Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to jest poprawnie zbudowane? Czy dom się rozsypie?

Majkel_B

Recommended Posts

Witam, usłyszałem dziś szokującą dla mnie iformację - co prawda była z trzeciej ręki, ktoś komuś powiedział, że te ściany są źle wymurowane. Kierbud był kilka razy na budowie i nic nie zauważył (nie zgłaszał uwag). Proszę oceńcie sami i skomentujcie. Dom będzie parterowy, bez poddasza użytkowego, ściany z thermoporu Leier 30 P+W (300 x 250 x 238 mm ), strop gęstożebrowy terriva, dach - dachówka cementowa braas.

http://foto.m.onet.pl/_m/0b08d3ddcba3232c9b67c7d589fa4068,10,19,0.jpg

http://foto.m.onet.pl/_m/f31cffd21f47af2c06979dd4008f079b,10,19,0.jpg

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

proszę obejrzycie dokładnie rogi budynku. Budynek jest prosty i oczywiście ma zachowane kąty, na zdjęciach może tego nie widać, ale chodzi o rogi, podobno nie są lub są za malo założone i to ma spowodować że budynek się rozjedzie. Czy tak może byc rzeczywiście?, kierownika ściągam na poniedziałek ale ma stresujący weekend. Proszę o wypowiedzi.

tak te rogi są złe - co powoduje brak przewiązania bloczków w całej ścianie /spoiny pionowe prawie się pokrywają/ no trochę jest przewiązane ...

http://bank.muratordom.pl/images/Vol0001/9904_2.jpg

powinny być użyte takie pustaki jak na zdjęciu powyżej - specjalne "narożne" wtedy by ładnie było przewiązane...

a tak w ogóle to kucharze u ciebie murowali???

a kierownik budowy to jest szefem kuchni czy budowlańcem????

Są zasady i instrukcja stosowania materialu podawana przez producenta.Rozleżć się nie rozlezie ,ale będzie pękał.Przewiązania prawie nie ma. W niektórych miejscach szczeliny pionowe między pustakami (łączone bez zaprawy )ciągną się przez całą wys ściany.Ci ludzie nie powinni stawiać nawet kurnika są niebezpieczni!!!Kierownik też!!!

nie przejmuj sie

faktycznei sciany ci wymurowali ze pozal sie boze

ale z drugiej strony patrzac na wymiary pustaczkow wynika, ze przewiazanie ma co najmniej 4 cm czyli nie jest az tak tragicznie

idac dalej uwzglwedniajac, ze budyneczek parterowy itd ja tu nie widze w ogole powodu do jakichkolwiek zmartwien

wez se daj luz otynkuj to i bedzie spokoj

ja wiem ze to jest fajna sprawa te wszystkie zalecenia nowe podejcie itd

ale dajcie ludziom troche pozyc

ten dom bedzie stal co najmniej 100 lat

ja ci brachu daje gwarancje poxipolu i mozesz spac spokojnie

a najlepiej daj se luzu z forum na jkis czas bo tutaj lubia czlowieka nastraszyc ;)

narka ;)

gosc sie tez pytal czy sie rozsypie- znaczy sie on wie ze rewelka to to nie jest

a jakos malo padlo tutaj slow otuchy ze wszystko bedzie git

a przeciez nawet laik wie ze tej chalupie nic nie grozi- ot nie ma wszystkich bajerow nowoczesnej techniki murowania odhaczonej na tak

ale przeciez jest ewidentne ze muraze jednak cos niecos tam o murarce wiedza- jak chocby wykanczanie murow pod stropem z pelnej cegly...

po prostu sie wk... ze material niekompletny i za pozno sie pokapowali, ze im to chuj...o idzie ale na moj gust chlopy nie sa najgorsi i pewnie totalnej chaly nie odj...li

;)

to tale w ten piekny sobotni wieczor

spoj spokojnie nowy wlascicielu ziemski- bedzie git

powiem tak:

do godziny 15 byłem bardzo szczęśliwy i zadowolony (z życia, z budowy i w ogóle ze wszystkiego)

po godzinie 15 przyjechałem do domu wku .... iony

o 17:11 napisałem post z nadzieją (któa umiera ostatnia), że dalsze odcinki serialu potoczą się według schematu : "zło umiera a dobro zwycięża"

po pierwszych odpowiedziach poszedłem do lodówki po połówkę

po kolejnych odpowiedziach dzwoniłem do adwokata

po odpowiedzi mirmiła prawie się w nim zakochałem

a teraz pokaże wam inne zdjęcia oraz na życzenie zdjęcie komina do kominka w salonie oraz ponad stropem zdjęcie otworów kominowych - wentylacyjnych i środkowego w którym będzie kwasówka do kotła.

http://foto.m.onet.pl/_m/a15c73f6cfa1370183ba4cc32fb7e06f,10,19,0.jpg

z cegłami w kominie poradzili sobie ale z tym podmurowywaniem nad ostatnią warstwą bloczków to już nie bardzo....

i z silikatami w miarę chociaż zakańczanie ściany takim "paseczkiem" bloczka też nie jest idealne...

ale już łączenie obu ścian - tragedia zupełna indolencja

zupełnie nie poradzili sobie z tymi ścianami zewnętrznymi - nie mieli tych bloczków narożnych - ale nie domagali się??? czyli nie wiedzieli że w ogóle istnieją????

a przy sprzedaży też nic handelkarz nie mówił o konieczności kupna tzw bloczków uzupełniających dziwię się....