Agnieszka1 22.11.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 U nas tego prundu dosc czesto nie ma. Ostatnio wychodzi jakos raz na miesiac. UPS konieczny. W Szczecinie ? Co to sztormy was nawiedzają pod Szczecinem , wiatry ostre wieja. A jak taki prad sobie zniknie to ladny bajzel. Woda sie gotuje, niby sa zabezpieczenia itp, ale co z tego jak w kominku pelno drzewa i trzeba wyciagac. A tak spokojnie sie wypali i spokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 22.11.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam Agnieszko ,a czy możesz (jeśli wiesz) napisać jak wygląda spadek temperatury od tej 6 tej rano kiedy piec przestaje grzać do godzin popołudniowych kiedy wracacie z pracy ?? O ile temperatura spada w domu ?? pozdrawiam Pozazdrościć... Nasze "popołudnie" gdy wracamy z pracy to 19:30... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 22.11.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam Agnieszko ,a czy możesz (jeśli wiesz) napisać jak wygląda spadek temperatury od tej 6 tej rano kiedy piec przestaje grzać do godzin popołudniowych kiedy wracacie z pracy ?? O ile temperatura spada w domu ?? pozdrawiam Pozazdrościć... Nasze "popołudnie" gdy wracamy z pracy to 19:30... Witam Moje też ......................ale w lecie jeszcze jest widno więc nie jest tak źle pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 22.11.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Wiem jak działa UPS i jak wygląda sinusoida, a na elektrodzie jestem zarejestrowany od ładnych kilku lat... no to powinienes tez wiedziec ze kazdy producent ups-a pisze ze z jego wynalazku wylazi sinusoida a w praktyce w najlepszym wypadku jest to pila ten model apc nie jest wyjatkiem najprostrzym sposobem jest podlaczyc oscyloskop i podlaczyc jakies obciazenie indukcyjne tylko jakie hmmm ... zaraz zaraz mam moze pompe CO ? przeciez to sama cewka hmm no ale co zrobic jak sie niema oscyloskopu ? posluchac pompy otuz pompa pracujaca na ups ktory nie daje prawdziwej sinusoidy nieco halasuje i halasuje tym bardziej im gorszy jet ups a jak ups jest do d... to moze spalic pompe i/lub siebie sam naszczescie ten konkretny model apc tnie jest az taki zly i do CO wzupelnosci wystarczy zwlaszcza przy jego obecnej cenie jak juz mowilem posiadam kilka takich UPS z czego jeden jest uruchomiony i zasila mi oswietlenie awaryjne na CO i reszte domu (mam instalacje napiecia gwarantowanego) mam inny - prawdziwy ups 5kVA ktory daje pod obciazeniem prawie idealna sinusoide i dzieki temu silniki podlaczone do niego maja dluzsz zywot a i energia z akumulatorow jest lepiej wykozystywana - bez strat na harmoniczne na wyjsciu Ja mysle o UPS - ie typowo do kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.11.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Ja mysle o UPS - ie typowo do kominków. Im więcej, tym lepiej, ale... Do 2200 VA ceny są w miarę normalne, powyżej to sprzęt profesjonalny i kosztuje sporo więcej niż cały kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 22.11.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Ja mysle o UPS - ie typowo do kominków. Im więcej, tym lepiej, ale... Do 2200 VA ceny są w miarę normalne, powyżej to sprzęt profesjonalny i kosztuje sporo więcej niż cały kominek. Nie potrzebny mi sprzet profesjonalny, nie prowadze sklepu czy jakiegos zakladu. Chce aby przez godzine chociaz podtrzymywany byl prad, gdy beda braki w jego dostawie. Przede wszystkim chodzi o kominek, dlatego pisalam , ze typowy do kominkow. Bo bez swiatla to moge pozyc, swieczki sa fajne Makroterm sprzedaje takie UPS-y. A moze CTM? nie pamietam teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.11.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 WitamMylicie potrzebną moc z pojemnością akumulatorów. Nie 2000, nie 3000W tylko 1000 (góra) z potężnym buforem. Akumulatorami o bardzo dużej pojemności.Są takie.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.11.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 No to najlepsza będzie przetwornica 12V -> 230V z akumulatorem od TIRa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 22.11.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Zakładając ze prundu nie ma raz na rok przez 3 godziny to dyskusja nad wyższością sinusoidy na piłokształtem jest strasznie ważna. Dokładnie! Nie spotkałem się też z przypadkiem uszkodzenia jakiegoś urządzenia z powodu niesinusoidalnego przebiegu napięcia zasilającego. no to widac masz male doswiadczenie w tym temacie bo kupujac ups z syntetycznym transformatorem mozna sobie uwedzic pompe albo przynajmniej kondensator przy pikach moze zaindukowac sie w pompie do 1000V adam_mk dokladnie tak za wielka moc = spore straty ale nalezy zwrocic uwage na jeden fakt w ups zreguly podaje sie moc w VA a to nie jest to samo co W (wat) przelicznik zalezy silnie od sprawnosci ups i tak np ups jaki kupil anpi ma 1400VA ale ma 950W co oczywiscie wzupelnosci wystarczy do CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszka 22.11.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Panowie! Jakolwiek wasza dyskusja na temat UPS jest na pewno bardzo interesująca, to jednak zdaje mi się, że troszku zboczyliście z tematu Szkoda, bo główny temat jest dla mnie interesujący z racji tego, że właśnie przymierzam sie do takiego rozwiązania. Mam wybór: olej, gaz butlowy lub prąd. I właśnie to trzecie aktualnie najbardziej mnie interesuje. Zamierzam na razie puścic ogrzewanie na podłogówki - a oczywiscie aktualnie głównym i jedynym źródło ciepła jest kominek z DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 07.12.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Może znowu będziemy dyskutować o prądzie, bo coś cicho się zrobiło! (może przez tę zmianę na forum ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 07.12.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Agnieszka1 prosze napisz co u Ciebie (u Was) słychać. Jak ogrzewanie? Chociaż temperatury na dworzu są super, dobrze że nie ma mrozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.12.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Ja kupiłem taki UPS: http://www.allegro.pl/item138497202_ups_apc_smart_1400_gwarancja_12_miesiecy_fvat.html Gość ma też o mniejszej mocy. Ten, który kupiłem podtrzymuje komputer z monitorem przez ponad 1,5 godziny, więc pompy powinny działać jeszcze dłużej. Jak przetestuję, to napiszę ok, po przetestowaniu wystaw komentarz, przyda sie Dzisiaj testowałem UPS-a. Zasilał sterownik kominka i 3 pompy - dwie pracowały na trzecim biegu, jedna - na pierwszym. Po odłączeniu zasilania UPS zasilał je przez ponad godzinę, ale nie czekałem do całkowitego wyczerpania akumulatorów. Czas pracy można wydłużyć, przez np.: - w razie braku zasilania przełączyć pompy na pierwszy bieg - pompę od CWU można całkowicie wyłączyć Myślę, że w ten sposób, układ mógłby pracować na UPS-ie 2 razy dłużej. Aha - jeszcze jedno. Napięcie wychodzące z UPS-a jest baaaaardzo zbliżone do sinusoidy, bo pompy nie wydawały żadnych hałasów podczas pracy. Kiedyś testowałem taniego UPS-a 600VA i podczas pracy na akumulatorach pompy bardzo hałasowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 13.12.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Aha - jeszcze jedno. Napięcie wychodzące z UPS-a jest baaaaardzo zbliżone do sinusoidy, bo pompy nie wydawały żadnych hałasów podczas pracy. Kiedyś testowałem taniego UPS-a 600VA i podczas pracy na akumulatorach pompy bardzo hałasowały. to raczej nie kształt tylko skoki napięcia wyjsciowego powodowały nierównomienrna prace pomp - wniosek gówniany UPS - dobry UPS bedzie zawsze dawał na wyjsciu okreslone napięcie niezaleznie czy z sieci będzie dostarczane większe czy mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 13.12.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Witam Panowie ......bez urazy ,ale skończcie te dywagacje na temat UPS-ów . Nie ma to nic wspolnego z tematem watku ,a ciągnie się już kilka tygodni nie wnosząc nic nowego . Kazdy z was ma trochę racji (piszę to świadomie jako elektronik z 15 letnim stażem w serwisie RTV ) . Skupmy się więc na temacie wątku Może jakieś nowe dane dotyczące zużycia prądu ??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.12.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Witam Panowie ......bez urazy ,ale skończcie te dywagacje na temat UPS-ów . Nie ma to nic wspolnego z tematem watku ,a ciągnie się już kilka tygodni nie wnosząc nic nowego . Kazdy z was ma trochę racji (piszę to świadomie jako elektronik z 15 letnim stażem w serwisie RTV ) . Skupmy się więc na temacie wątku Może jakieś nowe dane dotyczące zużycia prądu ??? pozdrawiam Spokojnie! Agnieszka prosiła, żebym podzielił się wrażaniami po testowaniu UPS-a, więc to zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 13.12.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Nie wiem czy zauważyliście, ale Agnieszka1 nie odzywa się nie forum od listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 13.12.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Nie wiem czy zauważyliście, ale Agnieszka1 nie odzywa się nie forum od listopada. Witam Może zużywała tyle prądu że ZE odmówił jej dalszych dostaw więc zabrakło na internet pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 14.12.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Panowie! Jakolwiek wasza dyskusja na temat UPS jest na pewno bardzo interesująca, to jednak zdaje mi się, że troszku zboczyliście z tematu Szkoda, bo główny temat jest dla mnie interesujący z racji tego, że właśnie przymierzam sie do takiego rozwiązania. Mam wybór: olej, gaz butlowy lub prąd. I właśnie to trzecie aktualnie najbardziej mnie interesuje. Zamierzam na razie puścic ogrzewanie na podłogówki - a oczywiscie aktualnie głównym i jedynym źródło ciepła jest kominek z DGP. Ja bym się zastanowiła nad prądem, ale raczej nie eletrycznym kotłem co. Ja mam go tylko ze względu na kominek z płaszczem, a ty masz DGP więc ta kwestia odpada. Po co grzać prądem wodę a wodą powietrze, jak można prądem powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 14.12.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Witam Pradem powietrze ?? A w jaki sposób ?? Bo bezpośrednio to chyba przez nagrzewnicę z nadmuchem .W domu najczęściej stosuje sie kable grzejne (jako inny sposób przekazania energii -podobno lepszy od wodnego ) ,ale w obu przypadkach nagrzewamy najpierw beton podłogi a dopiero potem powietrze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts