. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 28.10.2006 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Właśnie poodkurzałam cały ogród z liści - sporo zostało pod żywopłotem. Mam pytanie - czy stamtąd też je usunąć? Czy może zostawić - jako "kołderkę" na zimę? Pozostawić. „Kołderka" a w przyszłości także próchnica. Ewentualnie wiosną uporządkujesz. .. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.12.2006 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 Natka,Ja tak skrupulatnie nie wygrabiam, właśnie pod krzewami zostawiamy, później na to idzie wiosną kora sosnowa i na jesieni liście itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 26.12.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Dodam tylko że liście to wspaniały materiał do ściółkowania i kompostowania i szkoda pozbywać się ich z działki poprzez spalanie czy wywożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 26.12.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Wiekszość szkodnikw zimuje w liściach. Jako ściołke można używać liście ze sprawdzonych zdrowych drzew,ale najpewniej to palić. Popiół to też nawóz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 26.12.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Wiekszość szkodnikw zimuje w liściach. Jako ściołke można używać liście ze sprawdzonych zdrowych drzew,ale najpewniej to palić. Popiół to też nawóz. Wiekszość szkodników zimuje na rosnących drzewach i krzewach. Może wycinać je i palić? . Popiól tak - ale co zawiera popiół a zwłaszcza ile próchnicy? Liściie to nie tylko „siedlisko" szkodników. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 26.12.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Każdy robi jak uważa. Ja corocznie z ponad 3000m2 zbieram kilkaset taczek liści i z tego materiału mamy corocznie nową partię kwaśnego kompostu pod krzewy ozdobne głównie wrzosowate, bo po co wszystko kupować, jak można mieć własne i za darmo, tylko zgrabić trzeba. Kto tego nie rozumie niech pali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts