Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wodne CO zasilane prądem ,sensowne??

qwert

Recommended Posts

Mam kociol kospela + zasobnik wody na 140 l.

Kospelek na biezaco podgrzewa wode w zasobniku.

a ja mam pytanie jakie masz przylacze pradu?

11 KW :lol: :lol:

I działa :lol: :wink:

A mam kuchenke na prad tez jeszcze :D

Myslelismy ze trzeba bedzie zwiekszyc, ale skoro to wszystko na 11 ciagnie , to po co placic za kazdy KW przylaczenia ...

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dołączam do zachwytów :D Widzę, że jest nas tu parę osób myślących ciepło o Kospelu, Twoje informacje Agnieszko1 są dla nas bezcenne :roll:

Cieszy mnie zwłaszcza bezproblemowe działanie układu na mocy przyłączeniowej 11kW. Ja mam 12kW i w zasadzie zakładałem dodatkowe koszty "startowe" polegające na zwiększaniu tego parametru. Może nie będzie trzeba.

Pozdrawiam i również czekam na Twoje dalsze posty.

• 2 weeks później...
Witam

Agnieszko1 co tam słychać dobrego ?? Jak tam ogrzewanie się sprawuje ?? Mam nadzieję że twój licznik elektryczny nie pracuje zbyt ciężko ??

pozdrawiam D.RZ

Prosimy chociaż o kilka słów nt. temat. :D

czekam niecierpliwie na rachunek z enei :wink:

No licznik sie nie przepracowuje, bo jeszcze nie jest tak zimno :wink:

Postaram się dzis sprawdzić przed grzaniem i po, jak sie zmienilo na liczniku. Sama jestem ciekawa.

Bede zmuszona grzac pradem dzisiaj, bo na kominek nie bedzie czasu .

pozdr.

Sluchajcie pierwsze info jakie moge podac to takie:

sprawdzilam ile kW poszlo w 40 minut przy:

1. pracy kospela w zakresie - ogrzanie domu z 18 stopni ( bardzo spadlo po 2 dniach niegrzania) przy nowej wodzie w instalacji + nagrzanie wody w zasobniku 140l

2. tv, zarowki

3. gotowanie na 1 plycie

8,5 kW poszlo

Nie mam oddzielnego licznika na kospela wiec nie moge podac ile sam kociol wzial.

Ale mimo wszystko licznik nizle nabija nie? :roll:

Witam

8,5 KW niby nie jest dużo . Tylko ciekawe ile razy dziennie będzie tyle "żarł" :lol: bo jak w mrozy włączy się z 10 razy po 40 minut to już jest coś :evil: .

pozdrawiam D.RZ

No to sie okaze jak przyjda mrozy.

Ale wiesz, ja nie zakladam wlaczania kospela czesciej niz od 13-15 oraz od 4-6 rano, tzn. tak bedzie mial ustawione ( takie godziny grzania).

Witam

No to powiedzmy że "zje" w tych godzinach 50-60 KW .Przeliczając po kosztach drugiej taryfy to wyjdzie według mnie niezły wynik 8) .

pozdrawiam

te 8 kW to nie zapominaj ze poszlo tez na gotowanie na kuchence na prad ( ta tez zjada fajnie) , na tv i na swiatlo :wink:

Kiedys sprawdze ile sam kospel bierze.

No zobaczymy jak to bedzie.

Pozatym wiadomo ze za grzanie sie placi, 0 nigdy nie bedzie :wink:

Witam

No to bardzo miło że jeszcze kuchenka elektryczna tańczyła z Kospelem na tym "balu" :lol: . Sam Kospel zjadł więc mniej niż 8 KW :lol: . Ja osobiście będę zadowolony jeśli koszty ogrzewania w mroźny miesiąc nie przekroczą 700-800 zł ,oczywiście w połączeniu z kominkiem.

pozdrawiam

Witam

No to bardzo miło że jeszcze kuchenka elektryczna tańczyła z Kospelem na tym "balu" :lol: . Sam Kospel zjadł więc mniej niż 8 KW :lol: . Ja osobiście będę zadowolony jeśli koszty ogrzewania w mroźny miesiąc nie przekroczą 700-800 zł ,oczywiście w połączeniu z kominkiem.

pozdrawiam

ja zakladam duzo mniej :p

Pewnie masz wiekszy dom :wink:

Porownalam finansowo okresy od polowy lipca do polowy wrzesnia ( czyli gdzie kospel byl sporadycznie uzywany) oraz ostatnie 2 miechy ( gdzie Kospel łazi 1 - 1,5 h /dobe oraz grzeje wode uzytkowa w zasobniku na biezaco). Wychodzi na to ze kospel zjadl jakies OKOLO 200 zl przez dwa miechy na PRADZIE BUDOWLANYM. Dokladnie nie dam rady wyliczyc :(

czyli za miesiac 100 zl.

Biorac pod uwage ze w zimie bedzie grzal 4 godziny a nie 1-1,5 to rachunek gdzies 400 zl miesiecznie przy pradzie budwlanym.

A na zwyklym i to w II taryfie to bedzie duuuuzo mniej :D

Darek mam nadzieje ze bedzie tak jak ja sobie licze a nie jak Ty :wink:

A jaki masz duzy dom?

Ja dzisiaj też testowałem Kospela. Ponieważ temperatura w domu spadła mi do 10 stopni :o a nie miałem czasu napalić w kominku, włączyłem elektrykę, wcześniej spisując licznik. Temperaturę wody w instalacji ustawiłem na 45 stopni i włączyłem kocioł na godzinę. Po tym czasie temperatura w domu wzrosła o 2 stopnie, a kocioł zeżarł ok. 8 kWh. Niestety, w dziennej taryfie :-? Mam już sterownik Auraton, jak tylko go podłączę, zobaczymy jak Kospel sobie będzie radził, jak go ustawię na grzanie tylko w tańszej taryfie.

Ja dzisiaj też testowałem Kospela. Ponieważ temperatura w domu spadła mi do 10 stopni :o a nie miałem czasu napalić w kominku, włączyłem elektrykę, wcześniej spisując licznik. Temperaturę wody w instalacji ustawiłem na 45 stopni i włączyłem kocioł na godzinę. Po tym czasie temperatura w domu wzrosła o 2 stopnie, a kocioł zeżarł ok. 8 kWh. Niestety, w dziennej taryfie :-? Mam już sterownik Auraton, jak tylko go podłączę, zobaczymy jak Kospel sobie będzie radził, jak go ustawię na grzanie tylko w tańszej taryfie.

Witam

Miejmy nadzieję że twój wynik był spowodowany zbyt dużym wychłodzeniem domu i dlatego ciężko było go nagrzać od razu do 20 stopni . Ja palę w tej chwili kozą ( Kospel kupiony ,ale jeszcze nie zamontowany ) . Jak paliłem deskami po budowie dwa razy w tygodniu to nagrzewałem dom z 8 stopni na 11 przez 3-4 godziny . Teraz jak palę codziennie przez parę godzin dokładając tyle drewna ze koza ma ochotę polecieć w kosmos to bez trudu uzyskuję temperaturę 17 stopni :lol: .

pozdrawiam

Miejmy nadzieję że twój wynik był spowodowany zbyt dużym wychłodzeniem domu i dlatego ciężko było go nagrzać od razu do 20 stopni . Ja palę w tej chwili kozą ( Kospel kupiony ,ale jeszcze nie zamontowany ) . Jak paliłem deskami po budowie dwa razy w tygodniu to nagrzewałem dom z 8 stopni na 11 przez 3-4 godziny . Teraz jak palę codziennie przez parę godzin dokładając tyle drewna ze koza ma ochotę polecieć w kosmos to bez trudu uzyskuję temperaturę 17 stopni :lol: .

Oczywiście, że dom mam wychłodzony, a jest zbudowany z silikatów więc długo akumuluje ciepło (w tym wypadku - zimno). Jak grzałem kominkiem, to przez pół dnia temperatura skoczyła tylko o 3-4 stopnie.

Tak zrob, czasu tyle samo bedzie potrzebowal, ale koszta beda nizsze.

Nasz kospel wspoldziala ze sterowaniem i nie ma z tym zadnego problemu.

P.S. Ciezej jest nagrzac pomieszczenie z 10 st niz z 18 czy 20.

anpi - ja tez mam z silki. Po jakims okresie grzania, potrzeba juz nieduzo czasu grzania codziennego, aby utrzymywac stala temp. np. 20,5 st. :wink:

Witam

pozdrawiam

17? :o przy codziennym paleniu?

Ja codziennie pale w kominku drzewem - jakies pol koszyka ( kosz sredniej wielkosci) obecnie - i mam 20,50 spokojnie . No tak tylko rano i po poludniu dogrzewa mi kospel po jakies pol godzinki. Kurcze zapomnialam go na dzis wylaczyc :-?

Mam nadzieje ze temp. nie spadnie ponizej 20 st to sie nie wlaczy .