Agnieszka1 03.11.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Mam kociol kospela + zasobnik wody na 140 l. Kospelek na biezaco podgrzewa wode w zasobniku. a ja mam pytanie jakie masz przylacze pradu? 11 KW I działa A mam kuchenke na prad tez jeszcze Myslelismy ze trzeba bedzie zwiekszyc, ale skoro to wszystko na 11 ciagnie , to po co placic za kazdy KW przylaczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 03.11.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Dołączam do zachwytów Widzę, że jest nas tu parę osób myślących ciepło o Kospelu, Twoje informacje Agnieszko1 są dla nas bezcenne Cieszy mnie zwłaszcza bezproblemowe działanie układu na mocy przyłączeniowej 11kW. Ja mam 12kW i w zasadzie zakładałem dodatkowe koszty "startowe" polegające na zwiększaniu tego parametru. Może nie będzie trzeba. Pozdrawiam i również czekam na Twoje dalsze posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 03.11.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Twoje informacje Agnieszko1 są dla nas bezcenne Zgadzam się w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 12.11.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Witam Agnieszko1 co tam słychać dobrego ?? Jak tam ogrzewanie się sprawuje ?? Mam nadzieję że twój licznik elektryczny nie pracuje zbyt ciężko ?? pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 13.11.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Witam Agnieszko1 co tam słychać dobrego ?? Jak tam ogrzewanie się sprawuje ?? Mam nadzieję że twój licznik elektryczny nie pracuje zbyt ciężko ?? pozdrawiam D.RZ Prosimy chociaż o kilka słów nt. temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.11.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Witam Agnieszko1 co tam słychać dobrego ?? Jak tam ogrzewanie się sprawuje ?? Mam nadzieję że twój licznik elektryczny nie pracuje zbyt ciężko ?? pozdrawiam D.RZ Prosimy chociaż o kilka słów nt. temat. czekam niecierpliwie na rachunek z enei No licznik sie nie przepracowuje, bo jeszcze nie jest tak zimno Postaram się dzis sprawdzić przed grzaniem i po, jak sie zmienilo na liczniku. Sama jestem ciekawa. Bede zmuszona grzac pradem dzisiaj, bo na kominek nie bedzie czasu . pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 15.11.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Sluchajcie pierwsze info jakie moge podac to takie: sprawdzilam ile kW poszlo w 40 minut przy: 1. pracy kospela w zakresie - ogrzanie domu z 18 stopni ( bardzo spadlo po 2 dniach niegrzania) przy nowej wodzie w instalacji + nagrzanie wody w zasobniku 140l 2. tv, zarowki 3. gotowanie na 1 plycie 8,5 kW poszlo Nie mam oddzielnego licznika na kospela wiec nie moge podac ile sam kociol wzial. Ale mimo wszystko licznik nizle nabija nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 15.11.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witam 8,5 KW niby nie jest dużo . Tylko ciekawe ile razy dziennie będzie tyle "żarł" bo jak w mrozy włączy się z 10 razy po 40 minut to już jest coś . pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 15.11.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witam 8,5 KW niby nie jest dużo . Tylko ciekawe ile razy dziennie będzie tyle "żarł" bo jak w mrozy włączy się z 10 razy po 40 minut to już jest coś . pozdrawiam D.RZ No to sie okaze jak przyjda mrozy. Ale wiesz, ja nie zakladam wlaczania kospela czesciej niz od 13-15 oraz od 4-6 rano, tzn. tak bedzie mial ustawione ( takie godziny grzania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 15.11.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witam No to powiedzmy że "zje" w tych godzinach 50-60 KW .Przeliczając po kosztach drugiej taryfy to wyjdzie według mnie niezły wynik . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 15.11.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witam No to powiedzmy że "zje" w tych godzinach 50-60 KW .Przeliczając po kosztach drugiej taryfy to wyjdzie według mnie niezły wynik . pozdrawiam te 8 kW to nie zapominaj ze poszlo tez na gotowanie na kuchence na prad ( ta tez zjada fajnie) , na tv i na swiatlo Kiedys sprawdze ile sam kospel bierze. No zobaczymy jak to bedzie. Pozatym wiadomo ze za grzanie sie placi, 0 nigdy nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 15.11.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witam No to bardzo miło że jeszcze kuchenka elektryczna tańczyła z Kospelem na tym "balu" . Sam Kospel zjadł więc mniej niż 8 KW . Ja osobiście będę zadowolony jeśli koszty ogrzewania w mroźny miesiąc nie przekroczą 700-800 zł ,oczywiście w połączeniu z kominkiem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 15.11.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witam No to bardzo miło że jeszcze kuchenka elektryczna tańczyła z Kospelem na tym "balu" . Sam Kospel zjadł więc mniej niż 8 KW . Ja osobiście będę zadowolony jeśli koszty ogrzewania w mroźny miesiąc nie przekroczą 700-800 zł ,oczywiście w połączeniu z kominkiem. pozdrawiam ja zakladam duzo mniej Pewnie masz wiekszy dom Porownalam finansowo okresy od polowy lipca do polowy wrzesnia ( czyli gdzie kospel byl sporadycznie uzywany) oraz ostatnie 2 miechy ( gdzie Kospel łazi 1 - 1,5 h /dobe oraz grzeje wode uzytkowa w zasobniku na biezaco). Wychodzi na to ze kospel zjadl jakies OKOLO 200 zl przez dwa miechy na PRADZIE BUDOWLANYM. Dokladnie nie dam rady wyliczyc czyli za miesiac 100 zl. Biorac pod uwage ze w zimie bedzie grzal 4 godziny a nie 1-1,5 to rachunek gdzies 400 zl miesiecznie przy pradzie budwlanym. A na zwyklym i to w II taryfie to bedzie duuuuzo mniej Darek mam nadzieje ze bedzie tak jak ja sobie licze a nie jak Ty A jaki masz duzy dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 15.11.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Witam Mój domek ma powierzchnię 150 mkw więc nie jest duży.Ocieplony 12 cm warstwą styropianu,okna nowoczesne . Kwoty jakie podałem są czysto teoretyczne więc kazda złotówka mniej to większy usmiech na mojej twarzy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.11.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Ja dzisiaj też testowałem Kospela. Ponieważ temperatura w domu spadła mi do 10 stopni a nie miałem czasu napalić w kominku, włączyłem elektrykę, wcześniej spisując licznik. Temperaturę wody w instalacji ustawiłem na 45 stopni i włączyłem kocioł na godzinę. Po tym czasie temperatura w domu wzrosła o 2 stopnie, a kocioł zeżarł ok. 8 kWh. Niestety, w dziennej taryfie Mam już sterownik Auraton, jak tylko go podłączę, zobaczymy jak Kospel sobie będzie radził, jak go ustawię na grzanie tylko w tańszej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 15.11.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Ja dzisiaj też testowałem Kospela. Ponieważ temperatura w domu spadła mi do 10 stopni a nie miałem czasu napalić w kominku, włączyłem elektrykę, wcześniej spisując licznik. Temperaturę wody w instalacji ustawiłem na 45 stopni i włączyłem kocioł na godzinę. Po tym czasie temperatura w domu wzrosła o 2 stopnie, a kocioł zeżarł ok. 8 kWh. Niestety, w dziennej taryfie Mam już sterownik Auraton, jak tylko go podłączę, zobaczymy jak Kospel sobie będzie radził, jak go ustawię na grzanie tylko w tańszej taryfie. Witam Miejmy nadzieję że twój wynik był spowodowany zbyt dużym wychłodzeniem domu i dlatego ciężko było go nagrzać od razu do 20 stopni . Ja palę w tej chwili kozą ( Kospel kupiony ,ale jeszcze nie zamontowany ) . Jak paliłem deskami po budowie dwa razy w tygodniu to nagrzewałem dom z 8 stopni na 11 przez 3-4 godziny . Teraz jak palę codziennie przez parę godzin dokładając tyle drewna ze koza ma ochotę polecieć w kosmos to bez trudu uzyskuję temperaturę 17 stopni . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 15.11.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Super, ze temat żyje. Czytam z ciekawością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.11.2006 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Miejmy nadzieję że twój wynik był spowodowany zbyt dużym wychłodzeniem domu i dlatego ciężko było go nagrzać od razu do 20 stopni . Ja palę w tej chwili kozą ( Kospel kupiony ,ale jeszcze nie zamontowany ) . Jak paliłem deskami po budowie dwa razy w tygodniu to nagrzewałem dom z 8 stopni na 11 przez 3-4 godziny . Teraz jak palę codziennie przez parę godzin dokładając tyle drewna ze koza ma ochotę polecieć w kosmos to bez trudu uzyskuję temperaturę 17 stopni . Oczywiście, że dom mam wychłodzony, a jest zbudowany z silikatów więc długo akumuluje ciepło (w tym wypadku - zimno). Jak grzałem kominkiem, to przez pół dnia temperatura skoczyła tylko o 3-4 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 16.11.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Ja dzisiaj też testowałem Kospela. Ponieważ temperatura w domu spadła mi do 10 stopni a nie miałem czasu napalić w kominku, włączyłem elektrykę, wcześniej spisując licznik. Temperaturę wody w instalacji ustawiłem na 45 stopni i włączyłem kocioł na godzinę. Po tym czasie temperatura w domu wzrosła o 2 stopnie, a kocioł zeżarł ok. 8 kWh. Niestety, w dziennej taryfie Mam już sterownik Auraton, jak tylko go podłączę, zobaczymy jak Kospel sobie będzie radził, jak go ustawię na grzanie tylko w tańszej taryfie. Tak zrob, czasu tyle samo bedzie potrzebowal, ale koszta beda nizsze. Nasz kospel wspoldziala ze sterowaniem i nie ma z tym zadnego problemu. P.S. Ciezej jest nagrzac pomieszczenie z 10 st niz z 18 czy 20. anpi - ja tez mam z silki. Po jakims okresie grzania, potrzeba juz nieduzo czasu grzania codziennego, aby utrzymywac stala temp. np. 20,5 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 16.11.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Ja dzisiaj też testowałem Kospela. Ponieważ temperatura w domu spadła mi do 10 stopni a nie miałem czasu napalić w kominku, włączyłem elektrykę, wcześniej spisując licznik. Temperaturę wody w instalacji ustawiłem na 45 stopni i włączyłem kocioł na godzinę. Po tym czasie temperatura w domu wzrosła o 2 stopnie, a kocioł zeżarł ok. 8 kWh. Niestety, w dziennej taryfie Mam już sterownik Auraton, jak tylko go podłączę, zobaczymy jak Kospel sobie będzie radził, jak go ustawię na grzanie tylko w tańszej taryfie. Witam Miejmy nadzieję że twój wynik był spowodowany zbyt dużym wychłodzeniem domu i dlatego ciężko było go nagrzać od razu do 20 stopni . Ja palę w tej chwili kozą ( Kospel kupiony ,ale jeszcze nie zamontowany ) . Jak paliłem deskami po budowie dwa razy w tygodniu to nagrzewałem dom z 8 stopni na 11 przez 3-4 godziny . Teraz jak palę codziennie przez parę godzin dokładając tyle drewna ze koza ma ochotę polecieć w kosmos to bez trudu uzyskuję temperaturę 17 stopni . pozdrawiam 17? przy codziennym paleniu? Ja codziennie pale w kominku drzewem - jakies pol koszyka ( kosz sredniej wielkosci) obecnie - i mam 20,50 spokojnie . No tak tylko rano i po poludniu dogrzewa mi kospel po jakies pol godzinki. Kurcze zapomnialam go na dzis wylaczyc Mam nadzieje ze temp. nie spadnie ponizej 20 st to sie nie wlaczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts