Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wodne CO zasilane prądem ,sensowne??

qwert

Recommended Posts

Witam wszystkich ogrzewających prądem !

Mam zamiar zamontować kocił c.o. elektryczny jako dodatkowy kocioł bo głównym źródłem ogrzewania będzie kominek z płaszczem wodnym i w związku z tym pytanie do uzytkowników co wybrać kocioł Elterm-u czy Kospela? czy jeszcze innej firmy Krótko o domu powierzchnia: 180m2, dobrze ocieplony, ogrzewanie to ok. 70 m2 podłogówki i 6 grzejników do tego ogrzewanie CWU zasobnik cwu ok 150-200l

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 128
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem czy komuś przydadzą się te informacje - ale jeżeli tak to podaję:

Piec Kospela 12 KW + podgrzewacz pojemnościowy 200l+grzałka+ sterownik pokojowy [...] /quote]

Witam!

Widzę że sporo osób montuje taką konfigurację. Możecie mi wyjaśnić po co w jednej instalacji kocioł e. + podgrzewacz z grzałką (czyli tradycyjny bojler)?

Rozumiałbym gdyby był sam piec + zbiornik na wodę, albo zbiornik + grzałka ale takie połączenie 3w1? Nie szkoda kasy? Może mi ktoś "pojaśni" bo jakoś nie qmam.

• 1 year później...
  • 1 year później...
  • 11 months później...
I gdzie się podziali Ci fanatycy grzania prądem? Agnieszka tak ładnie pisała i co z tego wyszło? Że jest zadowolona z prądu po pierwszym miesiącu? Polecać coś komuś co się samemu nie przetestowało przez min. dwa lata? Grzanie prądem to chyba dla desperatów lub osób które nie mają na inwestycję w porządną kotłownię. Na zasadzie mam tanio dom a później się zobaczy jak koszty. Jakoś wszyscy milkną oprócz jeziera:) Z moich znajomych tylko jedna osoba grzeje prądem i to tylko w II taryfie. Od listopada do marca ja z żoną kurtki u nich nie zdejmę!!! Twierdzą, że mają ciepło:) No ale kotłownię mieli prawie za darmo:)

• 2 weeks później...

mam CTM 18 KW z pw + bufor 720 l + kospel 12KW. Dom 107 m2. na dole podłogówka, góra - kaloryfery. Cały czas grzeję kominkiem. Mam problem z używaniem Kospla, tzn mogę go włączyć ale jest zintegrowany z całym system i grzeje mi niepotrzebnie 720 l - co powoduje że zanim nagrzeje taką ilość wody do 40 stopni zdążę wrócić do domu z pracy i napalić w kominku.

Nie wiem jak to obejść....

za niewiedzę się płaci...

Edytowane przez ricman78

• 7 months później...
Odświeżam wątek - czy może się ktoś podzielić doświadczeniem z używania kotłów elektrycznych (jako wspomagające kocioł węglowy lub kominek)? Jak to wygląda w perspektywie czasu. Rozważam Kospel 18kWh jako dodatek do węglowego (w "dobrze" ocieplonym domu). Dzięki.

mam CTM 18 KW z pw + bufor 720 l + kospel 12KW. Dom 107 m2. na dole podłogówka, góra - kaloryfery. Cały czas grzeję kominkiem. Mam problem z używaniem Kospla, tzn mogę go włączyć ale jest zintegrowany z całym system i grzeje mi niepotrzebnie 720 l - co powoduje że zanim nagrzeje taką ilość wody do 40 stopni zdążę wrócić do domu z pracy i napalić w kominku.

Nie wiem jak to obejść....

za niewiedzę się płaci...

wystarczy wpiąć zawór przełączający który mijając bufor przełączy kocioł na grzanie tylko podłogówki

poza tym, zasilanie Kospela chyba nie jest wpięte na samym dole bufora, tak że na pewno nie grzeje całego bufora,

ponad to, bufor jest chyba już naładowany, dlatego też nie grzeje od zera tylko doładowywuje bufor do temperatury zasilania podłogówki,

ups, to chyba już nie aktualne

• 3 months później...

Mam problem, jesli ktos to jeszcze czyta to prosze o pomoc.

To pierwszy sezon grzewczy w nowym domu. Mam ogrzewanie tylko elektryczne. Legalett plyty fundamentowej z 2 grzalkami łącznie 8 kW. Piec elektryczny Kospel 24 kW ze sterowaniem pogodowym, zasobnik i Solary Biawar, kaloryfery z termostatami Danfoss Living (programowalne).

Zasobnik biawar z 2 wężownicami, dolna solar, górna c.o.. Mam problem z tym aby grzejniki grzały. Najpierw wyczaiłem, że zawór trójdrogowy nie puszczał c.o., Nastawiłem do ręcznie na otwarty i puscił. Potem przyszły temp. dodatnie w dzien do plus 14st. i system się wychłodził (termostaty na 21st. temp. max. na piecu 24 st.). Temp. w pokojach spadły do 20/21 st. dałem termostaty wyżej i nic, ale grzeje tylko kaloryfer w garażu bez żadnego termostau (pomieszczenie obok). Kaloryfery odpowietrzone, piec nastawiłem na auto, pompa c.o. praca ciągła, C.O. temp. dzienna max. 27~st. przez 24 h, cwu 42 st. przez 24h, temp. zewn. 15 st.. Piec podgrzewa co. w zależnosci od temp. zewn. od 42 do 61 stopni i grzałki ciągle cos pobierają. Termostaty ustawiłem na 25st. i nic.