Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY REALNE JEST WUBUDOWANIE STANU SUROWEGO PRZED TĄ ZIMĄ ??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bylam optymistka az do wczoraj. Dzisiaj u nas sniegu bylo za kostki, rano pol godziny maz odsniezal auta, caly dzien trzyma mroz i nic nie stopnialo u nas. na sobote mam zamowiony beton na posadzki, tylko jak jeszcze jutro posypie to bedziemy najpierw odgarniac snieg, a potem zalewac :roll: . Caly dzien jestem wsciekla :evil: i juz kilku osoba sie dostalo, a to wszystko przez pogode.

My za hamulec pociągniemy chyba w poniedziałek. Wszystko zależy od inspektora i kierownika - zrobimy tak, jak nam zalecą. Jeżeli dadzą zielone światełko i powiedzą, że strop można BEZ SZWANKU dla jego właściwości wylewać w mroźną pogodę (ponoć do -5), to jedziemy z koksem.

Pozdr.

M

My jezeli w sobote zalejemy posadzki to w poniedzialek ruszamy z murami. material na poniedzialek przyjedzie na pewno. W drugiej polowie listopada mam umowiony caly dach. Sama jestem ciekawa co to z tego wyjdzie. Ale pocieszam sie troche, bo juz od kilku osob slyszalam, ze od poniedzialku ma zawitac ciepla jesien. juz takich temperatur jak w pazdzierniku to na pewno nie bedzie ale zeby chociaz bylo powyzej 5 stopni i nie padalo to bede szczesliwa i spokojniejsza.

nie widze przeszkod zeby zamknac stan surowy dachem jeszcze w tym roku. nawet bedac dzisiaj jeszcze krotko przed stropem lub na jego etapie. pod warunkiem wszakze, ze drewno na wiezbe i dachowka sa juz zamowione i oplacone - w przeciwnym przypadku roznie moze byc, bo wspomnianych materialow brak, a przynajmniej w niektorych czeciach kraju .... nawet duzy dach to dla dobrej ekipy najwyzej trzy tygodnie. snieg nie jest przeszkoda, najwyzej niska temperatura. ciesle zmiota snieg szczotkami i tyle, reszta odparuje jak przyjdzie wiosna, folia jest paroprzepuszczalna wiec nie ma klopotu ....

widze jednak ograniczenie pod nazwa strop monolityczny. konstrukcja chyba najdrozsza z mozliwych (lany beton, pompa, stal, masa desek, las stempli) i bedzie wymagala czasu (szalowanie, podpieranie, zbrojenie). rowniez potrwa dluzej nim bedzie mozna ja obciazac (ze cztery tyg).

pozd.

Jacek

My też przemy do przodu. Stan zro skończony był na koniec września, ale wywaliłem ekipę. Nowa przyszła 23 października. Pod koniec tego tygodnia mamy zalewać strop monolityczny. Jak pogoda pozwoli oczywiście. Wczoraj panowie walczyli do 13.00. Ale przemokli, przemarzli i odpuścili sobie(cały dzień mżawka i 0 st C). Planujemy zrobić wszystko. A w ostateczności przykryć dachem i zadeskować na głucho, a na wiosnę kominy i ściany działowe.

A przeprowadzkę planujemy na Boże Narodzenie 2007.