Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wejdż na stronę producenta i poczytaj co kupiłeś\aś i jak powinien być budowany twój dom!

Hmm. Poroterm 25 P+W, ale te piora czy wpusty wygladaja inaczej niz na stronie Wieneberga, sa duzo wieksze.

W zasadzie teraz to moge sie tylko podrapac, bo co mozna zrobic z gotowym murem, ale rzuc okiem na zdjecia i powiedz co o tym myslisz:

http://pah156.warszawa.sdi.tpnet.pl/Travels/2006/Izabela/Budowa_39.jpg

http://pah156.warszawa.sdi.tpnet.pl/Travels/2006/Izabela/Budowa_40.jpg

O nadprozach czytalem ze 12.5 cm zakladki wystarczy.

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy takim wykonaniu wszystkie założenia dotyczace termoizolacyjności ściany nie mają sensu.

Dlaczego ?

Powietrze pomiedzy pustakami tez izoluje jak sie je czyms ogrodzi.

To akurat najmniej mnie martwi.

Bardziej zastanawiam sie nad wytrzymaloscia sciany nie zwiazanej w pionie, ale poniewaz to i tak pracuje w dol, troche bedzie zwiazane scianami wewnetrznymi, do tego wience - wiatr raczej nie powininen tego przewrocic. A jeszcze istnieje cos takiego jak przesztywnienie. Za duzo dobrego zamienia sie w niedobre.

Jednakowoz mysle ze diabli mnie namowili do budowania z porotermu. Nie moglem jak inni wziac gazobetonu ?

Taki szczelinki to urok Porothermu którego pióra i wpusty nie są idealnie spasowane.W Leierze jest lepiej,ale są z kolei bardziej kruche.Spokojnie jeżeli nie możesz wyglądać przez szczeliny jest dobrze :) Myślałem ,że są wieksze. Nie zawali się.Co do materiału na następny dom mam podobne spostrzeżenia.Trzeba budować z tego z czym majstry sobie radzą.
Spokojnie jeżeli nie możesz wyglądać przez szczeliny jest dobrze :) Myślałem ,że są wieksze. Nie zawali się.Co do materiału na następny dom mam podobne spostrzeżenia.Trzeba budować z tego z czym majstry sobie radzą.

Dzieki za pocieche.

Nie wyjrze przez szczeliny bo sa wężykowate :)

BTW:

Ty sądzisz ze ktoś normalny buduje się dwa razy ?

Juz pierwszy raz swiadczy ze nie wszystkie srubki sa na swoim miejscu, ale przy dzisiejszych cenach metra mieszkania w zasadzie nie ma wyboru.

Wole miec 120 m.kw. byle czego niz 30 m.kw. mieszkania gdzis na obrzezu miasta. Jeszcze trzy lata temu nie przyszlo mi do glowy ze sie bede budowal.

Dokladnie tak bylo w bliskiej rodzinie ze "dom do dachu - chlop do piachu".

Nie znalem tego tekstu.

Ja też nie myślałem, że będę się budował.Najbardziej podziwiam ludzi którzy robią to przez 10 lat...Teraz buduję w miescie ,ale nie uśmiecha mi sie mieszkać na starość w centrum.Mój tata (wybudowal dom 3 lata temu) twierdzi że pierwszy wybudowany dom trzeba spalić ,drugi sprzedać a dopiero w trzecim zamieszkać :lol: