jajmar 12.05.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 No ale skoro mówicie że można to super. Ja tak nie mówie. Nie jest to dobre rozwiązanie. Możesz robic z boczków ale trzeba robić rdzenie żelbetowe. Ze dwa miesiace temu były fotki na forum co stało sie ze sciana z bloczków po zasypaniu piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.05.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 zawsze możesz (no chyba że już "po ptokach") zrobić sciany z betonu w szalunkach systemowych, koszt materiału niższy, jeśli znajdziesz tannią ekipę z szalunkami (mi się udało) lub tanie szalunki do wypozyczenia moze to się opłacać i zawibrowany monolit zawsze lepszy będzie od bloczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 12.05.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 No ale skoro mówicie że można to super. Ja tak nie mówie. Nie jest to dobre rozwiązanie. Możesz robic z boczków ale trzeba robić rdzenie żelbetowe. Ze dwa miesiace temu były fotki na forum co stało sie ze sciana z bloczków po zasypaniu piaskiem. ale, że co nie jest dobrym rozwiązaniem? ściana z bloczków, czy ściany fundamentu cieńsze niż ściany parteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.05.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 ale, że co nie jest dobrym rozwiązaniem? ściana z bloczków, czy ściany fundamentu cieńsze niż ściany parteru? ściana z bloczków jeżeli jest wysoko obsypana a w przypadku piwnicy tak będzie może popękać od parcia gruntu z boku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.05.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 ściana z bloczków jeżeli jest wysoko obsypana a w przypadku piwnicy tak będzie może popękać od parcia gruntu z boku Bzdura! Popeka jezeli: 1. Sciany zostana zbyt szybko zasypane (zaprawa uzyskuje pelna wytrzymalosc dopiero po 4 tygodniach!). 2. Sciany (w przypadku piwnicy) zostana zasypane PRZED wykonaniem stropu i zwiazaniem betonu (wieniec usztywnia calosc). Jezeli z ktorejs strony napor gruntu ma byc wiekszy, mozna dodatkowo zazbroic poziomo (dwa druty fi6 w poziomej spoinie) ta sciane. Ja mam np. sciany piwniczne 2,8m wysokie z bloczka na grubosc 25cm, a ze z jednej strony mam skarpe 3m - sciana od strony skarpy jest murowana na grubosc 38cm + zbrojenie poziome. Ale to tylko w przypadku duzych skarp pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 16.05.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 ale, że co nie jest dobrym rozwiązaniem? ściana z bloczków, czy ściany fundamentu cieńsze niż ściany parteru? ściana z bloczków jeżeli jest wysoko obsypana a w przypadku piwnicy tak będzie może popękać od parcia gruntu z boku Nie szalejmy z tymi wizjami. Jeśli ściana nie jest obsypana na całą wysokość kondygnacji a zasypka wykonywana jest ( przynajmniej część) po wykonaniu stropu i podkładu z chudego betonu to nie powinno być problemu. Chyba,że ktoś ma mocno obciążony naziom lub jakiś nieciekawy spoisty grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 18.05.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Masz ścianę grubości 30cm, a bloczki 25cm, to pozostałe 5cm to ocieplenie - styropian, tylko architekt kiepsko narysował. Na sto procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 21.06.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Witam, Nie mam pojęcia z czego budować piwnicę Materiałowo i jak myślę w robociźnie taniej wyjdzie mi ją wylać (jeszcze nie wiem ile wypożyczenie szalunków), ale kierownik narzeka... Ekipa nie ma za dużego doświadczenia w tym temacie, więc może być kłopot. Bloczki wiadomo, jeden na drugi i jakoś to idzie. Sama nie wiem Macie jakieś doświadczenia z żelbetem? proszę o opinie i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiomaciej 21.06.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 Osobiście ja wolę robić z bloczków-a dlaczego?Wylewanie betonu potrzebuje solidnych szalunków, podpór i zapór do tego dochodzi odpowiednie zagęszczenie do którego potrzebny jest wibrator budowlany.Stawianie szalunków pionowych nie jet wcale łatwe i ekipa musi mieć doświadczenie.Dochodzą dystanse, przeloty i inne takie.Osobiście polecam murowanie.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.06.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 tez bym murowal z em-ek, jakos nie widze tego calego szalowania, zbrojenia i zalewania .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.06.