Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wodne CO zasilane prądem ,sensowne??

qwert

Recommended Posts

U nas tego prundu dosc czesto nie ma. Ostatnio wychodzi jakos raz na miesiac.

UPS konieczny.

W Szczecinie ?

Co to sztormy was nawiedzają :roll:

pod Szczecinem , wiatry ostre wieja.

A jak taki prad sobie zniknie to ladny bajzel. Woda sie gotuje, niby sa zabezpieczenia itp, ale co z tego jak w kominku pelno drzewa i trzeba wyciagac. A tak spokojnie sie wypali i spokoj.

• Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Agnieszko ,a czy możesz (jeśli wiesz) napisać jak wygląda spadek temperatury od tej 6 tej rano kiedy piec przestaje grzać do godzin popołudniowych kiedy wracacie z pracy ?? O ile temperatura spada w domu ??

pozdrawiam

Pozazdrościć... Nasze "popołudnie" gdy wracamy z pracy to 19:30...

:(

Witam

Agnieszko ,a czy możesz (jeśli wiesz) napisać jak wygląda spadek temperatury od tej 6 tej rano kiedy piec przestaje grzać do godzin popołudniowych kiedy wracacie z pracy ?? O ile temperatura spada w domu ??

pozdrawiam

Pozazdrościć... Nasze "popołudnie" gdy wracamy z pracy to 19:30...

:(

Witam

Moje też :lol: :lol: ......................ale w lecie jeszcze jest widno więc nie jest tak źle 8)

pozdro

Wiem jak działa UPS i jak wygląda sinusoida, a na elektrodzie jestem zarejestrowany od ładnych kilku lat...

no to powinienes tez wiedziec ze kazdy producent ups-a pisze ze z jego wynalazku wylazi sinusoida a w praktyce w najlepszym wypadku jest to pila

ten model apc nie jest wyjatkiem

najprostrzym sposobem jest podlaczyc oscyloskop i podlaczyc jakies obciazenie indukcyjne tylko jakie hmmm ...

zaraz zaraz mam moze pompe CO ? przeciez to sama cewka

hmm no ale co zrobic jak sie niema oscyloskopu ? posluchac pompy

otuz pompa pracujaca na ups ktory nie daje prawdziwej sinusoidy nieco halasuje i halasuje tym bardziej im gorszy jet ups a jak ups jest do d... to moze spalic pompe i/lub siebie sam

naszczescie ten konkretny model apc tnie jest az taki zly i do CO wzupelnosci wystarczy zwlaszcza przy jego obecnej cenie

jak juz mowilem posiadam kilka takich UPS z czego jeden jest uruchomiony i zasila mi oswietlenie awaryjne

na CO i reszte domu (mam instalacje napiecia gwarantowanego) mam inny - prawdziwy ups 5kVA ktory daje pod obciazeniem prawie idealna sinusoide i dzieki temu silniki podlaczone do niego maja dluzsz zywot a i energia z akumulatorow jest lepiej wykozystywana - bez strat na harmoniczne na wyjsciu :lol:

Ja mysle o UPS - ie typowo do kominków.

Ja mysle o UPS - ie typowo do kominków.

Im więcej, tym lepiej, ale... Do 2200 VA ceny są w miarę normalne, powyżej to sprzęt profesjonalny i kosztuje sporo więcej niż cały kominek.

Nie potrzebny mi sprzet profesjonalny, nie prowadze sklepu czy jakiegos zakladu.

Chce aby przez godzine chociaz podtrzymywany byl prad, gdy beda braki w jego dostawie.

Przede wszystkim chodzi o kominek, dlatego pisalam , ze typowy do kominkow. Bo bez swiatla to moge pozyc, swieczki sa fajne :wink:

Makroterm sprzedaje takie UPS-y. A moze CTM? nie pamietam teraz.

Zakładając ze prundu nie ma raz na rok przez 3 godziny to dyskusja nad wyższością sinusoidy na piłokształtem jest strasznie ważna. :roll:

Dokładnie! Nie spotkałem się też z przypadkiem uszkodzenia jakiegoś urządzenia z powodu niesinusoidalnego przebiegu napięcia zasilającego.

no to widac masz male doswiadczenie w tym temacie

bo kupujac ups z syntetycznym transformatorem mozna sobie uwedzic pompe albo przynajmniej kondensator przy pikach moze zaindukowac sie w pompie do 1000V

adam_mk dokladnie tak za wielka moc = spore straty

ale nalezy zwrocic uwage na jeden fakt w ups zreguly podaje sie moc w VA a to nie jest to samo co W (wat) przelicznik zalezy silnie od sprawnosci

ups

i tak np ups jaki kupil anpi

ma 1400VA ale ma 950W co oczywiscie wzupelnosci wystarczy do CO

Panowie! Jakolwiek wasza dyskusja na temat UPS jest na pewno bardzo interesująca, to jednak zdaje mi się, że troszku zboczyliście z tematu :wink: Szkoda, bo główny temat jest dla mnie interesujący z racji tego, że właśnie przymierzam sie do takiego rozwiązania. Mam wybór: olej, gaz butlowy lub prąd. I właśnie to trzecie aktualnie najbardziej mnie interesuje. Zamierzam na razie puścic ogrzewanie na podłogówki - a oczywiscie aktualnie głównym i jedynym źródło ciepła jest kominek z DGP.

• 2 weeks później...

Ja kupiłem taki UPS:

http://www.allegro.pl/item138497202_ups_apc_smart_1400_gwarancja_12_miesiecy_fvat.html

Gość ma też o mniejszej mocy. Ten, który kupiłem podtrzymuje komputer z monitorem przez ponad 1,5 godziny, więc pompy powinny działać jeszcze dłużej. Jak przetestuję, to napiszę :D

ok, po przetestowaniu wystaw komentarz, przyda sie

Dzisiaj testowałem UPS-a. Zasilał sterownik kominka i 3 pompy - dwie pracowały na trzecim biegu, jedna - na pierwszym. Po odłączeniu zasilania UPS zasilał je przez ponad godzinę, ale nie czekałem do całkowitego wyczerpania akumulatorów.

Czas pracy można wydłużyć, przez np.:

- w razie braku zasilania przełączyć pompy na pierwszy bieg

- pompę od CWU można całkowicie wyłączyć

Myślę, że w ten sposób, układ mógłby pracować na UPS-ie 2 razy dłużej.

Aha - jeszcze jedno. Napięcie wychodzące z UPS-a jest baaaaardzo zbliżone do sinusoidy, bo pompy nie wydawały żadnych hałasów podczas pracy. Kiedyś testowałem taniego UPS-a 600VA i podczas pracy na akumulatorach pompy bardzo hałasowały.

Aha - jeszcze jedno. Napięcie wychodzące z UPS-a jest baaaaardzo zbliżone do sinusoidy, bo pompy nie wydawały żadnych hałasów podczas pracy. Kiedyś testowałem taniego UPS-a 600VA i podczas pracy na akumulatorach pompy bardzo hałasowały.

to raczej nie kształt tylko skoki napięcia wyjsciowego powodowały nierównomienrna prace pomp - wniosek gówniany UPS - dobry UPS bedzie zawsze dawał na wyjsciu okreslone napięcie niezaleznie czy z sieci będzie dostarczane większe czy mniejsze.

Witam

Panowie ......bez urazy ,ale skończcie te dywagacje na temat UPS-ów . Nie ma to nic wspolnego z tematem watku ,a ciągnie się już kilka tygodni nie wnosząc nic nowego . Kazdy z was ma trochę racji (piszę to świadomie jako elektronik z 15 letnim stażem w serwisie RTV ) .

Skupmy się więc na temacie wątku 8)

Może jakieś nowe dane dotyczące zużycia prądu ??? :lol:

pozdrawiam

Witam

Panowie ......bez urazy ,ale skończcie te dywagacje na temat UPS-ów . Nie ma to nic wspolnego z tematem watku ,a ciągnie się już kilka tygodni nie wnosząc nic nowego . Kazdy z was ma trochę racji (piszę to świadomie jako elektronik z 15 letnim stażem w serwisie RTV ) .

Skupmy się więc na temacie wątku 8)

Może jakieś nowe dane dotyczące zużycia prądu ??? :lol:

pozdrawiam

Spokojnie! Agnieszka prosiła, żebym podzielił się wrażaniami po testowaniu UPS-a, więc to zrobiłem.

Panowie! Jakolwiek wasza dyskusja na temat UPS jest na pewno bardzo interesująca, to jednak zdaje mi się, że troszku zboczyliście z tematu :wink: Szkoda, bo główny temat jest dla mnie interesujący z racji tego, że właśnie przymierzam sie do takiego rozwiązania. Mam wybór: olej, gaz butlowy lub prąd. I właśnie to trzecie aktualnie najbardziej mnie interesuje. Zamierzam na razie puścic ogrzewanie na podłogówki - a oczywiscie aktualnie głównym i jedynym źródło ciepła jest kominek z DGP.

Ja bym się zastanowiła nad prądem, ale raczej nie eletrycznym kotłem co. Ja mam go tylko ze względu na kominek z płaszczem, a ty masz DGP więc ta kwestia odpada. Po co grzać prądem wodę a wodą powietrze, jak można prądem powietrze?

Witam

Pradem powietrze ?? A w jaki sposób ?? Bo bezpośrednio to chyba przez nagrzewnicę z nadmuchem :lol: .W domu najczęściej stosuje sie kable grzejne (jako inny sposób przekazania energii -podobno lepszy od wodnego ) ,ale w obu przypadkach nagrzewamy najpierw beton podłogi a dopiero potem powietrze 8)

pozdrawiam