Adam 79 29.10.2006 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Mam pytanie o silne pola eletkromagnetyczne. W necie nie ma nic konkretnego. W sumie interesują mnie praktyczne skutki w wyniku nastawienia się na działanie takiego promieniowania. Nie mam na myśli "komórek", tylko pola przekraczające dopuszczalne normy i jakie mogą być skutki? Czy skutkami mogą być bóle stawów, torebek, mięśni, ścięgien i innych narządów lub coś znacznie poważniejszego? No i najważniejsze, jak chronić organizm przed działaniem? Czy owinięcie folią aluminiową miejsc narażonych na działanie pola elektromagnetycznego (gdzie występuje punktowe najsilniejsze czy bezpośrednie jego działanie/promieniowanie) jest celowe? W jakim stopniu skóra naturalna (zwierzęca) pochłania to pole/promieniowanie i czy w ogóle coś daje? Czy ma znaczenie temperatura w kontekście występowania takiego promieniowania? Wszystko z punktu widzenia zdrowia, ewentualnie objawów i konsekwencji krótkotrwałych/długotrwałych. Proszę o pomoc, o odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 29.10.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 A czemu pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 29.10.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Witajcie.Z silnymi polami EM oraz promieniowaniem mikrofalowym mam do czynienia od 12 lat pracując na radiostacjach i stacjach radiolokacyjnych.Jeśli chodzi o efekty oddziaływania na organizm człowieka to przede wszystkim zależą one od cech osobniczych.W swej karierze widziałem tylko 3 przypadki widocznego wpływu na organizm:ból głowy i krwtok z nosa po godzinie przebywania w pobliżu sprzętu.Od razu zaznaczam że było to dawno i nie ma możliwości że w dzisiejszym sprzęcie (jakimkolwiek- równeż słynne stacje bazowe tel. kom.) występuja podobne nateżenia pola EM.Jeśli chodzi o sprzęt ochronny to używało się kombimezonu mikrofalowego wykonanego z drobnej miedzianej siatki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam 79 29.10.2006 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Thanks. Pytam, bo spawam spawarą elektryczną i zauważyłem, że bolą mnie od jakiegoś czasu dłonie. Stawy w palcach. Sprawdziłem gdzieś, że przy końcówce pistoletu, przy łuku elektrycznym, powstaje podobno promieniowanie elektromagnetyczne do 5-cio krotności zalecanej dopuszczalnej normy. Zaś temperatury są tam do kilku tysięcy stopni i może to powiązanie coś powoduje. Nigdy tak nie miałem. Może przebrałem ręce podczas ćwiczeń. Lepiej zapytać. Skoro jednak nie ma to znaczenia, to OK. Tylko ręce mnie bolą. Nie potrafię ścisnąć mocno, tak jak kiedyś. Ale to może od czego innego. Przeczytałem i spanikowałem, że to groźne. Bo o promieniowaniu pozostałym to wiem. Tu jest każde, nawet rentgen. I te są groźne. Głowa mnie boli jak jestem głodny lub za głośno słucham trance'u. Dobra, dzięki za odpowiedzi. Możecie odpowiadać dalej, of course. Poczytam wszystko chętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 29.10.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Zrob sobie probe lateksowa, to moze byc tez RZS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts