Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak położyć terakotę na deskach?

Gość

Recommended Posts

Buduje mieszkaniu na poddaszu. Podłoga jest drewniana. nie chce robić wylewki, gdyż strop w miejscu lazienki jest bardzo słaby, a poza tym stracę dodatkowe centymetry na wysokości. Nie wiem z czego zrobić podłogę w łazience. Myślałem o terakocie ale boje sie że drewno pod spodem będzie "pracowało" i kafle popękają. Ściana działowa jest z płyty G-K. Czy któś wie z czego zrobić podłogę w łazience, a jeśli kafle to jak je położyć??

Ja, co prawda w domku letniskowym sosnowe deski w lazience zabezpieczylem impregnatem na bazie nafty (Holtz Grunt) i polakierowalem lakierem po;iuretanowym (Domalux).

Wiem ze mozna tez na deski dac folie w plynie (np Mapei) i na to przykleic plytki zaprawa elastyczna. Mozna tez na deski dac plyte z drewna i dopiero na nia dac ta folie w plynie i terakote,

moja propozycja jest następująca, może Ci cuś pomoże

przede wszystkim wpierw izolacja przeciwwilgociowa np. folia wywinięta na ścianę, później płyta G-K, sądzę że ta zielona i dalej płytki na kleju.

Jeśli podłoga drewniana jest w miarę sztywna, powinno być OK.

Należałoby zwrócić uwagę na wszelakie rury, coby ewentualna wilgoć nie miała kontaktu z podłogą.

Zamiast folii możesz pomyśleć o izolacjach, są takie gumy w płynie, po zastygnięciu wyglądają jak tapeta, ale cholernie drogie.

CZ.

Powinieneś na deski położyć papę termozgrzewalną w wywinięciem ok. 30 cm na ściany. Papa po pierwsze stanowić będzie izolację przeciwwodną, a po drugie odizoluje deski od płyty OSB dzięki czemu jedno o drugie nie będzie, przy chodzeniu trzeć, a tym samym podłoga nie będzie skrzypieć.

Połóż płytę OSB/3 grub. min. 18 mm, prostopadle do desek. Przykręć płytę śrubami - po krawędziach płyty - co 15 cm, w środku płyty (w rzędach co ok. 40 cm) co 30 cm.

Przed położeniem kleju na płytę OSB, płytę mocno przedrap by powstały zadziory co wzmocni powiązanie kleju z płytą.

Klej, tylko trwale elestyczny, rozprowadź na płycie. No i klej płytki. Na fugi również stosuj spoiny elestyczne.