Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! 5 maja wjeżdża nam koparka i kopie piwnice i mam pytanie czy możemy piwnice zrobic z maxa porotherm+tynk+Abizol? Dodam że piwnica jest cała w ziemi.(sama glina) Pytam ponieważ mamy już zakupione pustaki a jak pytam innych to mówią że w ziemie TYLKO BLOCZKI BETONOWE!! I mamy dylemat więc proszę o radę czy np. można zrobić z tych maxów i zainwestować w dobrą izolację nie zakupując bloczków?
  • Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a nie masz tam jakiś desek? może zrobić piwnicę drewnianą? :roll: :wink:

tylko beton - kiedyś murowało się co prawda z pełnej cegły ale obawiam się, że obecne cegły mogłyby nie dać rady - toż to rozpada się samo w rękach

Projekt zakupiłam bez piwnicy dopiero później na adaptacji architekt dorobił piwnice,ale nie napisał z jakiego materiału maja byc zrobione...a co do kierownika budowy to sądzi że może byc porotherm+dobra izolacja....i dlatego pytam innych którzy maja dom z piwnicą i podpowiedzą jak robili... :roll:

az wydaje sie niemozliwe... architekt dorysowal sobie piwnice nie robiac zadnych obliczen? przeciez to jest sciana fundamentu, przeciez na nim spoczywa caly ciezar budynku....

Slyszalem w teorii o scianach piwnic z gazobetonu, tyle ze przy tak chlonnym materiale izolacje przeciwwodne trzeba robic 3x dokladniej niz normalnie....

Wg mnie nie przejdzie.... bloczek betonowy, tylko co zrobic z nadwyzka maxa. A tam gdzie kupowalas nie powiedzialas ze dokupujesz na fundamenty??? Nikt nie doradzil??

No własnie taki do du.. architekt..na adaptacje projektu gotowego czekaliśmy 2 mieś!!(a miało być 2 tyg..). No ale wracając do tematu to chyba lepiej będzie kupic bloczki betonowe i spać spokojnie,bo przecież to się na całe życie robi...Dzięki bardzo za sugestie:)Pozdrawiam. :)
Projekt zakupiłam bez piwnicy dopiero później na adaptacji architekt dorobił piwnice,ale nie napisał z jakiego materiału maja byc zrobione...a co do kierownika budowy to sądzi że może byc porotherm+dobra izolacja....i dlatego pytam innych którzy maja dom z piwnicą i podpowiedzą jak robili... :roll:

zmień kierownika budowy

jesteś jeszcze pod ziemią

ciekawe jakie numery odstawi wyżej :evil: