Aedifico 23.06.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Witam, Nie mam pojęcia z czego budować piwnicę Materiałowo i jak myślę w robociźnie taniej wyjdzie mi ją wylać (jeszcze nie wiem ile wypożyczenie szalunków), ale kierownik narzeka... Ekipa nie ma za dużego doświadczenia w tym temacie, więc może być kłopot. Bloczki wiadomo, jeden na drugi i jakoś to idzie. Sama nie wiem Macie jakieś doświadczenia z żelbetem? proszę o opinie i pozdrawiam Pod nadzorem kogoś kto to juz robił trzeba jeden dzień na ustawienie szalunków i betonowanie i drugi na demontaż (oczywiście mówię o inwentaryzowanych). Generalnie zbrojenie o ile nie ma jakiegoś odosobnionego przypadku nie jest potrzebne, może zwyjatkiem siatki przeciwskurczowej. Jako ,że to piwnica a co za tym idzie dość wysoka ściana niech nie zapomną o wibrowaniu mieszanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.06.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Budowałem z bloczków, tragedia właśnie dzisiaj skończyłem tynkować mury na zewnątrz gdyż są tak nierówne, ze szkoda dysperbitu w nie pakować. zaoszczędziłeś na bloczkach to dopłaciłeś na rapówce... trzeba było bloczki porządne kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomisław 24.06.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Budowałem z bloczków, tragedia właśnie dzisiaj skończyłem tynkować mury na zewnątrz gdyż są tak nierówne, ze szkoda dysperbitu w nie pakować. zaoszczędziłeś na bloczkach to dopłaciłeś na rapówce... trzeba było bloczki porządne kupić Nie jest tak źle. Sam robiłem. Przy okazji nauczyłem się tynkować. W kieszeni zostało 3500,00 PLN. Najwięcej szkody narobił urabiający zaprawę. Dodanie za dużo Cemplastu spowodowało skurczenie zaprawy pomiędzy bloczkami. Wątpię aby dysperbit szczelnie zakrył szpary. Cieńka rapówka załatwiła sprawę. Teraz dysperbit nie trzeba wcierać tylko spokojnie nakładać, a ja mam pewność szczelnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 07.07.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 U nas rozpowszechnione są bloczki betonowe pełne. Ale mogę z Niemiec ściągnąć pustaki betonowe (połówki pustaka alfa). Piwnica zakopana w gruncie na 1,7metra. Zastanawiam się czy nie będą za lekkie i nie będą pękać ściany pod naporem gruntu. Grubość ściany 25 cm. Ma ktoś doświadczenie w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 07.07.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 U nas rozpowszechnione są bloczki betonowe pełne. Ale mogę z Niemiec ściągnąć pustaki betonowe (połówki pustaka alfa). Piwnica zakopana w gruncie na 1,7metra. Zastanawiam się czy nie będą za lekkie i nie będą pękać ściany pod naporem gruntu. Grubość ściany 25 cm. Ma ktoś doświadczenie w tym zakresie? Pustaki nie nadają się na piwnice.Jesli chcesz z nich budować nalezy je stawiać otworami do góry i wypełniac słabym betonem np.b-7,5 do wys.0,5m nad poziom gruntu.Woda która mogła by sie dostać do wnetrza i zamarznąc rozsadzi fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 07.07.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 U nas rozpowszechnione są bloczki betonowe pełne. Ale mogę z Niemiec ściągnąć pustaki betonowe (połówki pustaka alfa). Piwnica zakopana w gruncie na 1,7metra. Zastanawiam się czy nie będą za lekkie i nie będą pękać ściany pod naporem gruntu. Grubość ściany 25 cm. Ma ktoś doświadczenie w tym zakresie? Pustaki nie nadają się na piwnice.Jesli chcesz z nich budować nalezy je stawiać otworami do góry i wypełniac słabym betonem np.b-7,5 do wys.0,5m nad poziom gruntu.Woda która mogła by sie dostać do wnetrza i zamarznąc rozsadzi fundament. O to się nie martwię. Jest mnóstwo budynków z piwnicami zbudowanych na pustakach alfa betonowych i żadna woda się nie dostaje i nic od zamarznięcią wody nie pęka. Chodzi o to że są lżejsze od bloczków i zastanawiam się czy ta waga wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.07.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 jeżeli nie jest Twoim zmartwieniem że stawianie ścian piwnicznych z pustaków jest niewskazane /delikatnie mówiąc/ - to: to stawiaj śmiało PS. Tak przy okazji. Masz jakiś projekt??? I kierownika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 07.07.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 jeżeli nie jest Twoim zmartwieniem że stawianie ścian piwnicznych z pustaków jest niewskazane /delikatnie mówiąc/ - to: to stawiaj śmiało PS. Tak przy okazji. Masz jakiś projekt??? I kierownika budowy? A WOLNO ZAPYTAĆ DLACZEGO? Tylko proszę zostawić temat wody zamarzającej w szczelinach pustaka. Już bardziej prawdopodobna jest erozja pustaka na jego powierzchi poprzez nieodpowiednią nasiąkliwość betonu (co może wystąpić również w wadliwych bloczkach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 07.07.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 jeżeli nie jest Twoim zmartwieniem że stawianie ścian piwnicznych z pustaków jest niewskazane /delikatnie mówiąc/ - to: to stawiaj śmiało PS. Tak przy okazji. Masz jakiś projekt??? I kierownika budowy? A WOLNO ZAPYTAĆ DLACZEGO? Tylko proszę zostawić temat wody zamarzającej w szczelinach pustaka. Już bardziej prawdopodobna jest erozja pustaka na jego powierzchi poprzez nieodpowiednią nasiąkliwość betonu (co może wystąpić również w wadliwych bloczkach). Po co zadajesz pytania jeśli wiesz najlepiej i masz gotowa odpowiedź.Dyskusja raczej zbedna.Jak napisał beton muruj i ciesz się ,że dom stoi.Ale za parę lat nie pytaj dlaczego ściany pekaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.07.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 WOLNO ZAPYTAĆ JAK NAJBARDZIEJ... ODPOWIEDŹ: myślę że wiedzę na satysfakcjonującym Cię poziomie zdobędziesz kończąc wydział budownictwa na jakiejsik Politechnice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 07.07.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Przypominam, że moje pytanie dotyczyło ciężaru pustaków i związanego z nim parcia bocznego gruntu. I chodziło mi o doświadczenia praktyczne. Ale widzę, że tu tylko doświaczenia z kategorii DOMNIEMANOLOGII STOSOWANEJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 07.07.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Przypominam, że moje pytanie dotyczyło ciężaru pustaków i związanego z nim parcia bocznego gruntu. I chodziło mi o doświadczenia praktyczne. Ale widzę, że tu tylko doświaczenia z kategorii DOMNIEMANOLOGII STOSOWANEJ. Przykro ,że odpowieź na nie jest dla Ciebie mało satysfakcjonujaca.Jeśli masz możliwośc kupna tanio bloczków i kombinujesz jak je wykożystać to nauka zwana domniemanologią stosowaną wyklucza stosowanie materiałów z pustką do stawiania fundamentów.A pisząc jaśniej to na jaką cholere dźwigac ciężkie bloczki betonowe do stawiania fundamentów jesli postawić można z Maxsa albo innej ceramiki.Łatwo ,lekko i przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.07.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Dziekuje/my za bardzo miłe i pachnące kwiatami PODZIĘKOWANIA ZA SZYBKIE I RZECZOWE ODPOWIEDZI PRZEPRASZAM/Y ZA EWENTUALNE SPOWODOWANE NASZYM ZAPEWNE DOMNIEMANIENISKIMPOZIOMEMINTELEKTUALNYM NIEDOPOWIEDZENIA WASZA WYSOKOŚĆ MARTINEZIE44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 07.07.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 WSZYSTKICH URAŻONYCH UNIŻENIE PRZEPRASZAM - no może z tą domniemanologią to trochę przesadziłem. No to tyle w katagorii sentymentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 08.07.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 U nas rozpowszechnione są bloczki betonowe pełne. Ale mogę z Niemiec ściągnąć pustaki betonowe (połówki pustaka alfa). Piwnica zakopana w gruncie na 1,7metra. Zastanawiam się czy nie będą za lekkie i nie będą pękać ściany pod naporem gruntu. Grubość ściany 25 cm. Ma ktoś doświadczenie w tym zakresie? Alfy się nie nadają głównie ze względu na to,że są wrażliwe na korozję. Pod ezględem mechanicznym jeśli chodzi o parcie powinno się udać choć dobrze byłoby obliczeniowo sprawdzić - ja się nigdy nie spotkałem z przypadkiem stosowania Alfy jako ściany piwnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 12.01.2009 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 zawsze możesz (no chyba że już "po ptokach") zrobić sciany z betonu w szalunkach systemowych, koszt materiału niższy, jeśli znajdziesz tannią ekipę z szalunkami (mi się udało) lub tanie szalunki do wypozyczenia moze to się opłacać i zawibrowany monolit zawsze lepszy będzie od bloczka A po jakim czasie rozbiera się taki szalunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2009 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 na drugi dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.01.2009 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 brzoza - jednak nie szarżowałbym z tym rozbieraniem szalunków na drugi dzień - ciut ciut za szybko - trzy - cztery dni a jeśli się nie pali to jeszcze dłużejWszystko zależy od wysokości i długości ścianyW ciągu ilu dni beton uzyskuje 70% wytrzymałości? trzech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 13.01.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 na drugi dzień Nie w tych temperaturach co teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2009 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 na drugi dzień Nie w tych temperaturach co teraz... of course przy tych temperaturach co teraz odpusciłbym sobie tego typu prace /nie chodzi mi w tym wypadku wyłacznie o beton - a wogóle prace typu - składanie szalunków stalowych i rozbieranie/ bo czas na wykonanie tych prac na mrozie staje sie mało efektywny, a kiedy płaci sie za kazdy dzień wynajmu szalunków i pracy ludzi - budowanie na mrozie staje sie problematyczne no chyba ze komus sie spieszy i ma zbędna kase ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts