BOBOFRUIT 28.10.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Mam takie pytanko a może pytanka odnośnie kwestii przekształcenia użytkowania wieczystego we własność. Przeszukiwałam troszeczkę forum by znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, ale nie znalazłam, albo odpowiedzi były udzielane przed datą w której weszła w życie "Ustawa z dnia 29.07.2005 o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości". Otóż: 1. Czy ktoś z Was już składał taki wniosek o przekształcenie UW we własność? Jak długo się czeka na odpowiedź Gminy/Skarbu Państwa w tej sprawie? Jakiego rzędu to są koszty? 2. Przyjmując że np. gmina przyjęła opłatę za przekształcenie 10zł/m2 działki - to czy warto ją przekształcać teraz (wnioski można składać do 2012roku) co może się zmienić po tym 2012 roku - czy będą inne zasady, czy będzie drożej, a może wszystkie grunty w UW zostaną "za darmo" przekształcone we własność? 3. Jeśli w tej chwili właściciel proponuje zakup działki w bardzo ciekawej lokalizacji właśnie w użytkowanie wieczyste a ceny są raczej jak za działki budowlane stanowiące własność (nie ma żadnej różnicy w cenie)- to czy warto go (właściciela) męczyć przed sprzedażą i prosić najpierw o przekształcenie tej działki we własność czy kupić UW i samemu się zająć papierologią (z obawy że sprzeda komuś innemu, albo po przekształceniu jeszcze podniesie cenę?) Nie ukrywam że najbardziej interesuje mnie odpowiedź na punkt 1 - czyli czy ktoś w ogóle przekształcał, ile to trwa i ile kosztuje! Będę strasznie wdzięczna za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 28.10.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 U nas mozna przekształcić uzytkowanie wieczyste we własność za ok 4zł od metra . zajmuje się tym Urząd gminy , co jakiś czas zamieszcza takie ogłoszenia.Z tego co wiem to raczej nikt nie przekształca działek na własność , szkoda kasy oraz liczą ze po 2012 roku gmina sama odda za darmo.Zresztą po co przekształcać skoro dzierżawa jest na 100lat , niech się gmina sama martwi co z tym fantem zrobić po 2012roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOBOFRUIT 28.10.2006 23:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 GACUŚ ale nie wiesz ile to trwa w Gminie? Ja bym tam spokojniej spała gdybym wiedziała że jak umrę a te 99 lat minie to coś po mnie dzieci odziedziczą A jak po 2012 będzie drożej? Czy 4zł za metr jest kwotą ogólną dla Polski czy każda gmina sobie tą kwotę ustala? Sorrry za nadmiar pytań - ale kto pyta nie błądzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOBOFRUIT 28.10.2006 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 No i plusem byłoby nie płacenie dodatkowo rocznej opłaty za użytkowanie, którą Gmina z roku na rok sobie powiększa (wyliczając % od aktualnej wartości nieruchomości, która z roku na rok rośnie)... (pewnie za przekształcenie wyszłoby mniej niż jej płacenie przez kolejnych 6 lat - ale to już moje gdybanie bo nie wiem jakiego rzędu to są kwoty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chanel 29.10.2006 02:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Jeżeli codzi o opłatę za przekształcenie - wartość prawa własności wycenia indywidualnie rzeczozanwca. Od opłaty za przekształcenie przysługuje bonifikata - wysokość bonifikaty uchwaliła rada gminy (może to być 2% za każdy rok użytkowania wieczystego, albo np. 90%). Obecnie opłaty za przekształcenie wynoszą kilka tysięcy zł. Obecna ustawa jest mniej korzystna od poprzedniej. No nie wiadomo jeszcze co będzie za parę lat. Radzę przejść się do urzędu miasta - Wydział Gospodarki Nieruchomościami i dowiedziecieć się o wysokość bonifikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 29.10.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Ja powiem tak:Czy wykupić na własność czy nie to będziesz musiała sama zadecydować jeżeli kupisz taką działeczkę.Zgodnie z unią i ustawą po 2012 roku nie ma prawa bytu coś takiego jak wieczysta dzierżawa . Czyli urząd będzie musiał wymyśleć coś innego albo oddać gratis tą ziemię. A jak komuś się koniecznie spieszy i ma dużo kasy to niech te parę tysiecy wyda i wykupi taką działeczkę , mi tam szkoda kasy i narazie nie wykupię .Wolę włozyc tą kasę w coś innego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOBOFRUIT 30.10.2006 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Dzwoniłam do gminy - nie jest tu tak kolorowo jak wynikałoby z Waszych postów.Tutaj robią w gminie po złożeniu wniosku o przekształcenie operat szacunkowy który wycenia obecną wartość nieruchomości i wartość użytkowania wieczystego - do zapłaty jest różnica pomiędzy tymi dwoma wartościami... może to być kwota 30tys zł albo i wiele więcej. Pani nie wiedziała ile, bo w praktyce nikt takiego wniosku w gminie jeszcze nie składałNie wie też czy za operat płaci użytkownik wieczysty czy gmina (chociaż raczej gmina).No i co ciekawe większość gmin w woj, mazowieckim stosuje w tym wypadku bonifikaty nawet do 90% (wtedy koszt jest rzeczywiście ok 3000tys zł) - ale gmina Babice NIE! (no przecież na czymś trzeba zarabiać) - nie orientujecie się czy każda gmina powinna stosować takie bonifikaty (choćby minimalne) i czy jest to gdzieś uregulowane prawnie?Bo jeśli chodzi o paragraf dot, samego przekształcenia i jego sposobu - to jest to par. 69 ustawy o gospodarce nieruchomościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 31.10.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Ja powiem tak: Zgodnie z unią i ustawą po 2012 roku nie ma prawa bytu coś takiego jak wieczysta dzierżawa . pozdrawiam podaj paragraf na który się powołujesz, bo ja nie odnalazłem takiego zapisu w żadnej ustawie odnośnie nieruchomości i uzytkowania wieczystego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts