Jagna 05.11.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Ufff...Dzięki, Hanka Już się bałam, że coś bardzo zaniedbam a na moich roślinach bardzo mi zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IH 05.11.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 A ja mam pytanie, które wiąże mi się z podlewaniem. Czy w czasie deszczu mogę podlać roślinkę wodą ze środkiem grzybobójczym czy to raczej nie ma sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 06.11.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 A ja mam pytanie, które wiąże mi się z podlewaniem. Czy w czasie deszczu mogę podlać roślinkę wodą ze środkiem grzybobójczym czy to raczej nie ma sensu? bez sensu, deszcz to spłucze, z reguły potrzeba 6 godz bez deszczu, żeby środek "załapał" ale ja się dopiero uczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.11.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 u nas drugi dzień z kolei leje. Śnieg stopniał, staw pełen wody. Mam nadzieję, że ziemia odpowiednio dużo wchłonie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 06.11.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 bo SHMARAGD a dla polaków szmaragd jest rośliną KOLUMNOWĄ! można sobie postawić żywopłot z kulistych a nie kolumnowych, też może się komuś podobać. :/ A to sie mój sąsad zdziwi. Nasadził sobie tych SMARAGDÓW na zywopłot, wyrosły mu tak juz po3 metry, ze go z za nich nie widać a tu klops - z tego nie robi sie zywopłotów ( to swoja droga co mu wyrosło????). Teraz bedzie biedak musiał wyciać wszystko i posadzić sobie kuliste. Mysle ze poradzu mu odmiane "Danica" bo uchodzi za wzór kulistości A jeszcze zacytuje jakichś dyletantów z sieci prowadzacych szkólke i wciskajacych ludziom ciemnote: Thuja occ. "Smaragd" Najpopularniejsza obecnie i prawdopodobnie najlepsza odmiana żywopłotowa. Osiąga wysokość 3-5 metrów, korona bardzo gęsta, w dolnej części szeroko stożkowata lub cylindryczna, w górnej części zwężająca się. Ulistnienie żywozielone, charakterystycznie połyskujące co może wskazywać na pochodzenie odmiany od thuja plicata. Zachowuje prawie niezmieniony kolor przez całą zimę czym korzystnie odróżnia się od innych popularnych odmian żywopłotowych jak "Brabant" czy "Columna". Zawiązuje bardzo mało szyszek, co w wypadku odmian żywopłotowych stanowi ważną zaletę. Rośnie wolniej niż odm. "Brabant". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 06.11.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 A ja mam pytanie, które wiąże mi się z podlewaniem. Czy w czasie deszczu mogę podlać roślinkę wodą ze środkiem grzybobójczym czy to raczej nie ma sensu? PODLAĆ? -a z czym chcesz walczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 06.11.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 u nas drugi dzień z kolei leje. Śnieg stopniał, staw pełen wody. Mam nadzieję, że ziemia odpowiednio dużo wchłonie wody. U nas już niestety ziemia nie wchłania wody. Z trawnika psy zrobiły bagno, Raba , która normalnie sięga kolan, zminiła się w rwącą, rozszalałą rzekę i pieni się na progach... I cały czas leje... Jeszcze resztki śniegu zostały, ale z gór już spływa coraz więcej stopionego śniegu, więc zaraz bedziemy mieli podtopienia... http://rabka24.com/umfoto/TN-raba%20szalona.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IH 07.11.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 A ja mam pytanie, które wiąże mi się z podlewaniem. Czy w czasie deszczu mogę podlać roślinkę wodą ze środkiem grzybobójczym czy to raczej nie ma sensu? PODLAĆ? -a z czym chcesz walczyć? Żółkną mi cisy /opisałam to w wątku "Żółknące cisy"/. Specjalista orzekł, że to grzyb /Lophodermium piceae/ /Niżowa osutka świerka/. Zalecił podlanie BIOSEPTem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.11.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ano czytałem o tych cisach. Fakt, niżowa osutka świerka cisa atakuje, ale w Biosept to ja nie wierzę. Dla upewnienia obejrzyj żołte, a właściwie już brązowe igły. O tej porze przez lupę doskonale widać brunatne, czerniejące, błyszczące, podłużne apotecja (owocniki grzyba) Zarodniki wysiewają się wiosną, przemiennie co 14 dni- Antracol, Bravo, Gwarant, Domark, Euparen, Sarfun, Topsin, co tam masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IH 07.11.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 W wątku "Żółknące cisy" wkleiłam właśnie zdjęcie gałązki /spód igieł/. Czy może być Previcur? I czy warto podlewać jeszcze teraz, przed zimą? Strasznie szkoda mi tych cisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.11.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Przecież napisałem... Previcur nie może być. Opryskać, nie podlewać. Przed zimą- po co? Zatakowane igły i tak zlecą. A zakażenie następuje wiosną i wtedy pryskamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksyrpo 07.11.2006 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 A ja mam pytanie, które wiąże mi się z podlewaniem. Czy w czasie deszczu mogę podlać roślinkę wodą ze środkiem grzybobójczym czy to raczej nie ma sensu? PODLAĆ? -a z czym chcesz walczyć? Żółkną mi cisy /opisałam to w wątku "Żółknące cisy"/. Specjalista orzekł, że to grzyb /Lophodermium piceae/ /Niżowa osutka świerka/. Zalecił podlanie BIOSEPTem. http://www.pogotowieogrodnicze.pl/zdjecia/175m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts