Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki grzeją dobrze??

maxeli

Recommended Posts

A pochodź po domu i sprawdź inne grzejniki, jeśli część jest gorąca cała to oznacza że musisz je pokryzować.

Jeśli to nie to to albo za słaba moc pompy (zobacz czy jest na 1 czy na 2 lub 3 biegu.

Jeśli dalej kłopoty to może być winą syfonów w instalacji np.

Moje grzejniki grzeją tylko górą a dołem są prawie zimne. Odpowietrzałem je i dalej to samo... Czy to normalne???

hmmm zadaniem grzejnika jest oddawanie ciepła jak najbardziej intensywne....

więc woda która z niego wypływa /czyli dół grzejnika/ raczej powinna być zimniejsza niż na wlocie /u góry/

czyli góra grzejnika musi być cieplejsza niż dół...

a w pokojach masz ciepło??? jak tak to jest OK :p

• 2 months później...

...........podciągam temat.

Mam też podobny problem z grzejnikiem.

Mam piec na ekogroszek, palę nim pierwszy sezon(od początku grudnia) Temperaturę na kotle ustawiłem na 53 stopnie (upał w domu). Do tej pory wszystkie grzejniki grzały równomiernie (były gorące przy w/w temp.). Od kilku dni jeden grzejnik mam na górze dalej gorący a na dole zupełnie zimny, no może chłodny.Dolałem wody do instalacji, odpowietrzyłem kilkakrotnie i dalej nie ma różnicy. Czy ktos mógłby mi coś poradzić w tym temacie?! Nie wierzę w odpowiedzi typu że to normalne, bo przez prawie 2 miesiące był ok, w innych grzejnikach też dobrze, a jeden fiksuje.

Pozdrawiam opelx

Rozpatrywać trzeba zawsze cały układ, a nie jeden grzejnik.Przede wszystkim ustalić, jakie temperatury chcesz mieć w poszczególnych pomieszczeniach.Potem dokonać regulacji zaworami, pamiętając, że woda krąży, wybierając drogę najmniejszego oporu-- i tam grzejniki będą grzały najmocniej.Jeżeli ci to nie odpowiada, musisz przytłumić ten przepływ zaworami--jest duża szansa że wtedy więcej ciepła pójdzie na ten niedogrzany grzejnik Tak z grubsza wygląda tzw. strojenie układu grzewczego.Powodzenia w próbach, napisz o efektach.

PS. A grzejnik dołem chłodniejszy to naprawdę normalna rzecz.

I jeszcze chciałbym dodac, że powyższe uwagi dotycza także układów z pompą obiegową, zawsze woda chętniej krąży tam gdzie ma mniejsze opory przepływu, iistnienie pompy niewiele tu zmienia.A na marginesie, nie wiem skad bezkrytyczna wiara w cudowne poprawiianie pracy CO po zastosowaniu pompy cyrkulacyjnej.

Stosowanie pompy ma sens w przypadkach wyjątkowych, przy b.rozbudowanych ukladach, no i oczywiście wtedy, kiedy instalację wykonamy z małymi przekrojami--wtedy niejako skazujemy się na pompę.Tradycyjnie wykonana instalacja grawitacyjna na początku pochlonie nam może więcej kasy(wieksze przekroje) ale potem nie biegamy za pompkami i nie martwimy się, kiedy zabraknie prądu, nie wspominając o opłacie za ten prąd i ew. naprawach.

hes i tak i nie

pompka poprawia wydajnosc ukladu zwlaszza przy zastosowaniu sterownika pokojowego ja mam pompke ale mam tez nowoczesna instalacje grawitacyjna

:lol: i zawor różnicowy wiec niestraszne mi braki pradu i niemam tez problemow z zapowietrzajaca sie instalacja no ale instalacja kosztowala troche wiecej od zwyklej

jednak warto bylo bo 2 lata temu po wichurach w zimie dlugo pradu nie bylo

a ja se grzalem i mialem cieplutko w kazdym pokoju tylko musialem recznie kontrolowac temp pieca

Musiałem oczywiście podzielić sie tymi uwagami w dużym skrócie. Moja przygoda z pompką cyrkul. kilka lat temu trwała b.krótko, około dwóch tygodni.Po zainstalowaniu pompy pierwszą niespodzianką , chociaż mogłem się tego spodziewać, był fakt, ze osiągałem w układzie malo dla mnie ciekawe temperatury średnie, odczuwalnie niższe niż normalnie,bez pompy.Wyłączałem pompę (układ pracował wtedy na tzw. obejściu), i niechcący odkryłem, że po rozpaleniu

najwyższa temperatura nie wystepuje w samym kotle, ale w grzejnikach najwyzej położonych (na piętrze). To w zasadzie normalna sprawa, bo przecież najbardziej gorąca woda gromadzi się na samej górze. Kocioł jest rodzajem pompy w tym układzie.Nikt wcześniej mi o tym nie wspomniał. Zrezygnowałem z pompy.Nie narzekam na jakieś niedomagania układu, wszystko chodzi spokojnie, może dlatego że całośc jest mocno tradycyjna, bez fajerwerków.Pozdrawiam wszystkich wnikliwych.

Gość JACKIE P
mało tego - przy systemie rozdzielaczowym CO odpada temat kryzowania - może koszty instalki większe ale praktyczna bezobsługowość. Co do schładzania dołu grzejników - to zjawisko normalne. Powrotna woda winna mieć temp. niższą o ok. 15-20 st.C od wchodzącej. Takie są prawidła.