Oldswan 30.06.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 No własnie, jakie sensowne ksiazki możecie polecić dla laika nt. zakładania i pielęgnacji ogrodu. Jest sporo różnych publikacji, ale albo sa szalenie wymyslne, albo bazuja na pięknych obrazkach a treści w nich nie za wiele. Możecie podrzucic jakiś rozsądny kanon lekturowy.? Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 30.06.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 jest taka ksiazka "urzadzanie terenów zieleni". moze w niej znajdziesz informacje, ktorych szukasz. mozna to kupic w ksiegarni na rakowieckiej (vis a vis SGGW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 02.07.2004 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 jest taka ksiazka "urzadzanie terenów zieleni". moze w niej znajdziesz informacje, ktorych szukasz. mozna to kupic w ksiegarni na rakowieckiej (vis a vis SGGW). Dzieki za podpowiedź, podjadę i przejrzę. A może jeszcze jakieś propozycje? Lubię miec wybór Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 02.07.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 to ksiazka autorstwa aleksandra barosiewicza, wyd. szkolne i pedagogiczne ja wydaly, podrecznik dla ogrodnikow. oprocz niej nie kojarze ksiazki fachowej, a nie bogato ilustrowanego poradnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.07.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Ostatnio kupiłam książkę w Castoramie-Ogród dla leniucha . Mam nadzieje, ze Cie nie uraziłam proponując tą książkę, ale są tam fajne propozycje roślin nie wymagających ciągłej opieki. Śmiało mogę ją polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 05.07.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 a ja bym polecił jeden z tych poradników naszpikowanych kolorowymi fotografiami pt " Wielka encyklopedja ogrodnictwa" wydana przez wydawnictwo Muza. To jest przedruk z angielskiego i jako taki niestety ma swoje wady bo po pierwsze tłumacze - nie wysilili sie i nie poszukali polskich nazw roślin pozostajac przy lacinie co troche przeszkadza, po drugie - angielski klimat jest troche jednak lagodniejszy od naszego i wiele opisanych roślin bedzie miało u nas kłopoty by rosnać na wolnym powietrzu, po trzecie - CENA!!!!, ale poza tym ksiazka ma sensowny układ prowadzacy od poczatku do końca poprzez tajniki konstruowania załozeń ogrodu, tworzenia poszczególnych jego czesci jak również opieki nad roślinami takimi jak zabiegi ogrodnicze , sposoby sadzenia rozmnazanie, szkodniki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 12.07.2004 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Ostatnio kupiłam książkę w Castoramie-Ogród dla leniucha . Mam nadzieje, ze Cie nie uraziłam proponując tą książkę, ale są tam fajne propozycje roślin nie wymagających ciągłej opieki. Śmiało mogę ją polecić. Hehehe nie wiedziałem, zę to przez ten internet też widać Spokojnie, jakbym miał się obrażać to do żony bym sie juz od lat nie odzywał A na książkę zerknę chętnie choc faktycznie mogłaby sie nazywac np "Ogród dla aktywnych inaczej" albo "Ogród dla niewyrywnych" coby nie było obciachu jak tesciowa na półke zerknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryna 20.07.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 a znzcie jakies strony internetowe. by popatrzyc na rosliny z podaniem ich wysokosci i pielegnacji. obecnie przegladam encyklopedie roslin na CD z muratora ale troche mnie wnerwia bo mieszkam w Polsce a banany to tu na razie nie wyrosną . interesuje mnie roslina w naszym klimacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 23.07.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 http://www.ogrodnicy.pl lub com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 23.07.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 i pozycji LINKI znajdziesz wszystko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewcia72 13.09.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Witam! Czy ktoś mógłby mi polecić sprawdzoną literaturę na temat projektowania przydomowego ogrodu. Pozycji w księgarniach jest bardzo wiele, a ceny takich albumów bardzo wysokie Generalnie chodzi mi o plany nasadzeń, projekty, opisy wymagań roślin i ich rodzaje. Wiem, że istnieje już cała masa firm, które zrobią to za nas z pewnym efektem, ale postawiłam sobie za punkt honoru sama zadbać o otoczenie mojego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewcia72 13.09.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Miał ktoś może w rękach tę pozycję??? Czy warte to swej ceny??? http://www.vivid.pl/php/ksiazki/detale.php3?l_p=&id_a=&l=&la=&pp=1&id=564549 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 13.09.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Pierwsza i podstawowa sprawa, nigdy nie kupuj przedruków z angielskiego,niemieckiego itp. Tam piszą o innym klimacie, często wiele z pokazywanych odmian jest u nas niedostępna, lub się nie udaje. Lepiej poszukaj naszej rodzimej literatury, może nie jest tak kolorowa ale pisana przez wielu moich kolegów fantastycznych fachowców polecam wydawnictwa reklamowane przez Działkowca i samą tą gazetkę też. Dobrze też sięgnąć po podręczniki dla studentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 13.09.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Polecam takie pozycje;"Nowoczesne ogrody"T Conran D Pearson"Projektowanie ogrodów przydomowych"R.Wiliams"Krzewy i drzewa ozdobne"M.Mynett,M.Tomżyńska"Byliny ogrodowe" J.MarcinkowskiWydawnictwa " działkowca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 13.09.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Ogród to nie tylko rośliny .To przestrzeń którą trzeba zorganizować by była ona funkcjonalna i piękna.Dlatego warto sięgac i do innych dziedzin jak, sztuka,fizjologia widzenia,brukarstwo ,stolarstwo,gleboznawstwo i wiele innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka.m 14.09.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Ewcia 72 całkiem przypadkowo znalazłam post i przy okazji , że budujemy ten sam dom.No my powiedzmy że dopiero zdecydowaliśmy się na projekt (Adela) tyle że w lustrzanym odbiciu. Napisz jak idzie budowa u Ciebie? Na jakim etapie jesteście i o ewentualnych już poniesionych kosztach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 21.09.2004 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2004 A ja zastanawiam się czy czytanie książek ma przy projektowaniu jakikolwiek sens .Nie żebym był ignorantem ,ale moje doświadczenie jest takie: żaden sposób myślenia narzucony przez książkę nie zapewni sukcesu gdyż jest oderwany od miejsca w którym powstaję Twój ogród i wprowadzi tylko bałagan w głowie .Ważne jest tylko by ogród był związany z otoczeniem ,a cała reszta to kwestia własnych oczekiwań, wyobrażeń ,marzeń.Na pewno nie wyjdzie wszystko od razu i będą konieczne liczne zmiany ,ale korzystanie z gotowych wzorców prowadzi jeszcze bardziej zawiłą ścieżką -powstanie ogród sztuczny nie Wasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martynaa 22.09.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 a znacie jakichś dobrych i tanich projektantów ogrodów z woj. małopolskiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renab 28.09.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Mnie zakładała ogród firma ART-Flora. Mają sklep przy Piastowskiej jak jest zajezdnia w Cichym Kąciku.Bardzo porządnie zrobili i fajnie mi się z nimi współpracowało.Podchodzą realnie do możliwosci klimatycznych roślin i finansowych właścicieli. PozdrawiamRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts