piejar 25.01.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Jeżeli grzejnik grzeje Ci na całej szerokości to nie jest zapowietrzony. Schłodzenie góra-dół jest normalne. Może być tak, że góra jest gorąca a dół zimny. Tak jest u mnie bo mam głowice termostatyczne. Głowica nie działa zamknij/otwórz tylko zwiększa/zmniejsza przepływ. Jeżeli nie ma potrzeby mocno grzać to puszcza tylko odrobinę wody i grzejnik jest ciepły tylko na górze. Dół może już mieć temp otoczenia. Ja mam głowice na wszystkich grzejnikach (piec z podajnikiem) i jest to świetna rzecz. Pozwala na zaoszczędzenie węgla o komforcie już nie wspominam. Być może u Ciebie przytkał się zawór na dolocie lub wylocie z grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 25.01.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 A może też warto sprawdzić czy nie jest zamienione zasilanie z powrotem ? Może się to wydawać dziwne dla niektórych ale prawdziwe. U nas tak było, grzejniki w połowie były zimne, głośno pracowały głowice. Po prawidłowej zamianie kierunku wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opelx 25.01.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Do opelx: czy masz już jakieś inne wyniki ? Napisz coś. A więc tak...... pobawiłem się wczoraj z całą instalacją i....... nie ma zmian! 1 - zwiększyłem temp. na piecu do 58 stopni, i zwiększyłem pompę na drugi bieg. 2 - pozakręcałem wszystkie inne grzejniki w domu (na dwóch piętach) .........zero efektu!? Nadmienię że u rodziców piętro niżej jest identyczny grzejnik w tym samym pionie i całość grzeje b. mocno (no może dół grzejnika troszszeczkę chłodniejszy, ale nieporównywalnie cieplejszy niż u mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.01.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Wniosek : coś zatkane...(zawór ?) Masz drożny odpowietrznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opelx 25.01.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Nic nie chciałem sugerować, ale cały czas o tym myślałem. Wydaję mi się że powrót, bo zasilanie gorące jak cholera a dół zimny, ale z drugiej strony przed chwilą zauważyłem że zawór(zwykły, najtańszy) robi przy zakręcaniu lub odkręcaniu mniej obrotów niż na innych grzejnikach. Hmm drożny odpowietrznik?? a co to znaczy??? woda leci jak odkręcam a powietrza ani grama, więc chyba drożny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.01.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Drożny. Zasilanie zależy od powrotu i na odwrót, więc nie można powiedzieć, co może być zatkane, podejrzany jest zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opelx 25.01.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Więc już chyba pozostaje tylko spuszczanie wody z całego układu CHyba że masz jakis sposób na sprawdzenie tego z wodą w układzie.??? dam znać o efektach, jak to zrobię, ale dopiero jak się cieplej zrobi, bo mam w domu tygodniowego synka więc sam rozumiesz. pozdrawiam i dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.01.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 mam zasadnicze pytanie, napisz czy masz w domu ciepło, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opelx 25.01.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.01.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 masz ciepło, to w czym problem, prawidłowo dobrany grzejnik nigdy nie będzie miał jednakowej temperatury, no chyba, że ktoś go bardzo przewymiaruje, w przypadku zbyt małych grzejników różnica temperatur będzie większa, jeżeli jednak nie marzniesz to nie ma sprawy, Twoje zachowanie jest typowe dla mieszkańców bloków, grzejnik nie jest gorący, to znaczy, marznę niezależnie od temperatury pomieszczenia, a pompę daj na I bieg, bo szkoda płacić za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opelx 25.01.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 ....... właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałem. Nie wiem czy czytałeś inne moje posty, czy tylko wyrwałeś jedno zdanie z kontekstu. Myślisz że kupiłem grzejnik po to by grzał nie tak jak trzeba, skoro jednego dnia przy porównywalnej temp. zew. grzał cały i w pokoju miałem 24 st. a następnego połowa jest zimna i mam 22 st to chyba coś nie tak. ( inne pokoje i piętra przy tych samych grzejnikach dużo gorętsze). Twoje zachowanie jest typowe dla mieszkańców bloków, grzejnik nie jest gorący, to znaczy, marznę niezależnie od temperatury pomieszczenia, Czy ja gdzies napisałem że marznę , wręcz przeciwnie pisałem że mam ciepło, ale po prostu chcę rozwiązać problem ! a grzejnik fakt, ciut przewymiarowałem moja nadgorliwość no i z blokiem też trafiłeś pozdrawiam opelx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 25.01.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 jak długo pracuje instalacja od pierwszego uruchomienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 26.01.2007 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 A może zasyfiony filtr skośny przed pompą ? Jeżeli wszystkie są "niedogrzane to musi być coś na jakimś wspólnym elemencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 26.01.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Szkoda że od razu nie wspomniałeś o tym że grzejnik jest większy.Jezeli do tego dołozyć odrobine większe dławienie na zaworze (niekoniecznie z powodu jakiegos zatkania, ale z racji budowy i wielkości ,a raczej "malosci") to może cała sprawa jest najzupełniej oczywista. A swoja drogą, fajna zabawa jest z tym naszym domyślaniem się przyczyn na odległość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 26.01.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Ja bym skryzowal ten co jest poniżej na tym samym pionie- wtedy musi pójść. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opelx 26.01.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Problem rozwiązany !!! Wspominałem wcześniej że miałem wrażenie że zawór wykonuje mniej ruchów przy zakręcaniu i odkręcaniu niż inne i tak faktycznie było. Okazało się że stanął zawór i jakaś uszczelka w środku blokowała pełne rozwarcie go. A pewnie dlatego że był o większej mocy niż inne nie zauważyłem różnicy w grzaniu na górze grzejnika. jakoś mało składnie to napisałem Dziękuje wszystkim za pomoc i udział w dyskusji, teraz jestem o jedno doświadczenie mądrzejszy Pozdrawiam Opelx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts