Jezier 14.12.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Zapewne chodzi o grzejniki elektryczne: konwektory, promienniki, akumulacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 15.12.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Zapewne chodzi o grzejniki elektryczne: konwektory, promienniki, akumulacyjne. Właśnie o to chodziło, dzięki . Ponieważ nie mam podłogówki, ciągle o niej zapominam. Darek Rz, a nawet jeśli nagrzewasz beton, to wydaje się bardziej sensowne ogrzewanie go prądem a nie wodą podgrzaną prądem. Chodziło mi o straty ciepła, które przy tej okazji powstają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 15.12.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Zapewne chodzi o grzejniki elektryczne: konwektory, promienniki, akumulacyjne. Właśnie o to chodziło, dzięki . Ponieważ nie mam podłogówki, ciągle o niej zapominam. Darek Rz, a nawet jeśli nagrzewasz beton, to wydaje się bardziej sensowne ogrzewanie go prądem a nie wodą podgrzaną prądem. Chodziło mi o straty ciepła, które przy tej okazji powstają. Pozdrawiam Witam Tak tylko ci którzy mają ogrzewanie prądem robią to w 99% z powodu braku gazu . Jak gaz się pojawi wystarczy wymienić kocioł na gazowy i po sprawie . Co zrobi w podobnej sytuacji ten kto ma w podlodze kable grzejne ???? Pytanie za 100 pkt ??? I sam na nie odpowiem .Może sobie popłakać i straty będą duuuuuuuuużo większe niż straty na rurkach wodnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.12.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Ogrzewanie wodne, bez znaczenia czy podłogówką czy kaloryferami, za pomocą energi elektrycznej - moim zdaniem - ma tylko sens wtedy, gdy są realne perspektywy na podłączenie gazu i chcemy tym gazem w perspektywie ogrzewać. W innym wypadku jest to najmniej ekonomiczny system grzewczy.Istnieje jeszcze jeden powód dla takiego roziązania. Zakładane ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym (lub piecem na paliwo stałe), a "elektryka" jako zabezpieczenie jaknie bedzie sie nam chciało palić, lub na wypadek wyjazdu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.12.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Zapewne chodzi o grzejniki elektryczne: konwektory, promienniki, akumulacyjne. Właśnie o to chodziło, dzięki . Ponieważ nie mam podłogówki, ciągle o niej zapominam. Darek Rz, a nawet jeśli nagrzewasz beton, to wydaje się bardziej sensowne ogrzewanie go prądem a nie wodą podgrzaną prądem. Chodziło mi o straty ciepła, które przy tej okazji powstają. Pozdrawiam Witam Tak tylko ci którzy mają ogrzewanie prądem robią to w 99% z powodu braku gazu . Jak gaz się pojawi wystarczy wymienić kocioł na gazowy i po sprawie . Co zrobi w podobnej sytuacji ten kto ma w podlodze kable grzejne ???? Pytanie za 100 pkt ??? I sam na nie odpowiem .Może sobie popłakać i straty będą duuuuuuuuużo większe niż straty na rurkach wodnych Taak, tylko wymienić kociołek hmm, dla mnie np. na pewno 6 000 to nie tylko. Jeśli grzać prądem to tylkow taryfie nocnej, i to może się opłacać w porównaniu z gazem inaczej ciężko o opłacalność. Jeszcze w energetyce z gościem rozmawialem i powiedział że jeśli grzać wogóle prądem to tylko piecami i w taryfie nocnej, nic więcej z prądu mówił się nie opłaca. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 15.12.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Taak, tylko wymienić kociołek hmm, dla mnie np. na pewno 6 000 to nie tylko. Jeśli grzać prądem to tylkow taryfie nocnej, i to może się opłacać w porównaniu z gazem inaczej ciężko o opłacalność. Jeszcze w energetyce z gościem rozmawialem i powiedział że jeśli grzać wogóle prądem to tylko piecami i w taryfie nocnej, nic więcej z prądu mówił się nie opłaca. pzdr nie przesadzajmy z kosztem kotła 6k pln, wrzuciłem w wyszkiwarkę i w drugim linku mam kocioł Ulrich Wandich FUTURA + WA 19 za niecałe 3,3k pln (jednofunkcyjny, z zamkniętą komorą). Zakładam, że zbiornik na c.w.u. mam tak czy tak więc nie liczę jego kosztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.12.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Taak, tylko wymienić kociołek hmm, dla mnie np. na pewno 6 000 to nie tylko. Jeśli grzać prądem to tylkow taryfie nocnej, i to może się opłacać w porównaniu z gazem inaczej ciężko o opłacalność. Jeszcze w energetyce z gościem rozmawialem i powiedział że jeśli grzać wogóle prądem to tylko piecami i w taryfie nocnej, nic więcej z prądu mówił się nie opłaca. pzdr nie przesadzajmy z kosztem kotła 6k pln, wrzuciłem w wyszkiwarkę i w drugim linku mam kocioł Ulrich Wandich FUTURA + WA 19 za niecałe 3,3k pln (jednofunkcyjny, z zamkniętą komorą). Zakładam, że zbiornik na c.w.u. mam tak czy tak więc nie liczę jego kosztu. Jeśli zamierzam grzać prądem to kupuję zasobnik na prąd a nie z możliwością podpięcia grzania z kotła gazowego. No chyba że zasobniki elektryczne mają taką możliwość, jesli tak to "zwracam honor" . Poza tym jeśli grzałbym prądem (wszyscy przeciw wraz z żoną) i przyszłoby mi do łba zmienić na gazowe to bym robił wszystko aby nie zmianiać bo by mnie ta sama rodzina "zjadła" z żoną na czele nawet przy 3000 . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 15.12.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Jeśli zamierzam grzać prądem to kupuję zasobnik na prąd a nie z możliwością podpięcia grzania z kotła gazowego. No chyba że zasobniki elektryczne mają taką możliwość, jesli tak to "zwracam honor" . narazie jeszcze nie orientowałem się w temacie zasobników tylko na prąd dlatego piszę ogólnie, jak ktoś coś wie to proszę o info natomiast z rozmowy z instalatorem wiem, że podobno prawie każdy zasobnik ma króćce to wężownicy od pieca. Poza tym jeśli grzałbym prądem (wszyscy przeciw wraz z żoną) i przyszłoby mi do łba zmienić na gazowe to bym robił wszystko aby nie zmianiać bo by mnie ta sama rodzina "zjadła" z żoną na czele nawet przy 3000 . pzdr U mnie wszyscy są przeciwni prądowi, ale żona stoi za mną murem ale co do zmiany "medium" (i nie chodzi tylko o prąd-->gaz) to jeśli by się dało zaoszczędzić to dlaczego nie ? z ostatniej chwili właśnie przeczytałem w GW, że gaz znowu drożeje. Hurtowe ceny gazu od nowego roku +9,9% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.12.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 U mnie wszyscy są przeciwni prądowi, ale żona stoi za mną murem ale co do zmiany "medium" (i nie chodzi tylko o prąd-->gaz) to jeśli by się dało zaoszczędzić, to dlaczego nie? Bo nie dam za wygraną, mówiłem że prąd się opłaca to do cholery sie opłaca . Nie po to zrobiłem dokladne obliczenia aby potem mi rodzina mówiła "i co(?), między oczy se wsadz te obliczenia" pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 15.12.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 A ja do Agnieszka1 z zapytaniem: jakiego typu i mocy masz ten kocioł Kaspela? I czy jest ze sterowaniem pogodowym i modułem gsm czy prostszy? No i jeśli nie tajemnica to ile kosztował Pytam bo mocno to rozwiązanie mnie zainteresowało. W styczniu będę instalował kominek PW i właśnie dodatkowo elektrykę. Do tej pory zamierzałem w zasobnik wsadzić dodatkową grzałkę, ale przy takim rozwiązaniu jak Twoje ... - chciałbym lepiej temat poznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 15.12.2006 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 A ja do Agnieszka1 z zapytaniem: jakiego typu i mocy masz ten kocioł Kaspela? I czy jest ze sterowaniem pogodowym i modułem gsm czy prostszy? No i jeśli nie tajemnica to ile kosztował Pytam bo mocno to rozwiązanie mnie zainteresowało. W styczniu będę instalował kominek PW i właśnie dodatkowo elektrykę. Do tej pory zamierzałem w zasobnik wsadzić dodatkową grzałkę, ale przy takim rozwiązaniu jak Twoje ... - chciałbym lepiej temat poznać. Niestety Agnieszka1 się nie odzywa ostatni, ale to kotły Kospel, wszystko o co pytasz znajdziesz na http://www.kospel.pl. Są tam dostępne modele, możliwości doposażenia i ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 15.12.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Dzisiaj ja przeprowadzam test mojego kotła. Do tej pory przepalałem tylko w kominku, temperatura w domu utrzymywała się między 12 a 17 stopni. Dzisiaj ustawiłem sterownik kotła na grzanie tylko w taryfie nocnej i ma grzać do osiągnięcia w domu 17 stopni (jak wychodziłem wieczorem, było 13 st.) Spisałem licznik i zobaczymy ile nastuka kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.12.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 No i już po teście. Tak jak przypuszczałem, nieźle pojechało po liczniku po 24 godzinach nabiło 100 kWh w nocnej taryfie (ok. 20 zł), ale... dom nagrzany był do zadanej temperatury 17 stopni (z 13-tu). W nocy na zewnątrz było -3 stopnie. Poza tym piec był nastawiony praktycznie na maksimum mocy (15 kW) i grzał wodę w grzejnikach do 60 stopni. No i jeszcze jedno - w trzech pomieszczeniach były zdjęte grzejniki do malowania. Czyli generalnie nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 17.12.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 No i już po teście. Tak jak przypuszczałem, nieźle pojechało po liczniku po 24 godzinach nabiło 100 kWh w nocnej taryfie (ok. 20 zł), ale... dom nagrzany był do zadanej temperatury 17 stopni (z 13-tu). W nocy na zewnątrz było -3 stopnie. Poza tym piec był nastawiony praktycznie na maksimum mocy (15 kW) i grzał wodę w grzejnikach do 60 stopni. No i jeszcze jedno - w trzech pomieszczeniach były zdjęte grzejniki do malowania. Czyli generalnie nie jest źle. W sumie chyba całkiem nieźle jeśli brać pod uwgę podnoszenie temp. w nowym domu, a nie utrzymywanie jej w suchym i nagrzanym domku Ciekawe jak dalej będzie, jak będą jakieś wnioski lub nowe notowania giełdowe to prosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.12.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Też myślę, że nie jest tak źle. W tym teście bardziej chodziło mi o sprawność układu, a nie o zużycie prądu. Na razie będę dalej palił w kominku, a piec elektryczne przetestuję znowu, gdy się przeprowadzę i dom będzie już nagrzany (myślę, że za miesiąc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 18.12.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 A ja do Agnieszka1 z zapytaniem: jakiego typu i mocy masz ten kocioł Kaspela? I czy jest ze sterowaniem pogodowym i modułem gsm czy prostszy? No i jeśli nie tajemnica to ile kosztował Pytam bo mocno to rozwiązanie mnie zainteresowało. W styczniu będę instalował kominek PW i właśnie dodatkowo elektrykę. Do tej pory zamierzałem w zasobnik wsadzić dodatkową grzałkę, ale przy takim rozwiązaniu jak Twoje ... - chciałbym lepiej temat poznać. Skoro Agnieszka się nie odzywa, to spróbuję ją trochę wyręczyć Mam Kospela 12 kW (dom 110m) + kominek z płaszczem. Do tego zasobnik biwalentny Galmet 200l - dolna grzałka podłączona do kominka, górna do pieca CO. Na sterowniku (nie pamiętam dokładnie typu) mam możliwość ustawienia temperatury w wybranych przeze mnie godzinach, oddzielnie na dni robocze i wolne. W tańszej taryfie mam ustawione na 20,5 st., droższej 18. W droższej c.o. praktycznie się nie włącza. Temperatura wody w zasobniku ustawiona na 40 st., tutaj podgrzewanie nie jest związane z tańszą taryfą. Kosztu Kospela dokładnie nie pamiętam, myślę że ok. 2300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 21.12.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Skoro Agnieszka się nie odzywa, to spróbuję ją trochę wyręczyć Mam Kospela 12 kW (dom 110m) + kominek z płaszczem. Do tego zasobnik biwalentny Galmet 200l - dolna grzałka podłączona do kominka, górna do pieca CO. Na sterowniku (nie pamiętam dokładnie typu) mam możliwość ustawienia temperatury w wybranych przeze mnie godzinach, oddzielnie na dni robocze i wolne. W tańszej taryfie mam ustawione na 20,5 st., droższej 18. W droższej c.o. praktycznie się nie włącza. Temperatura wody w zasobniku ustawiona na 40 st., tutaj podgrzewanie nie jest związane z tańszą taryfą. Kosztu Kospela dokładnie nie pamiętam, myślę że ok. 2300zł. Dzieki Właśnie tez o Galmecie myślałem ale większym - z 300l. A czy ten Galmet który masz ma zwłykłą anodę czy tą tytanową? i czy jest ocieplony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 10.01.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Skoro Agnieszka się nie odzywa, to spróbuję ją trochę wyręczyć Mam Kospela 12 kW (dom 110m) + kominek z płaszczem. Do tego zasobnik biwalentny Galmet 200l - dolna grzałka podłączona do kominka, górna do pieca CO. Na sterowniku (nie pamiętam dokładnie typu) mam możliwość ustawienia temperatury w wybranych przeze mnie godzinach, oddzielnie na dni robocze i wolne. W tańszej taryfie mam ustawione na 20,5 st., droższej 18. W droższej c.o. praktycznie się nie włącza. Temperatura wody w zasobniku ustawiona na 40 st., tutaj podgrzewanie nie jest związane z tańszą taryfą. Kosztu Kospela dokładnie nie pamiętam, myślę że ok. 2300zł. Dzieki Właśnie tez o Galmecie myślałem ale większym - z 300l. A czy ten Galmet który masz ma zwłykłą anodę czy tą tytanową? i czy jest ocieplony? Jest ocieplony. Co do anody się nie wypowiem, nie brałam tego pod uwagę przy kupnie zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 10.01.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Chciałem sie wtrącić.Ja będę miał akumulacyjne podlogowe elektryczne w płycie fundamentowej.Chciałem dla uniwersalności zrobić kocioł elektryczny i podłogówke wodną też akumulującą w betonie w nocnej taryfie ale po analizie:zakup kotła elektrycznego+ podłogówka wodna + automatyka + zajęte miejsce przez kocioł (małe ale jednak), stwierdziłem że to się nie opłaca kompletnie tylko dla uniwersalności.Przecież po to mam energooszczędny dom aby prąd się oplacał więc po co ta uniwersalność. Poza tym podlogówka elektryczna jest trwałą jak dom.A nawet jeśli nastąpi cud i mi akumulacyjne nawali to nic się takiego nie stanie strasznego w końcu kosmicznych pieniędzy ta inwestycja nie kosztowała a kupię piece akumulacyjnme dynamiczne i będzie git.Wycenę podlogowego elektrycznego będę miał może pojutrze więc sie okaże jaki jest dokładnie koszt inwestycji. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszka 10.01.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Nie wiem czy komuś przydadzą się te informacje - ale jeżeli tak to podaję: Piec Kospela 12 KW + podgrzewacz pojemnościowy 200l+grzałka+ sterownik pokojowy+pompa+chyba coś jeszcze, ale dokładnie nie wiem bo to mąż załatwiał - wyszło 3900 z 7% VAT. Czekamy na piec i instalatora. Ile weźmie za robotę to jeszcze do końca nie wiem. Aktualnie grzejemy kominkiem Z DGP i jest dobrze (znaczy się ciepło .Póki co palimy tylko brykietem. Dotychczas spaliliśmy tonę (550PLN). Mieszkamy od kwietnia tego roku. Drewna nie mamy - teraz chcemy kupić, tak więc za dwa sezony bedzie się nadawało. W dotychczasowym systemie ogrzewania przeszkadza mi jedynie fakt, że po robocie pedzę napalić (mąż niestety wraca później) i jak są zimniejsze dni no to trzeba trochę czekać zanim będzie ciepło. No i u góry jest aż za ciepło, natomiast na dole salon-ok, ale kuchnia i przedpokój gorzej. Dane dotyczące domu - parterowy z poddaszem użytkowym 115m2 (po podłogach więcej). Projekt GL55 (atrium). Okna 5-cio komorowe, ocieplenie 12 styropian, biały pustak, brak wiatrołapu. Podłogówka na korytarzu i kuchnia (ok. 25 m2). Kaloryferów na razie nie mamy (poza drabinka w małej łazience). Będziemy sukcesywnie dokupywać. Na razie więc piec bedzie ogrzewał wodę użytkową i tę podłogówkę. wszystko mamy na prąd (CWU dotychczas ogrzewana przepływowym). Robiliśmy ogrzewanie wodne bo planowaliśmy gazowe butlowe lub olej. Po namyśle zrezygnowaliśmy. Szans na gaz ziemny brak. Piwnicy nie ma, więc paliwo stałe odpada. Zasatnawiamy się jeszcze nad zmiana taryfy. Aktualnie G11 (0,37 za 1 KW). Rachunki kształtuja sie na poziomie 160 PLN za miesiąc. Chcemy przejśc na G12W I taryfa 0,46, II taryfa 0,23 +12,0 opłaty co miesięcznej abonamentowej (pomorskie). Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts