miwol 16.11.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Darek.Rz jak rozumiem jeszcze nie mieszka w więc PRZEPALA w kominku / kozie, a nie PALI. Utrzymywać jakiś poziom temperatury jest znacznie prościej niż osiągnąć ten poziom startując od 10 st C. Ocieplone mury powoli akumulują ciepło ale też powoli je oddają, więc grunt to wjechać na jakieś temperatury a potem już tylko mieć możliwość ich utrzymywania. Ja mieszkam od stycznia 2006, przed przeprowadzką miałem wielki problem by utrzymać w domu sensowną temperaturę. Nocowałem już w domu ale wystarczyło wyjechać do pracy a w domu znów się robiło 12 st... Lekko byłem podłamany bo przeprowadzka tuż tuż, żona w ciąży + 1.5 roczna córa... a ja walczę, żeby temperatura byla dwucyfrowa I dopiero zamieszkanie w tym domu i stałe, konsekwentne palenie (ale za to nie na maksa, spokojne) wygrzało mi w tydzień mury i temperatura stanęła na 19-22 st. Także spokojnie Dom musi złapać ciepło. Potem tak łatwo go nie puści. A rachunki masz Agnieszka1 całkiem przyzwoite - czekamy na koleje zeznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 16.11.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witam Agnieszko 17 stopni bo : - Dom jest jeszcze nie zamieszkały - Poddasze w trakcie docieplania - żadne inne źródło ciepla jeszcze nie działa - Koza kupiona za 120 zł ma raptem kilka kilowatów mocy a dom 150 mkw - palę tylko drewnem po budowie i to raz dziennie - Koza jest podłączona kilkumetrową rurą do komina i już . pozdro ps. Kospela kupiłem 12 kw ze sterownikiem ,ale jeszcze nie podłączony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 16.11.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witam Agnieszko 17 stopni bo : - Dom jest jeszcze nie zamieszkały - Poddasze w trakcie docieplania - żadne inne źródło ciepla jeszcze nie działa - Koza kupiona za 120 zł ma raptem kilka kilowatów mocy a dom 150 mkw - palę tylko drewnem po budowie i to raz dziennie pozdro ps. Kospela kupiłem 12 kw ze sterownikiem ,ale jeszcze nie podłączony . aha A ja mam jedna sprawe do sprostowania - pisalam ze przylacze mamy 11 kW - klamalam - 9 kW mamy az sama jestem w szoku ze to wszystko łazi na 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 16.11.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witam No to ja mam 14 KW i zabezpieczenie 25A to myślę że zwiększenia mocy na pewno nie będę potrzebował . Mam pytanie . Czy drugą taryfę można "wziąść " tylko wtedy kiedy "pozbędę "się prądu budowlanego i odbiorą mi budynek ? pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 16.11.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witam No to ja mam 14 KW i zabezpieczenie 25A to myślę że zwiększenia mocy na pewno nie będę potrzebował . Mam pytanie . Czy drugą taryfę można "wziąść " tylko wtedy kiedy "pozbędę "się prądu budowlanego i odbiorą mi budynek ? pozdro D.RZ niestety tak A my zakupic chcemy na dniach UPS do kominka. Raz wysiadl nam prad gdy w kominku drzewo sie jarało na całego - oj koszmar to był. Wynosilismy drzewo na blachach do pieczenia ciasta na dwor Co prawda zabezpieczenia wszelakie mamy co do zagotowania sie wody itp. ale i tak wszystko piszczalo, walilo - eh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 16.11.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 A my zakupic chcemy na dniach UPS do kominka. Raz wysiadl nam prad gdy w kominku drzewo sie jarało na całego - oj koszmar to był. Wynosilismy drzewo na blachach do pieczenia ciasta na dwor Co prawda zabezpieczenia wszelakie mamy co do zagotowania sie wody itp. ale i tak wszystko piszczalo, walilo - eh. Szczerze mówiąc najbardziej boję się właśnie takiej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.11.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 P.S. Ciezej jest nagrzac pomieszczenie z 10 st niz z 18 czy 20. anpi - ja tez mam z silki. Po jakims okresie grzania, potrzeba juz nieduzo czasu grzania codziennego, aby utrzymywac stala temp. np. 20,5 st. No właśnie wiem, to zaleta silikatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.11.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 A my zakupic chcemy na dniach UPS do kominka. Raz wysiadl nam prad gdy w kominku drzewo sie jarało na całego - oj koszmar to był. Wynosilismy drzewo na blachach do pieczenia ciasta na dwor Co prawda zabezpieczenia wszelakie mamy co do zagotowania sie wody itp. ale i tak wszystko piszczalo, walilo - eh. Ja kupiłem taki UPS: http://www.allegro.pl/item138497202_ups_apc_smart_1400_gwarancja_12_miesiecy_fvat.html Gość ma też o mniejszej mocy. Ten, który kupiłem podtrzymuje komputer z monitorem przez ponad 1,5 godziny, więc pompy powinny działać jeszcze dłużej. Jak przetestuję, to napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 16.11.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 A my zakupic chcemy na dniach UPS do kominka. Raz wysiadl nam prad gdy w kominku drzewo sie jarało na całego - oj koszmar to był. Wynosilismy drzewo na blachach do pieczenia ciasta na dwor Co prawda zabezpieczenia wszelakie mamy co do zagotowania sie wody itp. ale i tak wszystko piszczalo, walilo - eh. Ja kupiłem taki UPS: http://www.allegro.pl/item138497202_ups_apc_smart_1400_gwarancja_12_miesiecy_fvat.html Gość ma też o mniejszej mocy. Ten, który kupiłem podtrzymuje komputer z monitorem przez ponad 1,5 godziny, więc pompy powinny działać jeszcze dłużej. Jak przetestuję, to napiszę ok, po przetestowaniu wystaw komentarz, przyda sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 21.11.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 radze troszke wstrzymac sie z wystawieniem komentarza te modele apc bardzo czesto posiadaja usterke ladowania akumulatorow obiawie sie to grzaniem i puchnieciem akumulatorow usterke widac po okolo miesiacu i jeszcze pare kwiatkow z tej aukcji czyste, sinusoidalne napięcie wyjściowe przy pracy bateryjnej tego niema prawie zaden ups a juz napewno nie ten chociaz z tym upsem nie jest tak zle sam mam kilka takich z demoilu tylko musialem sobie naprawic uklad ladowania UPS MA ZAINSTALOWANE FABRYCZNIE NOWE AKUMULATORY 17Ah lub 18 Ah. ZAINSTALOWANE AKUMULATORY SĄ LEPSZEJ KLASY OD MONTOWANYCH FABRYCZNIE BLOKÓW APC. GWARANTUJĄ 7-10 LETNIĄ PRACĘ SPRZĘTU BEZ KONIECZNOŚCI ICH WYMIANY. no to juz czyste sci-fi życie akumulatorow zalezu bardzo od temp zewnetrznej im nizsza tym dlozej zyja i tak czas zycia dobrych jakosciowo akumulatorow(nie chinskich) to 3 do 5 lat ale te 5 to MAX przepraszam za male OT ale jakos nie moglem sie powstrzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.11.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 i jeszcze pare kwiatkow z tej aukcji czyste, sinusoidalne napięcie wyjściowe przy pracy bateryjnej tego niema prawie zaden ups a juz napewno nie ten Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać - oto specyfikacja producenta: http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=SU1400I Wyraźnie jest napisane o sinusoidzie na wyjściu. A co do wady tych UPSów - nnie słyszałem o tym. Może dotyczy to przypadku wymiany akumulatorów bez kalibracji urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 21.11.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 hihi no tak w durzym przyblizeniu jest to sinusoida jak bys wiedzial jak dziala ups to wiedzial bys ze uzystanie sinusoidy jest bardzo trudnepolecam lekture http://www.ups.hg.pl/UPS.htmihttp://www.ups.hg.pl/UPS%20zasilacz%20awaryjny.htm standardowa usterka to napiecie buforowania 28.1V zamiast 27,3V tu masz lekarstwo jak by co http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=371371&highlight=apc&sid=bec822c1e8bc4eec410936ea28ff6cccale musisz byc ciut obeznany z lutownica aha powiem ci ze fajna zabawa proba wyciagniacia takich spuchnietych aku z obudowy ehh troche tego poodkuwalemwsumie jak trafi sie na dobry egzemplaz to jest to calkiem dobry ups do CO zwlaszcza przy cenie, no ale jak doliczy sie cene wymiany aku na nowe to juz tak wesolo nie jest ps sprawdz sobie jak bardzo markowe masz akumulatorytu masz jak sie do tego zabrac - to bardzo prostehttp://sturgeon.apcc.com/techref.nsf/partnum/990-7020C/$FILE/990-7020C7-pol.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.11.2006 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Wiem jak działa UPS i jak wygląda sinusoida, a na elektrodzie jestem zarejestrowany od ładnych kilku lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 22.11.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Wiem jak działa UPS i jak wygląda sinusoida, a na elektrodzie jestem zarejestrowany od ładnych kilku lat... no to powinienes tez wiedziec ze kazdy producent ups-a pisze ze z jego wynalazku wylazi sinusoida a w praktyce w najlepszym wypadku jest to pila ten model apc nie jest wyjatkiem najprostrzym sposobem jest podlaczyc oscyloskop i podlaczyc jakies obciazenie indukcyjne tylko jakie hmmm ... zaraz zaraz mam moze pompe CO ? przeciez to sama cewka hmm no ale co zrobic jak sie niema oscyloskopu ? posluchac pompy otuz pompa pracujaca na ups ktory nie daje prawdziwej sinusoidy nieco halasuje i halasuje tym bardziej im gorszy jet ups a jak ups jest do d... to moze spalic pompe i/lub siebie sam naszczescie ten konkretny model apc tnie jest az taki zly i do CO wzupelnosci wystarczy zwlaszcza przy jego obecnej cenie jak juz mowilem posiadam kilka takich UPS z czego jeden jest uruchomiony i zasila mi oswietlenie awaryjne na CO i reszte domu (mam instalacje napiecia gwarantowanego) mam inny - prawdziwy ups 5kVA ktory daje pod obciazeniem prawie idealna sinusoide i dzieki temu silniki podlaczone do niego maja dluzsz zywot a i energia z akumulatorow jest lepiej wykozystywana - bez strat na harmoniczne na wyjsciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.11.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Zakładając ze prundu nie ma raz na rok przez 3 godziny to dyskusja nad wyższością sinusoidy na piłokształtem jest strasznie ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.11.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Dodam, że sama "idea" UPS-a jest taka, aby podtrzymywał prace urządzeń do czsu ich wyłaczenia (bezpiecznego) lub włączenia zasilania awaryjnego (agregatu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 22.11.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 no dokladnie sSiwy12 teraz wlasnie poluje na jakis tani dobry agregat z rozrusznikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 22.11.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Zakładając ze prundu nie ma raz na rok przez 3 godziny to dyskusja nad wyższością sinusoidy na piłokształtem jest strasznie ważna. U nas tego prundu dosc czesto nie ma. Ostatnio wychodzi jakos raz na miesiac. UPS konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.11.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Zakładając ze prundu nie ma raz na rok przez 3 godziny to dyskusja nad wyższością sinusoidy na piłokształtem jest strasznie ważna. Dokładnie! Nie spotkałem się też z przypadkiem uszkodzenia jakiegoś urządzenia z powodu niesinusoidalnego przebiegu napięcia zasilającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.11.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 U nas tego prundu dosc czesto nie ma. Ostatnio wychodzi jakos raz na miesiac. UPS konieczny. W Szczecinie ? Co to sztormy was nawiedzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts