Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ksiązki o roślinach, uprawie, komponowaniu ogrodu i iinne

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wg mojego rankingu czytanych periodyków:

Mój piekny ogród - wszystkiego po trochu ale w dobrych proporcjach za przywoita cene

Działkowiec - jw choć troche gorzej, ale poniewaz zdarzaja sie ciekawe artykuły to nie sa to zmarnowane pieniadze

Ogrody - odkad przejeła to Agora to czasopismo zeszlo na psy, sam nie wiem czemu kupuje? pewnie z przyzwyczjenia .

Z ksiazek to:

Wielka encylkopedia roslin

Encyklopedia ogródów

(chyba takie tytuły , nie mam w pracy wiec nie sprawdze) . Szukam tam natchnienia przegladajac ladne kolorowe obrazki. Niestety ksiazki maja jedna wade, sa przedrukami z angielskiego ( dla KTO) informacje czasami nie przystaja do naszego klimatu

Z ksiazek to:

Wielka encylkopedia roslin

Encyklopedia ogródów

(chyba takie tytuły , nie mam w pracy wiec nie sprawdze) . Szukam tam natchnienia przegladajac ladne kolorowe obrazki. Niestety ksiazki maja jedna wade, sa przedrukami z angielskiego ( dla KTO) informacje czasami nie przystaja do naszego klimatu

Rbit święta racja przedruki :evil: , ciągle o tym piszę i ostrzegam, proponuję może z gorszymi obrazkami wydawnictwa naszych autorów.

Bardzo dziękuję za wypunktowanie tej istotnej sparwy że to nie przystaje do naszego klimatu. :D :D

• 3 weeks później...
Tez kupilem w "liroju" za 44PLN. ładnie wydana fajne zdjecia ale opisy roslin i warunków takie lekko zdawkowe no i za te cene to ona jak dla mnie powinna być grubsza ciut. Jak sie wejdzie na strone pana Marczyńskiego to dopiero jest szaleństwo roslin pnacych , a w katalogu zdawkowo kilka stron. To samo z bylinami . Co do iglaków i drzew to sie nie czepiam. W sumie jak dla mnie ocena 4- na max5.

Tez kupilem w "liroju" za 44PLN. ładnie wydana fajne zdjecia ale opisy roslin i warunków takie lekko zdawkowe no i za te cene to ona jak dla mnie powinna być grubsza ciut. Jak sie wejdzie na strone pana Marczyńskiego to dopiero jest szaleństwo roslin pnacych , a w katalogu zdawkowo kilka stron. To samo z bylinami . Co do iglaków i drzew to sie nie czepiam. W sumie jak dla mnie ocena 4- na max5.

podaj te stronke.....chce kupic pare wiciokrzewow

http://www.clematis.com.pl

najlepsza polskojęzyczna strona o pnączach :)

http://www.clematis.com.pl

najlepsza polskojęzyczna strona o pnączach :)

dzieki super, chce kupic pieknie pachnacego przewiercienia ( chyba tak to sie nazywa) :lol:

Ja polecam "Mój piękny ogród". Można znaleźć w nim wszystko - począwszy od projektu ogrodu, opisy różnych roślin ogrodowych, pokojowych - po porady.

Mnie osobiście interesują zdjęcia ogrodów czytelników-można podpatrzeć jakieś ciekawe rozwiązania.

Gazeta jest niedroga i zawiera wszystko, co jest potrzebne , aby stworzyć swój ogród. Od 3 lat kupuję różne gazety - ale od 1,5 roku tylko "mój piękny ogród",

• 4 weeks później...

To ja polecę internetowy poradnik ogrodniczy z encyklopedią roślin:

http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/index2.html

jeśli ktoś szuka książek to na tej stronie pod koniec tekstów są często podawane wybrane pozycje literatury rozszerzające daną tematykę z linkami do księgarni gdzie można zamówić książki

• 2 months później...
Ja nie kupuje za dużo czasopism. Mam 3 tytuły Kwietnik, Mój piekny Ogród i Ogrody . Najbardziej odpowida mi miesięcznik Ogrody ponieważ jest tam dużo informacji dla początkujących , dokładne plany nasadzeń roślin z nazwami i prawie zawsze jest jakiś dodatek np. płyta CD lub jak ostatnio praktyczne podkładki. Jest wprawdzie najdroższy ale na odpowiednim poziomie

Sama dość długo szukam inspiracji do projekowania ogrodu.

Dotyczas udało mi się znależć następujące książki, które są inspirujące:

1.

Peter McHoy

Twój wymarzony ogród. Projektowanie, zakładanie, aranżacja str 258

cena 38 zł w merlinie. Fajne zdjęcia i pomysły ogrodów. A co najważniejsze niedrogie.

2.

Marek Majorowski

"Iglaki w kompoyzcjach ogrodowych" str 96 cena ok 20 zł.

Jak wykonywać zestawienia z iglaków

3. Rabaty kwiatowe to książka:

Katharina Adams

Rabaty kwiatowe i warzywne. Projektowanie i wykonanie. Jakie rabaty do jakiego ogrodu? str 96

cena ok. 20 zł.

Gdyby ktoś chciał dowiedzieć się więcej o tych książkach to podaję linki do księgarni internetowych w których udało mi się te książeczki znaleść:

1) Twój Wymarzony Ogród

http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=28846&id=12zTGFYUcIoYs&idp=340

2) Iglaki w kompozycjach....

http://www.eogrodnik.pl/pozycja.php?id=859&s=284

(pod tym linkiem można też zobaczyć spis treści!)

3) Rabaty kwiatowe...

http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=77579&id=12zTGFYUcIoYs&idp=340

pozdrawiam