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 a ja widzę, a raczej widziałem, bo mi tak ekipa robiła piwnicę, nie ma tu żadnej wielkiej filozofii, nie ma zbrojenia pionowego (bo nie w takich budynkach) wybór mój był głownie taki dlatego że moja ekipa nie bawi sie w bloczki, ma swoje szalunki systemowe, również wibrator (no sorry ale ekipa bez wibratora własnego to amatorszczyzna), wibrator zresztą z każdej wypożyczalni elektonarzedzi można sobie wypożyczyć, wczesną wiosną na materiale (beton B15) wychodziło mi taniej coś ok 20zł/m2, koszt robocizny zbliżony do bloczków, monolit jest idealnie prosty i gładki, nie trzeba zadnych rapówek a piwnica wewnątrz jeśli nieużytkowa, gospodarcza, może nawet zostać bez tynku, przynajmniej narazie, gładka i równa a nie bloczki sterczą, poza tym zawibrowany monolit zawsze lepszy materiałowo niż bloczek+ zaprawajakiś zapórek czy rozpórek też nie trzeba tonami kupować, to są szalunki systemowe i prawie tego nie wymagają, na budowie zawsze są jakieś deski, stemple i to wystarcza, no chyba że ktoś chce szalować z desek to szczerze współczuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.06.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 ciekawe, ile ekip jakie obecnie buduja w Polsce to tacy profesjonalisci, ze maja swoje wlasne szalunki systemowe i wibruja beton .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.06.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 no niestety statystyk nie znam powiem tylko że moja ekipa to wcale nie taka duża firma, gość ma ze dwie-trzy brygady, nie robi żadnych dużych budów, za to dysponuje podstawowym sprzętem takim jak wibrator, szalunki, rusztowania, zagęszczarki, betoniarki itp i moim zdaniem tak powinno być.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiomaciej 22.06.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 no niestety statystyk nie znam powiem tylko że moja ekipa to wcale nie taka duża firma, gość ma ze dwie-trzy brygady, nie robi żadnych dużych budów, za to dysponuje podstawowym sprzętem takim jak wibrator, szalunki, rusztowania, zagęszczarki, betoniarki itp i moim zdaniem tak powinno być.. Ja też posiadam cały sprzęt i nie narzekam - ale jak było napisane wyżej: ekipa nie posiada zbyt dużego doświadczenia w takich robotach i dlatego doradza się budowanie z bloczka chyba że inwestorka będzie zmieniać ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.06.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 chyba występuje na budowie kierownik budowy... 1. ekipa zmontuje szalunek / z szalunkami "systemowymi" to powinny sobie poradzić średnio rozwinięte szympansy/ nie podejrzewam że w projekcie są jakieś zbrojenia... 2. kierownik budowy chyba się uczył coś o tym w szkole oceni czy się szalunek nie rozleci przy betonowaniu... 3. beton naprzód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgasek 22.06.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Witam Ja zbudowałem całą piwnicę z bloczka. Szybko i bezproblemowo. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.06.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 ja wylewałem szybko, tanio i bezproblemowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 22.06.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 U mnie na ławie trzy rzędy bloczka , dalej "przyziemie" (2,40m wys) -wszystko z betonika . Drugi raz zrobiłbym tak samo - tyle , że dałbym droższe (czyt.równe) betoniki. Dodam , że u mnie trzęsie się ziemia ( szkody górn. ) Ściany odlewane bez wibrowania u mnie nie maja racji bytu (koszt } Do tego zbrojenie, strzemiona ,wiązanie Reasumując = jak ekipa przerabiała bloczki to pewnie zrobią to lepiej i szybciej- jak Ci spartolą szalunki to leżysz nie wspomnę o zbrojeniu Powodzenia ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 22.06.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Witajcie,Jeszcze się zastanawiam. Muszę znaleźć namiary na jakąś profesjonalną firmę i może oni mi zrobią piwnicę wylewaną, a resztą niech się zajmie moja ekipa. Zbrojenia nie potrzebuję, to już wiem od kierownika.Podziękowania za dotychczasowe odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomisław 22.06.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Budowałem z bloczków, tragedia właśnie dzisiaj skończyłem tynkować mury na zewnątrz gdyż są tak nierówne, ze szkoda dysperbitu w nie pakować.Robię izolacje lekką plus ocieplenie 5 cm styro ekstrudowane.I tu mam pytanie do jakiej wysokości ocieplać styro ex, okna nad powierzchnia gruntu 20 cm (wnęki okienne - piwnica wyniesiona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts