Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Keramzytobeton, silka, ytong, BK, ceramika

bendzamin

Recommended Posts

Czytam Wasze posty i nie moge sie zdecydowac jaki materiał najlepiej zastosowac na sciany. Mam obok siebie trzech sasiadów którzy buduja domki jeden z silki drugi keramzytobeton a trzeci z BK. Każdy swoje chwali. Rozmawiałem ostatnio z fachowcem od scian i powiexiał krótko on buduje z ceramiki ale zastzregł ze tylko wienerberg jest najzdrowszy i ma jeden z leszych własciwosci, keramzyt okresli ze jak postoju duzej w wodzie potrafi sie rozsypac, silka to mówi ze dom bedzie jak bunkier natomiast yton to jest dobry ale drogi.

Wczoraj sasiad zauwazył ten który ma sciany z BK ze u niego przeswituje swiatło przez sciany byłem zdziwiony tym co mowi ma sciany 36 szer. mowi ze musi docieplic bo inaczej to kicha. Czy to normalne ze jak sie buduje na klej to sa szczeliny i mamy swiatełko dodatkowe w domu :)

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziwny ten twój sąsiad od "prześwitującego światełka"... Co on pił? Jeżeli ekipa stawiała mu ścianę jednowarstwową, to powinni bloczki łączyć na pióro-wpust (nie wiem, czy BK tak ma...), albo dawać spoinę pionową. Może zapomnieli?

My budujemy z silikatów właśnie dlatego, że CHCEMY mieć dom jak bunkier i to do tego zdrowy (silikaty są podobno najbardziej neutralne dla zdrowia ze wszystkich materiałów budowlanych).

Przeraził nas widok połupanych rogów w domu sąsiada - buduje się z BK i każde przypadkowe uderzenie w te bloczki czymś ciężkim i twardym powoduje mniejsze lub większe ułupanie bloczków. Nie wzbudziły w nas zaufania ściany, które można pokaźnie naruszyć zwykłym młotkiem! Ponadto ponieważ z góry zakładaliśmy budowanie ściany 2-warstwowej, i tak potrzebne byłoby ocieplenie (u nas ostatecznie 15 cm styropianu), więc "zimno" silikatów to kwestia w tym momencie do pominięcia.

Ceramika - tradycyjna, palona, i w ogóle. Silikaty wyszły w naszym przypadku trochę taniej (nawet uwzględniając zaprawę klejową zamiast cementowej).

O keramzytobetonie się nie wypowiem, bo nie zgłębiałem tematu.

Pozdr.

M

U mnie robią z silki, i zauważyłem pewne problemy "technologiczne":

1. Do cięcia powinno się używać specjalnego narzędzia lub piły - łamanie/kruszenie często powoduje pękanie całych bloczków nie tam, gdzie się tego oczekiwało.

2. Przy murowaniu na zaprawę (u mnie tak robili) bloczki powinny być moczone i/lub zaprawa powinna mieć więcej wody niż zwykle - u mnie w wielu miejscach było tak, że zaprawa wyschła (tj. silka wyssała wodę z zaprawy) przed związaniem i potem się kruszyła w palcach.

3. Przy kładzeniu instalacji trzeba uważać z młotami udarowymi - silka potrafi pękać i wysuwać się ze ściany po drugiej stronie.

Natomiast plusy ("technologiczne"):

1. Otwory bardzo łatwo robi się zwykła wiertarką udarową (ale już młotowiertarka zwykle rozwala bloczki, zwłaszcza przy grubszym wiertle).

2. Bruzdy bardzo łatwo nacina się diaksem z tarczą diamentową, ale kurzy się przy tym niemiłosiernie.

3. Nacięte bruzdy bardzo łatwo obrabia się meselkiem i młotkiem - ale jak ktoś nie ma wyczucia, albo nacięcie jest za płytkie, to można rozwalić cały bloczek.

4. Otwory pod puszki super łatwo i szybko robi się młotowiertarką z wiertłem koronowym.

To tyle ;)

wspolczuje twojej ekipie- jesli wszystkie bloczki kazalas im ciac katowka

horror!!!!

u mnie prawie wszystkie "polowki" byly robione mlotkiem i zaszpachlowane zaprawa

tylko nieliczne bloczki przycinalem katowka- jesli chcialem gdzies uzyskac precyzyjny ksztalt- jak przy pionach kanalizacyjnach

ludzie nie przesadzajacie z ta dokladnoscia bo to tylko wiecej kosztuje a nic nie daje

wyluzujcie sie troche i budujcie dalej ;)

Obiło mi się o uszy że ściany dwuwarstwowe z silki czy z betonu komórkowego powinny być docieplone wełną mineralną. Sciany z tych materiałów uznawane są za najlepiej oddychające, tzn. pozwalające usunąc wilgoć na zewnątrz, a styropian jest materiałem nieprzepuszczalnym. Ela i Maciek polecam, ostatni numer Muratora, albo Ładnego Domu, tam było porównanie materiałów do ścian i izolacji ścian.

Obiło mi się o uszy że ściany dwuwarstwowe z silki czy z betonu komórkowego powinny być docieplone wełną mineralną. Sciany z tych materiałów uznawane są za najlepiej oddychające, tzn. pozwalające usunąc wilgoć na zewnątrz, a styropian jest materiałem nieprzepuszczalnym. Ela i Maciek polecam, ostatni numer Muratora, albo Ładnego Domu, tam było porównanie materiałów do ścian i izolacji ścian.

Znowu :D

Znowu :D

nawet niedawno dokleili ten temat w "wymianie doświadczeń" :wink:

No to u mnie ściany musza sie teraz powietrza nałapać, bo później (jak docieplę styropianem), bedzie im duszno :wink: :lol:

Co do cięcia, to u mnie silikaty były cięte diaksem. Bez żadnego łupania, bo murowanie na klej. Miało być prosto i równo i tak jest. Klej izolbetu, wiązał dobrze.

gmario,

zgłębialiśmy temat bardzo poważnie i doszliśmy do wniosku, że przy założeniu (a chyba należy takie poczynić) normalnych warunków użytkowania domu i normalnych warunków klimatycznych, wpływ "zatkania" ścian styropianem jest krótko mówiąc pomijalny.

Zaoszczędzone pieniądze (początkowo planowaliśmy wełnę) przeznaczymy na zainstalowanie rekuperatora, dzięki któremu w naszym przyszłym domu panować będzie świeża atmosfera. Wychodzimy z założenia, że ściany mają swoje funkcje jasno określone: wydzielenie pomieszczeń i podtrzymywanie stropów. Natomiast za "oddychanie" powinna odpowiadać wentylacja. I tak właśnie zamierzamy sprawę załatwić.

Pozdr.

M

U mnie robią z silki, i zauważyłem pewne problemy "technologiczne":

1. Do cięcia powinno się używać specjalnego narzędzia lub piły - łamanie/kruszenie często powoduje pękanie całych bloczków nie tam, gdzie się tego oczekiwało.

2. Przy murowaniu na zaprawę (u mnie tak robili) bloczki powinny być moczone i/lub zaprawa powinna mieć więcej wody niż zwykle - u mnie w wielu miejscach było tak, że zaprawa wyschła (tj. silka wyssała wodę z zaprawy) przed związaniem i potem się kruszyła w palcach

Silka cieta szlifierką katową i odpadów bardzo mało. Kruszenia zaprawy nie zauważyłam. Dobra ekipa i problemów nie będzie :D

Dla mnie najgorszy problem z silką to obecnie jej brak w hurtowniach.

bendzamin:

każdy z tych materiałów nadaje się konstrukcyjnie do budowy domu. Wybór zalezy od lokalnej dostepności i tego czy chcesz mieć ścianę 2 czy 3 warstwową.

Ja osobiście wybrałem ceramike bo to materiał naturalny i uznany a więc łatwiej bedzie się dom sprzedawało (o ile zajdzie kiedyś taka potrzeba).

Ceramika to nie musi byc Wienerberger - u siebie mam U220 - bo ten jest popularny poniewac łatwo i szybko sie z niego buduje bo nie ma spoin pionowych a do tego potrzeba mało bloczków na m2 ściany. Do prostego cięcia potrzebna jest odpowiednia piła.

pozdrawiam

a napisz ile tarcz ci zeszlo do tej silki i jak sie cielo

ja troche tego wycialem - jak musialem i syf niesamowity a tarcze ida jak woda

na szczescie mialem 230 mm diamentowe po 25 PLN za sztuke

ale i tak wystarczaly na jakies 10 bloczkow

U mnie poszły dwie tarcze diamentowe (nie pamiętam ile kosztowały, chyba ok. 100 jedna).