zara 29.10.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Drodzy Ogrodnicy We wrześniu zakładałam ogród. Mam fajną trawę którą już raz kosiłam. Posadziłam krzaczki i drzewka (niektóre spore kopane z gruntu). Teraz już chłodno, dużo rosy, czasem pada. Zastanawiam się jednak czy nie podlewać jeszcze tych moich "ogrodowych dzieci" Poradzicie ?????? pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.10.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Iglaki i inne zimozielone - tak, podlewać nawet po pierwszych mrozach !!! Im więcej wilgoci wypiją, tym, lepsze zimowanie. Rosa nawilży tylko 2-5 cm powierzchni ziemi, a głebiej, tam gdzie sięgają korzenie, ziemia pozostaje sucha. Jeśli na dodatek jest to ziemia gliniasta, to odciągnie wodę z korzeni, powodując zasychanie krzewów. zara- jestem Ci głeboko wdzięczna, za takie podejście do roślinek i wiem, że będziesz miała cudny, wypieszczony ogród z czarownym klimatem. Bo w ogródkowych poglądach są dwie skrajności ( w/g mojej systematyki) : -jedna " holenderska" - rośliny sa ozdobą do czasu , gdy są ładne. Gdy zachorują lub zbrzydną, to je się wykopuje, wyrzuca i wymienia na inne - druga "sielska"- wychodząca z założenia, że roślinka to organizm żywy i tak jak dziecko wymaga odżywiania, picia, snu i opatulenia gdy ziąb. Ijak dziecko, wdzięcznie rośnie, gdy jest otoczona mądrą miłością Tego ostaniego akapitu niech nie komentują ogrodnicy-producenci, bo...czasem koń to zwierzę rzeźne, a czasem członek rodziny. I na tej samej zasadzie istnieje "produkcja zieleni ozdobnej" lub oazy ukwieconych roślinnych pięknideł pasjonatów ogrodowych wnętrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 29.10.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Drodzy Ogrodnicy We wrześniu zakładałam ogród. Mam fajną trawę którą już raz kosiłam. Posadziłam krzaczki i drzewka (niektóre spore kopane z gruntu). Teraz już chłodno, dużo rosy, czasem pada. Zastanawiam się jednak czy nie podlewać jeszcze tych moich "ogrodowych dzieci" Poradzicie ?????? pozdrawiam Aga Nowoposadzone (starszym też nie zaszkodzi ) drzewa i krzewy a zwłaszcza iglaste należy obficie podlać przed przed zamarznięciem ziemi. Określa się to, że „powinno zamarznać na mokro" . Woda ta będzie zmagazynowana w glebie w poblizu korzeni na czas przedwiosnia. To co zwykle określa się przemarzaniem roślin jest po prostu ich wysychaniem na przedwiośniu. Ziemia jest w tym roku w zasadzie wszędzie stosunkowo sucha. Jest już zimna i dlatego wydaje się mokra . Rosa ani mgła nie są w stanie podlać ogrodu Nie będę tutaj wyjaśniał i przytaczał argumentów dlaczego tak należy postapić powołując się na fizjologię roślin. Kto chce niech mi uwierzy a kto nie chce to jego sprawa .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 29.10.2006 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Bardzo Wam dziękuję za rady Haniu - dziękuję Pinusie- nie mnie wątpić w słowa mistrza , Przy okazji dziękuję za stronę - katalog wielokrotnie odwiedzałam i pewnie nadal będę.. Będziemy zatem lać wodę i już A że dumna jestem okrutnie z tego mojego dzieła ( bo moje, pierwsze i własnymi rękami zrobione ) to bardzo bym chciała żeby w dobrej kondycji i zdrowiu wiosną rósł i rósł............ http://foto.m.onet.pl/_m/c90fc24e3534a673d94852680055535f,5,19,0.jpg http://foto.m.onet.pl/_m/e7042fe4adcbcb395995de94b36ebac6,5,19,0.jpg pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 29.10.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Iglaki i inne zimozielone - tak, podlewać nawet po pierwszych mrozach !!! Im więcej wilgoci wypiją, tym, lepsze zimowanie.troche nie tak.... zwłaszcza jeśli chodzi o zywotnika. Podczas sezonu wegetacyjnego roślina tworzy nowy, pobierający wodę system korzeniowy. Wiosną każdy widział białe kruche nitki które pobierają do zimy w danym sezonie najwiecej wody z gruntu dla rośliny. W okresach suszy owa biała wiosną nitka nie przyrasta. Jeśli nie ma okresu suszy to rośnie sobie dużo dłuższa niż gdy okresy suche w ciągu roku są. A jesienią gdy sucho to delikatny "koniec" owej nitki zamiera. A gdy jesienią mokro to żyje i nawet odrobine przyrasta. Warto jest dbać o to by przyrost owej jednorocznej nitki korzenia był jak największy. Wtedy wiosną roślina startuje z większego systemu korzeniowego co powoduje jej większe przyrosty nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 29.10.2006 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Nowoposadzone (starszym też nie zaszkodzi ) drzewa i krzewy a zwłaszcza iglaste należy obficie podlać przed przed zamarznięciem ziemi. Określa się to, że „powinno zamarznać na mokro" . Woda ta będzie zmagazynowana w glebie w poblizu korzeni na czas przedwiosnia. sory .... ale to bzdura! o ile jesteś w stanie zrozumieć text powyżej to zrozumiesz dlaczego bzdurę napisałeś. Wiosną gleba jst baaaardzo wilgotna po roztopach. w studniach, rzekach jeziorach jest wtedy najwyższy poziom wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 30.10.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Nowoposadzone (starszym też nie zaszkodzi ) drzewa i krzewy a zwłaszcza iglaste należy obficie podlać przed przed zamarznięciem ziemi. Określa się to, że „powinno zamarznać na mokro" . Woda ta będzie zmagazynowana w glebie w poblizu korzeni na czas przedwiosnia. sory .... ale to bzdura! o ile jesteś w stanie zrozumieć text powyżej to zrozumiesz dlaczego bzdurę napisałeś. Wiosną gleba jst baaaardzo wilgotna po roztopach. w studniach, rzekach jeziorach jest wtedy najwyższy poziom wody. A skad Ty się urwałaś? Pewnie z tej białej nitki o której piszesz wyżej... .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 30.10.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 buziaK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 30.10.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Nowoposadzone (starszym też nie zaszkodzi ) drzewa i krzewy a zwłaszcza iglaste należy obficie podlać przed przed zamarznięciem ziemi. Określa się to, że „powinno zamarznać na mokro" . Woda ta będzie zmagazynowana w glebie w poblizu korzeni na czas przedwiosnia. sory .... ale to bzdura! o ile jesteś w stanie zrozumieć text powyżej to zrozumiesz dlaczego bzdurę napisałeś. Wiosną gleba jst baaaardzo wilgotna po roztopach. w studniach, rzekach jeziorach jest wtedy najwyższy poziom wody. A skad Ty się urwałaś? Pewnie z tej białej nitki o której piszesz wyżej... .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 31.10.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Malwinka widzę, że walczy niczym pod Grunwaldem pod data zawartą w swoim niku Dostało sie juz kiedyś Fugasowi jesli dobrze pamiętam to i Pinus nie mógł przejść "nieobsłuzony" . Malwinka - wrzuć na luz: 1410 to nie tylko data bitwy, ale tez znany wszystkim domowy przepis na płyn niezamarzajco- rozgrzewajacy. I z tego radze skorzystać - będzie i cieplej i weselej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 31.10.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Słuchajcie, już zaczęłam się cieszyć, że wreszcie Hanka i Pinus tak jednym głosem zgodnie piszą , a tu- hop- Malwinka. Może Malwinka to tak naprawdę nie żywa osóbka, tylko ta bardziej zażarta w dyskusjach część Hanki i Pinusa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.10.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Nie, Słoneczko Malwinka, to Malwinka. Ani moja połówka, ani Pinusa ( jak sądzę ) A, że skończyła się napastliwa polemika, to i miło. Cera ładniejsza się nam zrobi Cmoki zziębnięte z lekko zaśnieżonej Rabki-h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 31.10.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Nie przyznaję się do Malwinki (nie pomogą nawet wyrafinowane przesłuchania ) Myślę, że reprezentuje ona wrogi układ o którym tyle się przecież teraz mówi .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 02.11.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 sory dzieciaki... ale: "ZAMARZAJCIE NA MOKRO" bo na sucho wam nie ujdzie lubicie złośliwości a nie wymianę doświadczeń... proszę bardzo! czasem mogę kilka chwil "STRACIĆ" by ponabijać się z pseudoogrodników ! I czasem to robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.11.2006 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 sory dzieciaki... ale: "ZAMARZAJCIE NA MOKRO" bo na sucho wam nie ujdzie lubicie złośliwości a nie wymianę doświadczeń... proszę bardzo! czasem mogę kilka chwil "STRACIĆ" by ponabijać się z pseudoogrodników ! I czasem to robię Jedyne złośliwości jakie zauważyłem w tym wątku napisałaś właśnie Ty. Zresztą sama to przyznałaś. Natomiast Twoja wiedza ogrodnicza... bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 02.11.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 a konkrety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 02.11.2006 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 ubodło mnie że nie mam wiedzy ogrodniczej...PODAJ FAKTY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.11.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Biała nitka. I woda wiosną. I 'Smaragd' nie na żywopłot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 02.11.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Jesteś żałosny Mirek Lewandowski!!!! za te : "JEDYNE ZŁOŚLIWOŚCI" chyba że czytanie ze zrozumieniem sprawia ci trudność... i chyba że złośliwość to to co Ty uważasz za złośliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwinka1410 02.11.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 bo SHMARAGD a dla polaków szmaragd jest rośliną KOLUMNOWĄ! można sobie postawić żywopłot z kulistych a nie kolumnowych, też może się komuś podobać. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts