Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jeszcze podlewać ??

zara

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja mam pytanie, które wiąże mi się z podlewaniem.

Czy w czasie deszczu mogę podlać roślinkę wodą ze środkiem grzybobójczym czy to raczej nie ma sensu?

bez sensu, deszcz to spłucze, z reguły potrzeba 6 godz bez deszczu, żeby środek "załapał"

ale ja się dopiero uczę 8) :oops: :wink:

bo SHMARAGD a dla polaków szmaragd jest rośliną KOLUMNOWĄ!

można sobie postawić żywopłot z kulistych a nie kolumnowych, też może się komuś podobać. :/

A to sie mój sąsad zdziwi. Nasadził sobie tych SMARAGDÓW na zywopłot, wyrosły mu tak juz po3 metry, ze go z za nich nie widać a tu klops - z tego nie robi sie zywopłotów ( to swoja droga co mu wyrosło????).

Teraz bedzie biedak musiał wyciać wszystko i posadzić sobie kuliste. Mysle ze poradzu mu odmiane "Danica" bo uchodzi za wzór kulistości ;-)

A jeszcze zacytuje jakichś dyletantów z sieci prowadzacych szkólke i wciskajacych ludziom ciemnote:

Thuja occ. "Smaragd"

Najpopularniejsza obecnie i prawdopodobnie najlepsza odmiana żywopłotowa. Osiąga wysokość 3-5 metrów, korona bardzo gęsta, w dolnej części szeroko stożkowata lub cylindryczna, w górnej części zwężająca się. Ulistnienie żywozielone, charakterystycznie połyskujące co może wskazywać na pochodzenie odmiany od thuja plicata. Zachowuje prawie niezmieniony kolor przez całą zimę czym korzystnie odróżnia się od innych popularnych odmian żywopłotowych jak "Brabant" czy "Columna". Zawiązuje bardzo mało szyszek, co w wypadku odmian żywopłotowych stanowi ważną zaletę. Rośnie wolniej niż odm. "Brabant".

u nas drugi dzień z kolei leje. Śnieg stopniał, staw pełen wody. Mam nadzieję, że ziemia odpowiednio dużo wchłonie wody. :roll:

U nas już niestety ziemia nie wchłania wody. Z trawnika psy zrobiły bagno, Raba , która normalnie sięga kolan, zminiła się w rwącą, rozszalałą rzekę i pieni się na progach...

I cały czas leje...

Jeszcze resztki śniegu zostały, ale z gór już spływa coraz więcej stopionego śniegu, więc zaraz bedziemy mieli podtopienia...

http://rabka24.com/umfoto/TN-raba%20szalona.jpg

Czy w czasie deszczu mogę podlać roślinkę wodą ze środkiem grzybobójczym czy to raczej nie ma sensu?

PODLAĆ? -a z czym chcesz walczyć?

Żółkną mi cisy /opisałam to w wątku "Żółknące cisy"/. Specjalista orzekł, że to grzyb /Lophodermium

piceae/ /Niżowa osutka świerka/. Zalecił podlanie BIOSEPTem.

Ano czytałem o tych cisach. Fakt, niżowa osutka świerka cisa atakuje, ale w Biosept to ja nie wierzę. Dla upewnienia obejrzyj żołte, a właściwie już brązowe igły. O tej porze przez lupę doskonale widać brunatne, czerniejące, błyszczące, podłużne apotecja (owocniki grzyba) Zarodniki wysiewają się wiosną, przemiennie co 14 dni- Antracol, Bravo, Gwarant, Domark, Euparen, Sarfun, Topsin, co tam masz.

PODLAĆ? -a z czym chcesz walczyć?

Żółkną mi cisy /opisałam to w wątku "Żółknące cisy"/. Specjalista orzekł, że to grzyb /Lophodermium

piceae/ /Niżowa osutka świerka/. Zalecił podlanie BIOSEPTem.

http://www.pogotowieogrodnicze.pl/zdjecia/175m.jpg