Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pole - promieniowanie elektromagnetyczne

Adam 79

Recommended Posts

Mam pytanie o silne pola eletkromagnetyczne. W necie nie ma nic konkretnego. W sumie interesują mnie praktyczne skutki w wyniku nastawienia się na działanie takiego promieniowania. Nie mam na myśli "komórek", tylko pola przekraczające dopuszczalne normy i jakie mogą być skutki? Czy skutkami mogą być bóle stawów, torebek, mięśni, ścięgien i innych narządów lub coś znacznie poważniejszego?

No i najważniejsze, jak chronić organizm przed działaniem? Czy owinięcie folią aluminiową miejsc narażonych na działanie pola elektromagnetycznego (gdzie występuje punktowe najsilniejsze czy bezpośrednie jego działanie/promieniowanie) jest celowe? W jakim stopniu skóra naturalna (zwierzęca) pochłania to pole/promieniowanie i czy w ogóle coś daje?

Czy ma znaczenie temperatura w kontekście występowania takiego promieniowania?

Wszystko z punktu widzenia zdrowia, ewentualnie objawów i konsekwencji krótkotrwałych/długotrwałych.

Proszę o pomoc, o odpowiedzi. 8)

Witajcie.Z silnymi polami EM oraz promieniowaniem mikrofalowym mam do czynienia od 12 lat pracując na radiostacjach i stacjach radiolokacyjnych.Jeśli chodzi o efekty oddziaływania na organizm człowieka to przede wszystkim zależą one od cech osobniczych.W swej karierze widziałem tylko 3 przypadki widocznego wpływu na organizm:ból głowy i krwtok z nosa po godzinie przebywania w pobliżu sprzętu.Od razu zaznaczam że było to dawno i nie ma możliwości że w dzisiejszym sprzęcie (jakimkolwiek- równeż słynne stacje bazowe tel. kom.) występuja podobne nateżenia pola EM.

Jeśli chodzi o sprzęt ochronny to używało się kombimezonu mikrofalowego wykonanego z drobnej miedzianej siatki.Pozdrawiam.

Thanks. Pytam, bo spawam spawarą elektryczną i zauważyłem, że bolą mnie od jakiegoś czasu dłonie. Stawy w palcach. Sprawdziłem gdzieś, że przy końcówce pistoletu, przy łuku elektrycznym, powstaje podobno promieniowanie elektromagnetyczne do 5-cio krotności zalecanej dopuszczalnej normy. Zaś temperatury są tam do kilku tysięcy stopni i może to powiązanie coś powoduje. Nigdy tak nie miałem. Może przebrałem ręce podczas ćwiczeń. Lepiej zapytać. Skoro jednak nie ma to znaczenia, to OK. :)

Tylko ręce mnie bolą. Nie potrafię ścisnąć mocno, tak jak kiedyś. Ale to może od czego innego. Przeczytałem i spanikowałem, że to groźne. Bo o promieniowaniu pozostałym to wiem. Tu jest każde, nawet rentgen. I te są groźne. Głowa mnie boli jak jestem głodny lub za głośno słucham trance'u. ;-)

Dobra, dzięki za odpowiedzi. Możecie odpowiadać dalej, of course. Poczytam wszystko chętnie. 8)