Pultas 28.10.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Witam, proszę o radę jak osadzić słupki z profili hutniczych w betonowych kotwach, tzn, jak głęboko i jaki beton zastosować, w podmokłym podłożu? Najniższa część mojej działki jest usytuowana nad potokiem, który wiosną i po większych deszczach "szaleje", gleba jest gliniasto-ilasta i właściwie wiecznie wilgotna.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.10.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Ja, w takim gruncie wysadzinowym, stosowałabym raczej lane stopy z betonu 20x20cm, na głębokość 60 cm. Mieszanka betonowa, tu: http://www.muratordom.pl/6645_5255.htm A tak po polsku to na 1 część cementu, trzy części piachu (lub kamyków, lub mieszne) i wody tyle, by było gęste jak lekki twarożek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 08.11.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 jaki beton zastosować, w podmokłym podłożu? a jak bardzo chcesz obciazyc te slupki i jaka ma byc konstrukcja tego ogrodznia? no i ile oczywiscie chcesz zrobic tych slupkow? Jezeli slupek ma trzymac tylko siatke i nic wiecej, to w ogole bym sie nie przejmowal tylko wykopal dziure taka na 60-80cm min 20x20, zalal mocnym betonem z dodatkiem jakiegos badziewia uszczelniajacego (jest tego teraz duzo) i zapomnial. Jedyne co bym zrobil to wylal go do folii (mozna dac 2 warstwy), ktora bym wyciagnal ponad poziom gruntu. Wazne jest to zeby kopiac dol nie naruszyc ziemi obok bo inaczej bedzie chodzil. Jak kopalem swidrem... nie zawsze sie da... ale u mnie byl piach... jak masz gline to musisz glebiej kopac i bedzie oczywiscie trudniej. Kilkadziesiat lat powinien wytrzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts