Ela_i_Maciek 30.10.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Nie znam się na parametrach technicznych betonów i kleju używanego zamiast zaprawy do murowania (wybraliśmy bloczki silikatowe jako materiał na ściany). Czy na pewno dobrze związują przy niskich temperaturach (poniżej zera)? Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 30.10.2006 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Nic niestety nie wiem o silikatach , więc nie odpowiem , ale myślę że w necie jest duzo na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 31.10.2006 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Patrzę za okno i bierze mnie przerażenie... jutro ma padać śnieg. ehhh, chyba przyjdzie się nam wstrzymać do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 31.10.2006 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 NIE MA CO SIĘ ZAŁAMYWAĆ OD PRZYSZŁEGO TYGODNIA ZNOW WRACA JESIEŃ !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mloda1980 02.11.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 We wtorek zalewałam płyte i nie zamierzam się poddać.W przyszłym tygodniu (po 6,11) mają mi dach przykryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.11.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Bylam optymistka az do wczoraj. Dzisiaj u nas sniegu bylo za kostki, rano pol godziny maz odsniezal auta, caly dzien trzyma mroz i nic nie stopnialo u nas. na sobote mam zamowiony beton na posadzki, tylko jak jeszcze jutro posypie to bedziemy najpierw odgarniac snieg, a potem zalewac . Caly dzien jestem wsciekla i juz kilku osoba sie dostalo, a to wszystko przez pogode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 02.11.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 My za hamulec pociągniemy chyba w poniedziałek. Wszystko zależy od inspektora i kierownika - zrobimy tak, jak nam zalecą. Jeżeli dadzą zielone światełko i powiedzą, że strop można BEZ SZWANKU dla jego właściwości wylewać w mroźną pogodę (ponoć do -5), to jedziemy z koksem. Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.11.2006 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 My jezeli w sobote zalejemy posadzki to w poniedzialek ruszamy z murami. material na poniedzialek przyjedzie na pewno. W drugiej polowie listopada mam umowiony caly dach. Sama jestem ciekawa co to z tego wyjdzie. Ale pocieszam sie troche, bo juz od kilku osob slyszalam, ze od poniedzialku ma zawitac ciepla jesien. juz takich temperatur jak w pazdzierniku to na pewno nie bedzie ale zeby chociaz bylo powyzej 5 stopni i nie padalo to bede szczesliwa i spokojniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.11.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 nie widze przeszkod zeby zamknac stan surowy dachem jeszcze w tym roku. nawet bedac dzisiaj jeszcze krotko przed stropem lub na jego etapie. pod warunkiem wszakze, ze drewno na wiezbe i dachowka sa juz zamowione i oplacone - w przeciwnym przypadku roznie moze byc, bo wspomnianych materialow brak, a przynajmniej w niektorych czeciach kraju .... nawet duzy dach to dla dobrej ekipy najwyzej trzy tygodnie. snieg nie jest przeszkoda, najwyzej niska temperatura. ciesle zmiota snieg szczotkami i tyle, reszta odparuje jak przyjdzie wiosna, folia jest paroprzepuszczalna wiec nie ma klopotu .... widze jednak ograniczenie pod nazwa strop monolityczny. konstrukcja chyba najdrozsza z mozliwych (lany beton, pompa, stal, masa desek, las stempli) i bedzie wymagala czasu (szalowanie, podpieranie, zbrojenie). rowniez potrwa dluzej nim bedzie mozna ja obciazac (ze cztery tyg). pozd.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 03.11.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 no, a weź pomyśl, że my mamy mieć DWA takie stropy... w każdym razie dzisiaj odbyła się narada: Inspektor, Wykonawca i My (reprezentowani przez Elę). Stanęło na tym, że przemy do przodu. Zobaczymy. Mamy nadzieję, że będzie dobrze! Pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 05.11.2006 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Maćku nie rozumiem jak macie 2 takie stropy ? Wogóle to troche dzisiaj leje deszczyk u mnie ,czarno to widze wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 05.11.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Contel, to bardzo proste. Budujemy dom PIĘTROWY, zatem pierwszy strop będzie nad parterem, a drugi nad piętrem (tak samo duży, jak ten nad parterem). Zachęcamy do zajrzenia do naszego dziennika i rzucenia okiem na projekt (linki w podpisie). Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budowniczy junior 06.11.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 My zaczęliśmy 02.10 wtej chwili czekamy na cieśli i dekarzy.Z murarki zostało do postawienia kilka ścianek i wyciągnięcie szczytów (góra 3 dni).Ekipa 3-osobowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pola_2 07.11.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 witammy własnie robimy fundamenty, założenie jest proste- na pewno zdążymy do stropu a jak się uda to wyzej + deskowanie i papa dach połozymy w maju i tez mamy zamiar się wprowadzić w przyszłym roku:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenatkaPetronek 07.11.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 My też przemy do przodu. Stan zro skończony był na koniec września, ale wywaliłem ekipę. Nowa przyszła 23 października. Pod koniec tego tygodnia mamy zalewać strop monolityczny. Jak pogoda pozwoli oczywiście. Wczoraj panowie walczyli do 13.00. Ale przemokli, przemarzli i odpuścili sobie(cały dzień mżawka i 0 st C). Planujemy zrobić wszystko. A w ostateczności przykryć dachem i zadeskować na głucho, a na wiosnę kominy i ściany działowe. A przeprowadzkę planujemy na Boże Narodzenie 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratkovitz 07.11.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ja podobnie jak Pola-2, wczoraj wylali nam podbetonkę, dziś położyli papę, jutro leją ławy.Jeśli pogoda pozwoli to przykryjemy do połowy grudnia (ekipa liczy 5 osób), jeśli nie, to restart na wiosnę. Tak czy inaczej przeprowadzkę planujemy na jesień 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 07.11.2006 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 a co to jest "podbetonka"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ratkovitz 07.11.2006 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 no - tak mówią nasi budowlańcy na warstwę "chudego", dość rzadkiego betonu lanego w warstwie ok. 10cm.Po to, żeby zbrojeń nie układać na ziemi, tylko na czymś twardszym.W projekcie zresztą jest to przewidziane. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 08.11.2006 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 No ale dzisiaj pogoda rewelka ,mogloby tak zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 08.11.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Nie wiedziałem, że praktykuje się wylewanie chudego betonu POD ławy... hmmm. Widać, jeżeli tak masz w projekcie, to pewnie ktoś wie, co robi. PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts