Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a wydaje Ci się, że te parę cm gliny u dołu fundamentu na styku z humusem coś da?

wedle tego rysunku jak zostawisz tak na zimę to będziesz miał basen wewnątrz fundamentów

Niestety masz rację, co do akwarium w środku, po zimie. Glina izoluje w obie strony :cry: Z kolei chudziak na zimę to też absurd. Z gliną dam sobie chyba spokój i tylko porządnie zagęszczę pospółę z zewnątrz

https://forum.murator.pl/topic/64860-fundament-popatrzcie-skomentujcie-prosz%C4%99/page/3/#findComment-1429224

zrób fundamenty w rodzimym gruncie, wymuruj ścianki, zasyp i zostaw

ze środka wodę wybierzesz kopiąc dołek i pompując w okolicach wiosna/lato

a że ściany będą zawilgocone - trudno - przeżyją

https://forum.murator.pl/topic/64860-fundament-popatrzcie-skomentujcie-prosz%C4%99/page/3/#findComment-1429236

• 1 month później...

Żeby nie mnożyć wątków napiszę, jak się ma sytuacja obecnie. Może ktoś pomoże mi, a i inni pewnie też skorzystają.

Ławy udało się zalać głęboko :D ławy szerokie (60 cm, wysokości to pewnie wyszło 45-50 cm, dodatkowo dozbrajane w narożnikach. Woda na bieżąco wypompowywana, ale teraz podczas murowania stoi na wysokości 1 bloczka. Nie bardzo mam pomysł co z tym zrobić. W środku wiem - piasek ubijany warstwowo. Czy z zewnątrz zawalić gliną (dawała by jakąś izolację przed agresywną wodą gruntową, czy jednak piaskiem (przepuszczanie wody w tym przypadku nie wiem czy jest zaletą). I jeszcze to wypłukiwanie zaprawy, eh :cry: Izolację chyba odłożymy do wiosny bo by pewnie wszystko poodłaziło przez ziemę w tej wodzie... Skomentujcie proszę

ps. pod humusem czysta glina wszędzie...

http://www.komiksownia.republika.pl/dzialka/06_12_06_lawy_w_wodzie1.jpg

http://www.komiksownia.republika.pl/dzialka/06_12_06_lawy_w_wodzie2.jpg

https://forum.murator.pl/topic/64860-fundament-popatrzcie-skomentujcie-prosz%C4%99/page/3/#findComment-1491580

Jaro nie przejmuj się tą wodą.

Miałem podobną sytuacje.

Wykop solidny dołek zbiorczy do wody, wpakuj tam pompe wypompuj i zaizoluj te bloczki dysperbitem lub innym "mazidłem" najlepiej na bazie wody.

Nie rób drenażu jeśli nie masz pewności że odprowadzisz wode, bo zadziała odwrotnie i nawodnisz ściany.

Zrób to przed zasypaniem.

Przy zagęszczaniu ściany mogą sie "wybrzuszyć".

Może dojść do tego, gdy będziesz zagęszczał na wysokości ok. 70 cm (czyli na 6 bloczku bo to chyba "12")

https://forum.murator.pl/topic/64860-fundament-popatrzcie-skomentujcie-prosz%C4%99/page/3/#findComment-1491858

Z tym drenażem to nie ma szans bo rzeczywiście nie ma gdzie odprowadzić wody i wolałbym już jej dodatkowo nie ułatwiać jak Krzysztofik piszesz "nawadniania ścian"...

A tak właśnie chcemy zrobić przy robieniu izolacji. Wypompować wodę zaizolować i zasypać. Tyle że dopiero na wiosnę. Na razie tylko zasypanie piachem. Majster mówi żeby izolacje robić na wiosnę. Ma sobie odkopać, oczyścić i zaizolować przed dalszym wznoszeniem budynku. Jak chce sobie więcej roboty zrobić to trudno. Najbardziej zależało mi na zalaniu ław. Reszta może być na wiosnę :wink:

https://forum.murator.pl/topic/64860-fundament-popatrzcie-skomentujcie-prosz%C4%99/page/3/#findComment-1492144

jaro '71,

chłopie - ciebie stres zeżre na poziomie fundamentu. ty nie musisz znac sie na wszystkim. od tego dobry kierownik, ktory podpowie najtrafniejsze rozwiazania. z tego co pamietam bales se ze wiosna nic nie wybudujesz bo duzo wody i "breja sie robi". teraz jestes w kropce bo masz fundament a i tak jest breja i nie mozna izolacji polozyc. odradzam zakopywanie "do wiosny" bo potem w anno domini 2007 bedziesz musial odkopac (wspolczuje) i potem doczyscic (jeszcze bardziej wspolczuje). a poznej babrac sie z powlekaniem sciany upapreanej blotem i glina. sprobuj buty pod biezaca woda domyc z gliny a bedziesz wiedzial o co chodzi.

polecam mimo wczesniejszej deklaracji, iz zapoznales sie z pozostalymi watkami, przyjrzenie sie tematom nawiazujacym do kolejnosci prac. jest tam sporo madrosci. a przemyslane (ale bez przesady) decyzje zaowocuja oszczednosciami. z fundamentami po prostu trzeba sie sprezyc i robic w sprzyjajacych warunkach. a to koszmarny etap budowy. wiec nie wiem czy ten termin jest trafiony na twojej dzialce.

dziwi mnie tez ten wieniec na szczycie fundamentu.czy masz tak w projekcie??? rozpychanie scian nalezy brac pod uwage ale .. jakbys zachowal kolejnosc to chyba nie byloby to konieczne. mam tu na mysli jednoczesne zasypywanie fundamentu od srodka i z zewnątrz. wtedy siły dzialajace rownowazylyby sie. tyle ze przy tak wysokim fundamencie (bez przesady mam niewiele nizszy a warunki gruntowe tez glkina i woda) uwazalbym z wibrowaniem woda bo moze za bardzo rozepchac piach. no coz ale jak chcesz tam miec wieniec to po prosu nabedziesz duzej wprawy w wiazaniu druta i przy stropie bedzie mistrzostwo. sory za sarkazm ale czasem lepiej nie przesadzac z ilosciami i asekuracja. normy budownictwa jednorodzinnego i architekci juz z gory zakladaja niefrasobliwosc i bledy wykonawcze wiec nadkladanie by sie nie zawalilo jest zbyteczne. moja rada nie stresuj się tak mocno. i jeszcze jedno uwazaj na te dyspersje wodne do izolacji bo woda jes rozpuszcza. mam u siebie takie jedno miejsce gdzie ją zmylo po prostu. czy majstry polozyli ci izolacje (np. papa na lepiku) na lawie fundamentowej.powinienes ta izolacje na lawie polaczyc z izolacja pionowa. polecam ilolacje firmy izohan - izobud wl i wm. dla mniejszego zuzycia i ulatwienia prac zalecam polozenie obrzutki na scianach fundamentowych. TO ZADEN KOSZT A ULATWIA SKUTECZNE IZOLOWANIE.

jesli pomoglem to się sie ciesze. jesli nie to sorki. moja rada: nie przejmuj się tak.

pozdr.

aresior

https://forum.murator.pl/topic/64860-fundament-popatrzcie-skomentujcie-prosz%C4%99/page/3/#findComment-1492322

jaro '71,

. odradzam zakopywanie "do wiosny" bo potem w anno domini 2007 bedziesz musial odkopac (wspolczuje) i potem doczyscic (jeszcze bardziej wspolczuje).

Jak nie zasypie to jeśli będzie przez dłuższy czas przymrozek utworzą się wysadziny...

https://forum.murator.pl/topic/64860-fundament-popatrzcie-skomentujcie-prosz%C4%99/page/3/#findComment-1492449

jaro '71,

chłopie - ciebie stres zeżre na poziomie fundamentu.

masz 100 proc. racji. Przejmuję się najmniejszą duperelą. W lato 2007 będę pewnie ładnych parę lat starszy :wink:

teraz jestes w kropce bo masz fundament a i tak jest breja i nie mozna izolacji polozyc. odradzam zakopywanie "do wiosny"

No niestety tak czy inaczej zakopać trzeba, Geno ma rację. Z mrozem nie ma żartów

Potem w anno domini 2007 bedziesz musial odkopac (wspolczuje) i potem doczyscic (jeszcze bardziej wspolczuje). a poznej babrac sie z powlekaniem sciany upapreanej blotem i glina. sprobuj buty pod biezaca woda domyc z gliny a bedziesz wiedzial o co chodzi.

Majster wie w co się pakuje i bierze to na siebie, mimo że namawiałem go na izolowanie teraz, póki w miarę suche i czyste. Podejrzewam że nie ma czasu. W ogóle miał u nas jesienią nie robić bo kończy budowę gdzie indziej. W końcu go wyciągnąłem na 2 tygodnie, ale rapować, smarować, ocieplać na razie nie chce. Zresztą z zewnątrz dookoła też obsypię piachem. Łatwiej mu będzie odkopać i oczyścić niż z gliny

polecam mimo wczesniejszej deklaracji, iz zapoznales sie z pozostalymi watkami, przyjrzenie sie tematom nawiazujacym do kolejnosci prac. jest tam sporo madrosci. a przemyslane (ale bez przesady) decyzje zaowocuja oszczednosciami. z fundamentami po prostu trzeba sie sprezyc i robic w sprzyjajacych warunkach.

Ten harmonogram z forum to chyba znam na pamięć, ale życie wymusza czasem różne okrężne dróżki do tego samego celu...

dziwi mnie tez ten wieniec na szczycie fundamentu.czy masz tak w projekcie??? rozpychanie scian nalezy brac pod uwage ale .. jakbys zachowal kolejnosc to chyba nie byloby to konieczne. mam tu na mysli jednoczesne zasypywanie fundamentu od srodka i z zewnątrz. wtedy siły dzialajace rownowazylyby sie.

Jak zobaczyłem zbrojenie i ławy :o to dodatkowych wzmocnień już nie chcę :D O wieńcu, na który byłem zdecydowany, już nie myślę po rozmowie z kierownikiem, bo szkoda czasu, roboty i kasy, a ubijane ma być równocześnie z obu stron. Mam nadzieję że ta woda co napada do środka zasypanych fundamentów i tam zamarźnie, nie wybrzuszy mi ścian na boki

moja rada nie stresuj się tak mocno.

:lol:

i jeszcze jedno uwazaj na te dyspersje wodne do izolacji bo woda jes rozpuszcza. mam u siebie takie jedno miejsce gdzie ją zmylo po prostu. czy majstry polozyli ci izolacje (np. papa na lepiku) na lawie fundamentowej.powinienes ta izolacje na lawie polaczyc z izolacja pionowa. polecam ilolacje firmy izohan - izobud wl i wm. dla mniejszego zuzycia i ulatwienia prac zalecam polozenie obrzutki na scianach fundamentowych. TO ZADEN KOSZT A ULATWIA SKUTECZNE IZOLOWANIE.

cała ława jest (i podejrzewam zawsze będzie) poniżej lustra wody więc papa w wodzie to raczej nic nie da. Zresztą dla spokoju zapytałem o to kierownika.

Nad bloczkami ma być porządna podwójna izolacja.

jesli pomoglem to się sie ciesze. jesli nie to sorki. moja rada: nie przejmuj się tak.

pozdr.

aresior

Dzięki że poświęciłeś swój czas. Lubię takie opisowe szczegółowe odpowiedzi. Mądrego to i warto posłuchać :wink:

Również pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/64860-fundament-popatrzcie-skomentujcie-prosz%C4%99/page/3/#findComment-1492532

• 1 month później...

Witam,

W tym roku czeka mnie podobny problem. Nie chcę się wymądrzać, ale ja będę izolować pionowo i poziomo, też nie mam gdzie odprowadzić wody, więc drenaż odpada, zatem: wyższe ściany fundamentowe i podsypka, a następnie podnoszenie terenu, tzw. wywózka.

Mój sąsiad już przeżył taką sytuację i on zagęszczał ziemię betonem i mieszał, mieszał, mieszał - zaznaczam, że jest doświadczonym inżynierem budowlanym.

W przyszłym tygodniu mam badania gruntu (600 zł.), wyniki będą decydujące. Jeśli chcesz trochę literatury fachowej, to prześlę na priv, aby nikogo nie zanudzić.

PS

Też buduję w Mińsku Maz.

Pozdrawiam i trzymam kciuki.

https://forum.murator.pl/topic/64860-fundament-popatrzcie-skomentujcie-prosz%C4%99/page/3/#findComment-1540664