Ela_i_Maciek 29.10.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Pietrov, słuszna uwaga. Światło potrzebne będzie teraz już od ok. 16:00, kiedy zaczyna się szarówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 01.11.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 jak to jest z tymi agregatami...? Sąsiad na działce obok budował przez chwilę na wynajętym agregacie na ropę, który "produkował" moc ok. 10 kW. Sąsiad mówił, że uwzględniając wynajem i ilość potrzebnej ropy, agregat kosztował 100 zł DZIENNIE (z czego zdecydowana większość to ropa!) ... Prawdę mówiąc mocno nas to zraziło do wynajmowania agregatu i pożyczamy prąd od sąsiada. Nie bardzo chce mi się wierzyć w 520 zł za zbudowanie domu do etapu tynków... (na sam stan zero zużyliśmy od sąsiada prądu za ponad 100 zł). Pozdr. M proste mam agregat który ma zbiornik na 13 litrów i kanister na 10 litrów do tej pory zuzylam 13 kanistrów (każdy zanotowany bo po 10 jest wymiana oleju) beton do ław fundamentowych, do chudziaka na parterze oraz do stropu brany z betoniarni. Ściany to pustak ceramiczny poryzowany na pióro-wpust murowany na zwykła zaprawę. Oczywiscie ekipa wiedziała, że gdy agregatu nie używamy to nie włączamy go więc agregat wcale nie chodził non-stop Agregat o mocy 3 KW i zużyciu paliwa ok 1,3 l/h pracy no cóż ja na to poradzę że takie zużycie nam wyszło? Wszystko zależy od rodzaju agregatu, nowy i o mniejszej mocy ma dużo mniejsze zużycie niż taki z 1970r albo i starszy. Ja mam takiego starego o mocy 4kW, który mi zżera 3-4 l/h benzyny. A taki o mocy 10kW to już kawałek silnika i nie dziwię się że sam koszt paliwa wniósł 100zł/dzień i to na pewno nie przy pracy ciągłej przez cały dzień. Co do kosztów prądu to też zależydużo od ekipy, czym sobie przygotowują jedzenie, czy tylko czajnik czy i elektryczna kuchenka, a może jak zimno to i jeszcze się dogrzewają. Tak, że podejrzewam, że udział zużycia prądu przez ekipę dla celów socjalnych może być większy niż dla potrzeb samej budowy (betoniarka, elektronarzędzia itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcioizi 01.11.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 prąd musi być - ja miałem od sąsiada potrzebny jest do murowania bloczków betonowych , oraz do cięcia zbrojenia do ław fundamentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts