Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki grzeją dobrze??

maxeli

Recommended Posts

Jeżeli grzejnik grzeje Ci na całej szerokości to nie jest zapowietrzony. Schłodzenie góra-dół jest normalne. Może być tak, że góra jest gorąca a dół zimny. Tak jest u mnie bo mam głowice termostatyczne. Głowica nie działa zamknij/otwórz tylko zwiększa/zmniejsza przepływ. Jeżeli nie ma potrzeby mocno grzać to puszcza tylko odrobinę wody i grzejnik jest ciepły tylko na górze. Dół może już mieć temp otoczenia. Ja mam głowice na wszystkich grzejnikach (piec z podajnikiem) i jest to świetna rzecz. Pozwala na zaoszczędzenie węgla o komforcie już nie wspominam. Być może u Ciebie przytkał się zawór na dolocie lub wylocie z grzejnika.

Do opelx: czy masz już jakieś inne wyniki ? Napisz coś.

A więc tak......

pobawiłem się wczoraj z całą instalacją i....... nie ma zmian!

1 - zwiększyłem temp. na piecu do 58 stopni, i zwiększyłem pompę na drugi bieg.

2 - pozakręcałem wszystkie inne grzejniki w domu (na dwóch piętach)

.........zero efektu!? :evil:

Nadmienię że u rodziców piętro niżej jest identyczny grzejnik w tym samym pionie i całość grzeje b. mocno (no może dół grzejnika troszszeczkę chłodniejszy, ale nieporównywalnie cieplejszy niż u mnie).

Nic nie chciałem sugerować, ale cały czas o tym myślałem. Wydaję mi się że powrót, bo zasilanie gorące jak cholera a dół zimny, ale z drugiej strony przed chwilą zauważyłem że zawór(zwykły, najtańszy) robi przy zakręcaniu lub odkręcaniu mniej obrotów niż na innych grzejnikach.

Hmm drożny odpowietrznik?? a co to znaczy??? woda leci jak odkręcam a powietrza ani grama, więc chyba drożny

Więc już chyba pozostaje tylko spuszczanie wody z całego układu :( CHyba że masz jakis sposób na sprawdzenie tego z wodą w układzie.???

dam znać o efektach, jak to zrobię, ale dopiero jak się cieplej zrobi, bo mam w domu tygodniowego synka więc sam rozumiesz. :D

pozdrawiam i dzięki

masz ciepło, to w czym problem,:o

prawidłowo dobrany grzejnik nigdy nie będzie miał jednakowej temperatury,

no chyba, że ktoś go bardzo przewymiaruje, w przypadku zbyt małych grzejników różnica temperatur będzie większa, jeżeli jednak nie marzniesz to nie ma sprawy,

Twoje zachowanie jest typowe dla mieszkańców bloków, grzejnik nie jest gorący, to znaczy, marznę niezależnie od temperatury pomieszczenia,

a pompę daj na I bieg, bo szkoda płacić za prąd

....... :D właśnie takiej odpowiedzi się spodziewałem. Nie wiem czy czytałeś inne moje posty, czy tylko wyrwałeś jedno zdanie z kontekstu. Myślisz że kupiłem grzejnik po to by grzał nie tak jak trzeba, skoro jednego dnia przy porównywalnej temp. zew. grzał cały i w pokoju miałem 24 st. a następnego połowa jest zimna i mam 22 st to chyba coś nie tak. ( inne pokoje i piętra przy tych samych grzejnikach dużo gorętsze).

Twoje zachowanie jest typowe dla mieszkańców bloków, grzejnik nie jest gorący, to znaczy, marznę niezależnie od temperatury pomieszczenia,

Czy ja gdzies napisałem że marznę :o , wręcz przeciwnie pisałem że mam ciepło, ale po prostu chcę rozwiązać problem !

a grzejnik fakt, ciut przewymiarowałem :wink: moja nadgorliwość

no i z blokiem też trafiłeś :wink:

pozdrawiam opelx

Szkoda że od razu nie wspomniałeś o tym że grzejnik jest większy.Jezeli do tego dołozyć odrobine większe dławienie na zaworze (niekoniecznie z powodu jakiegos zatkania, ale z racji budowy i wielkości ,a raczej "malosci") to może cała sprawa jest najzupełniej oczywista. A swoja drogą, fajna zabawa jest z tym naszym domyślaniem się przyczyn na odległość...

Problem rozwiązany !!!

Wspominałem wcześniej że miałem wrażenie że zawór wykonuje mniej ruchów przy zakręcaniu i odkręcaniu niż inne i tak faktycznie było. Okazało się że stanął zawór i jakaś uszczelka w środku blokowała pełne rozwarcie go. A pewnie dlatego że był o większej mocy niż inne nie zauważyłem różnicy w grzaniu na górze grzejnika. jakoś mało składnie to napisałem :lol:

Dziękuje wszystkim za pomoc i udział w dyskusji, teraz jestem o jedno doświadczenie mądrzejszy

Pozdrawiam Opelx