Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie w podmokłym terenie

Pultas

Recommended Posts

Witam,

proszę o radę jak osadzić słupki z profili hutniczych w betonowych kotwach, tzn, jak głęboko i jaki beton zastosować, w podmokłym podłożu? Najniższa część mojej działki jest usytuowana nad potokiem, który wiosną i po większych deszczach "szaleje", gleba jest gliniasto-ilasta i właściwie wiecznie wilgotna.

[/b]

Ja, w takim gruncie wysadzinowym, stosowałabym raczej lane stopy z betonu 20x20cm, na głębokość 60 cm.

Mieszanka betonowa, tu: http://www.muratordom.pl/6645_5255.htm

A tak po polsku :D to na 1 część cementu, trzy części piachu (lub kamyków, lub mieszne) i wody tyle, by było gęste jak lekki twarożek.

• 2 weeks później...

jaki beton zastosować, w podmokłym podłożu?

a jak bardzo chcesz obciazyc te slupki i jaka ma byc konstrukcja tego ogrodznia?

no i ile oczywiscie chcesz zrobic tych slupkow?

Jezeli slupek ma trzymac tylko siatke i nic wiecej, to w ogole bym sie nie przejmowal tylko wykopal dziure taka na 60-80cm min 20x20, zalal mocnym betonem z dodatkiem jakiegos badziewia uszczelniajacego (jest tego teraz duzo) i zapomnial. Jedyne co bym zrobil to wylal go do folii (mozna dac 2 warstwy), ktora bym wyciagnal ponad poziom gruntu.

Wazne jest to zeby kopiac dol nie naruszyc ziemi obok bo inaczej bedzie chodzil. Jak kopalem swidrem... nie zawsze sie da... ale u mnie byl piach... jak masz gline to musisz glebiej kopac i bedzie oczywiscie trudniej.

Kilkadziesiat lat powinien wytrzymac ;)