Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ksiązki o roślinach, uprawie, komponowaniu ogrodu i iinne

Recommended Posts

No własnie, jakie sensowne ksiazki możecie polecić dla laika nt. zakładania i pielęgnacji ogrodu. Jest sporo różnych publikacji, ale albo sa szalenie wymyslne, albo bazuja na pięknych obrazkach a treści w nich nie za wiele. Możecie podrzucic jakiś rozsądny kanon lekturowy.? Z góry dziekuje

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostatnio kupiłam książkę w Castoramie-Ogród dla leniucha :lol: . Mam nadzieje, ze Cie nie uraziłam proponując tą książkę, ale są tam fajne propozycje roślin nie wymagających ciągłej opieki. Śmiało mogę ją polecić.

a ja bym polecił jeden z tych poradników naszpikowanych kolorowymi fotografiami pt " Wielka encyklopedja ogrodnictwa" wydana przez wydawnictwo Muza. To jest przedruk z angielskiego i jako taki niestety ma swoje wady bo po pierwsze tłumacze - nie wysilili sie i nie poszukali polskich nazw roślin pozostajac przy lacinie co troche przeszkadza, po drugie - angielski klimat jest troche jednak lagodniejszy od naszego i wiele opisanych roślin bedzie miało u nas kłopoty by rosnać na wolnym powietrzu, po trzecie - CENA!!!!, ale poza tym ksiazka ma sensowny układ prowadzacy od poczatku do końca poprzez tajniki konstruowania załozeń ogrodu, tworzenia poszczególnych jego czesci jak również opieki nad roślinami takimi jak zabiegi ogrodnicze , sposoby sadzenia rozmnazanie, szkodniki itd.

Ostatnio kupiłam książkę w Castoramie-Ogród dla leniucha :lol: . Mam nadzieje, ze Cie nie uraziłam proponując tą książkę, ale są tam fajne propozycje roślin nie wymagających ciągłej opieki. Śmiało mogę ją polecić.

Hehehe nie wiedziałem, zę to przez ten internet też widać :wink: Spokojnie, jakbym miał się obrażać to do żony bym sie juz od lat nie odzywał :p A na książkę zerknę chętnie choc faktycznie mogłaby sie nazywac np "Ogród dla aktywnych inaczej" albo "Ogród dla niewyrywnych" ;) coby nie było obciachu jak tesciowa na półke zerknie

• 1 month później...

Witam!

Czy ktoś mógłby mi polecić sprawdzoną literaturę na temat projektowania przydomowego ogrodu. Pozycji w księgarniach jest bardzo wiele, a ceny takich albumów bardzo wysokie :cry:

Generalnie chodzi mi o plany nasadzeń, projekty, opisy wymagań roślin i ich rodzaje.

Wiem, że istnieje już cała masa firm, które zrobią to za nas z pewnym efektem, ale postawiłam sobie za punkt honoru sama zadbać o otoczenie mojego domku :roll:

Pierwsza i podstawowa sprawa, nigdy nie kupuj przedruków z angielskiego,niemieckiego itp. Tam piszą o innym klimacie, często wiele z pokazywanych odmian jest u nas niedostępna, lub się nie udaje. Lepiej poszukaj naszej rodzimej literatury, może nie jest tak kolorowa ale pisana przez wielu moich kolegów fantastycznych fachowców polecam wydawnictwa reklamowane przez Działkowca i samą tą gazetkę też. Dobrze też sięgnąć po podręczniki dla studentów.

Ewcia 72 całkiem przypadkowo znalazłam post i przy okazji , że budujemy ten sam dom.

No my powiedzmy że dopiero zdecydowaliśmy się na projekt (Adela) tyle że w lustrzanym odbiciu. Napisz jak idzie budowa u Ciebie? Na jakim etapie jesteście i o ewentualnych już poniesionych kosztach.

pozdrawiam

A ja zastanawiam się czy czytanie książek ma przy projektowaniu jakikolwiek sens .Nie żebym był ignorantem ,ale moje doświadczenie jest takie: żaden sposób myślenia narzucony przez książkę nie zapewni sukcesu gdyż jest oderwany od miejsca w którym powstaję Twój ogród i wprowadzi tylko bałagan w głowie .Ważne jest tylko by ogród był związany z otoczeniem ,a cała reszta to kwestia własnych oczekiwań, wyobrażeń ,marzeń.Na pewno nie wyjdzie wszystko od razu i będą konieczne liczne zmiany ,ale korzystanie z gotowych wzorców prowadzi jeszcze bardziej zawiłą ścieżką -powstanie ogród sztuczny nie Wasz