Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ksiązki o roślinach, uprawie, komponowaniu ogrodu i iinne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie potrafię podać konkretnej ceny bo u mnie ogród był robiony etapami od czerwca do zeszłego tygodnia i nie tylko zakładanie trawnika ale też ogródek skalny, oswietlenie i nasadzenia. Oprócz tego ja miałam księżycowy krajobraz z kupami kamieni wapiennych i wszelkigo rodzaju śmieciami. Jedno jest pewne - ekipa bardzo solidna, nie trzeba ich pilnować, pracują od rana do ok. 17.

Dodatkowo u nas były przestoje związane z oczekiwaniem na dostawę ziemi.

Za to teraz aż miło popatrzeć przez okno.

Najlepiej skontaktować się z nimi niech wycenią na miejscu.

Jeśli jesteś zainteresowana to dysponuję tel. kom. do właściciela.

Wiem, że niewiele pomogłam ale zakładanie ogrodu po budowie to tak indywidualna sprawa, że chyba nikt (poza wykonawcą) nie potrafi podać konkretnej kwoty bez wizyty na miejscu i zapoznaniu się z warunkami na miejscu.

Pozdrawiam

Renata

• 1 year później...

Witam,

czy możecie mi polecić jakieś czasopismo/a oraz książki dotyczące ogrodów?

co prawda do urządzenia mojego ogródka zostało mi jeszcze dużo czasu ale chcę wcześniej poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie... o roślinności, cięciu, oczkach wodnych... chcę zobaczyć więcej pomysłów...

ogródek będę projektowała sama i mam już nawet sporo pomysłów, ale nie mam pojęcia jakie rośliny się do tego nadają... jak wiele rzeczy wykonać...

wczoraj nawet usiłowałam coś znaleźć sensownego w empiku, ale mi się nie udało... jedyna książka, która od razu mi się spodobała to encyklopedia roślin ale kosztowała ponad 300 zł :(

Jeśli jesteś całkowicie "zielona" w sprawach uprawy roślin proponuję zaprenumerować Działkowca. W miarę wzrostu umiejętności można potem kupować Szkólkarstwo i Hasło Ogrodnicze. Wydawnictwo Plantpress i Działkowiec wydają sporo ksiązek poradnikowych polskich autorów (to bardzo ważne bo przedruki często nie uwzględniają naszych warunków klimatycznych). Jest taka ksiązka Architekt zieleni radzi Taczanowskiej, cała seria np Ogrodowe pnącza, Najpiękniejsze iglaki, Żywopłoty - Frazik -Adamczyk, Różaneczniki i Azalie Murasa, Kwiaty cebulowe - Krause, Ogród skalny - Marosz i wiele innych. Plecam również książki E. Radziula (PWRiL)

z tego co zauważyłam w publikacjach Działkowca i Plantpress dużą część stanowią zagadnienia dotyczące uprawy drzew owocowych oraz warzyw, których zupełnie u siebie nie przwiduję...

szukam raczej więcej informacji o kwiatach, skalniakach, krzewach i drzewach ozdobnych - możecie coś jeszcze na ten temat polecić?

Wg mnie przy projektowaniu ogrodu może być przydatny "Katalog roślin II drzewa, krzewy, byliny polecane przez Związek Szkółkarzy Polskich". Kosztuje ok. 50 zł, my kupowaliśmy w sklepie ogrodniczym, ale ostatnio widziałam go w Obi.

Są tam krótkie opisy roślin wraz ze zdjęciami oraz (co jest najfajniejsze) sylwetki roślin i człowieka (lub łopaty dla niziutkich roślin) w zestawieniu proporcjonalnym. Można więc zorientować się, jaka duża będzie roślina.

p.s. nasza rodzinka powiększy się mniej więcej w tym samym terminie :D

Maria

na tvnStyle co poniedzialek o 21.30 jest fantastycznie ,cudny program "Miejski ogrodnik" ..takie metamorfozy w ogródku :lol:

Równiez polecam ten program - inspirujący, dowcipny i na luzie

kiedy oglądam 'Miejskiego ogrodnika' zastanawiam się ile jeszcze stuleci minie zanim podobne programy będą produkowane przez nasze TV

A czasopisma niestety mają marny poziom - za to katalog bylin doskonały

Witaj

jeszcze jest kwietnik i mój piękny ogród i jak pisała Wciorniastek czytaj jednak działkowca, myślę, że idą w dobrym kierunku już nie tylko o warzywach i owocowych drzewach można tam przetyczać. :)

pozdrawiam

Nio, trzeba trzepać podczas recenzji :wink: ale efekty są.

:D To ważne, że w Działkowcu publikacje nie są tylko na zamówienie redakcji ale są zrecenzowane przez konkurencyjnych fachowców.

Wracając do katalogów no są ok, ale dla kogoś kto zaczyna przygodę z ogrodnictwem osobiście uważam, że zbyt enigmatyczne. W takim katalogu trzeba wyczytać to co jest między wierszami. Dlatego parę postów wyżej przytoczyłam ksiązeczki bardziej szczegółowe i żeby nie być gołosłowną to proszę spójrzecie na nazwisko Muras - to samo osoba jest autorem fajnych książeczek o różaniecznikach i wrzoścach a jednocześnie autorem rozdziału w katalogu.

Poszukuję dobrych książek na temat projektowania ogrodu tzn. koncepcji i rozwiązań architektury ogrodu. Zieleń to następny etap najpierw trzeba mieć jakiś pomysł lub plan. Co do Miejskiego Ogrodnika w tvn styl to popieram i sam oglądam, jedyny minus to to że ogródki jakie zmienia są w typowej zabudowie szeregowej :(

Pozdrawiam[/b]