maxeli 29.10.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Moje grzejniki grzeją tylko górą a dołem są prawie zimne. Odpowietrzałem je i dalej to samo... Czy to normalne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 29.10.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 nie normalne, zobacz czy wszystkie grzeją tak samo, czy może jakiś lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 29.10.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 To jest normalne zjawisko i grzejnik u góry zawsze bedzie goracy a na dole chlodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 29.10.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Najlepszym na to sposobem jest zainstalowanie pompy.Jezeli pompa już jest, to może jest za słaba. Jeżeli są to stare grzejniki to mogą już być niedrozne. Mogą też być źle dobrane grzejniki pod względem mocy.Napisz coś więcej o instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadius 29.10.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 prawdopodobnie pompa za słaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 29.10.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 A pochodź po domu i sprawdź inne grzejniki, jeśli część jest gorąca cała to oznacza że musisz je pokryzować. Jeśli to nie to to albo za słaba moc pompy (zobacz czy jest na 1 czy na 2 lub 3 biegu. Jeśli dalej kłopoty to może być winą syfonów w instalacji np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxeli 29.10.2006 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 a żeby na full odworzyć grzjnik na zaworze to jak trzeba ustawić pokrętło tam są liczby i N??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 29.10.2006 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 a żeby na full odworzyć grzjnik na zaworze to jak trzeba ustawić pokrętło tam są liczby i N??? Masz wkładki Danfossa (czerwone pokrętła nie?) - najcieplejsze grzejniki skręć na 4 - 5. Przy N otwarte są całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 29.10.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Czasami może tak być jak nie jest odkręcony zawór powrotny grzejnika. Ten na dole przeważnie na klucz chyba imbusowy Wtedy nic nie pomoże regulacja górnego oraz większa pompa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.10.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Moje grzejniki grzeją tylko górą a dołem są prawie zimne. Odpowietrzałem je i dalej to samo... Czy to normalne??? hmmm zadaniem grzejnika jest oddawanie ciepła jak najbardziej intensywne.... więc woda która z niego wypływa /czyli dół grzejnika/ raczej powinna być zimniejsza niż na wlocie /u góry/ czyli góra grzejnika musi być cieplejsza niż dół... a w pokojach masz ciepło??? jak tak to jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opelx 24.01.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 ...........podciągam temat. Mam też podobny problem z grzejnikiem. Mam piec na ekogroszek, palę nim pierwszy sezon(od początku grudnia) Temperaturę na kotle ustawiłem na 53 stopnie (upał w domu). Do tej pory wszystkie grzejniki grzały równomiernie (były gorące przy w/w temp.). Od kilku dni jeden grzejnik mam na górze dalej gorący a na dole zupełnie zimny, no może chłodny.Dolałem wody do instalacji, odpowietrzyłem kilkakrotnie i dalej nie ma różnicy. Czy ktos mógłby mi coś poradzić w tym temacie?! Nie wierzę w odpowiedzi typu że to normalne, bo przez prawie 2 miesiące był ok, w innych grzejnikach też dobrze, a jeden fiksuje. Pozdrawiam opelx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 24.01.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Rozpatrywać trzeba zawsze cały układ, a nie jeden grzejnik.Przede wszystkim ustalić, jakie temperatury chcesz mieć w poszczególnych pomieszczeniach.Potem dokonać regulacji zaworami, pamiętając, że woda krąży, wybierając drogę najmniejszego oporu-- i tam grzejniki będą grzały najmocniej.Jeżeli ci to nie odpowiada, musisz przytłumić ten przepływ zaworami--jest duża szansa że wtedy więcej ciepła pójdzie na ten niedogrzany grzejnik Tak z grubsza wygląda tzw. strojenie układu grzewczego.Powodzenia w próbach, napisz o efektach. PS. A grzejnik dołem chłodniejszy to naprawdę normalna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 24.01.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 I jeszcze chciałbym dodac, że powyższe uwagi dotycza także układów z pompą obiegową, zawsze woda chętniej krąży tam gdzie ma mniejsze opory przepływu, iistnienie pompy niewiele tu zmienia.A na marginesie, nie wiem skad bezkrytyczna wiara w cudowne poprawiianie pracy CO po zastosowaniu pompy cyrkulacyjnej.Stosowanie pompy ma sens w przypadkach wyjątkowych, przy b.rozbudowanych ukladach, no i oczywiście wtedy, kiedy instalację wykonamy z małymi przekrojami--wtedy niejako skazujemy się na pompę.Tradycyjnie wykonana instalacja grawitacyjna na początku pochlonie nam może więcej kasy(wieksze przekroje) ale potem nie biegamy za pompkami i nie martwimy się, kiedy zabraknie prądu, nie wspominając o opłacie za ten prąd i ew. naprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 24.01.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 hes i tak i nie pompka poprawia wydajnosc ukladu zwlaszza przy zastosowaniu sterownika pokojowego ja mam pompke ale mam tez nowoczesna instalacje grawitacyjna i zawor różnicowy wiec niestraszne mi braki pradu i niemam tez problemow z zapowietrzajaca sie instalacja no ale instalacja kosztowala troche wiecej od zwyklej jednak warto bylo bo 2 lata temu po wichurach w zimie dlugo pradu nie bylo a ja se grzalem i mialem cieplutko w kazdym pokoju tylko musialem recznie kontrolowac temp pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 24.01.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Musiałem oczywiście podzielić sie tymi uwagami w dużym skrócie. Moja przygoda z pompką cyrkul. kilka lat temu trwała b.krótko, około dwóch tygodni.Po zainstalowaniu pompy pierwszą niespodzianką , chociaż mogłem się tego spodziewać, był fakt, ze osiągałem w układzie malo dla mnie ciekawe temperatury średnie, odczuwalnie niższe niż normalnie,bez pompy.Wyłączałem pompę (układ pracował wtedy na tzw. obejściu), i niechcący odkryłem, że po rozpaleniu najwyższa temperatura nie wystepuje w samym kotle, ale w grzejnikach najwyzej położonych (na piętrze). To w zasadzie normalna sprawa, bo przecież najbardziej gorąca woda gromadzi się na samej górze. Kocioł jest rodzajem pompy w tym układzie.Nikt wcześniej mi o tym nie wspomniał. Zrezygnowałem z pompy.Nie narzekam na jakieś niedomagania układu, wszystko chodzi spokojnie, może dlatego że całośc jest mocno tradycyjna, bez fajerwerków.Pozdrawiam wszystkich wnikliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 24.01.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 mało tego - przy systemie rozdzielaczowym CO odpada temat kryzowania - może koszty instalki większe ale praktyczna bezobsługowość. Co do schładzania dołu grzejników - to zjawisko normalne. Powrotna woda winna mieć temp. niższą o ok. 15-20 st.C od wchodzącej. Takie są prawidła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 24.01.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 nie jest normalne że grzejnik grzeje tylko górą !!!! może i dół jest chłodniejszy ale na pewno nie zimny! może masz zapowietrzony grzejnik, ale jeśli chcesz go odpowietrzyć musisz wyłączyć pompę bo inaczej zapowietrzysz cały układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 24.01.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 jeżeli grzejnik jest zapowietrzony to góra grzejnika jest także chłodna zgodnie z prawami fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 25.01.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 jeżeli dół grzejnika jest zimny to trzeba uzupełnić wodę w instalacji. ja u siebie wlałem wiadro wody i wydawało mi się że będzie ok. ale mam starą (dużą) instalację. okazało się że trzeba wlać ponad dwa wiadra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.01.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 To chyba zupełnie inna sprawa-- za malo wody w instalacji , wtedy nie ma obiegu i ne tylko dół, ale cały grzejnik jest zimny, nie mieszajmy za bardzo tych spraw. Do opelx: czy masz już jakieś inne wyniki ? Napisz coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts