bendzamin 29.10.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Czytam Wasze posty i nie moge sie zdecydowac jaki materiał najlepiej zastosowac na sciany. Mam obok siebie trzech sasiadów którzy buduja domki jeden z silki drugi keramzytobeton a trzeci z BK. Każdy swoje chwali. Rozmawiałem ostatnio z fachowcem od scian i powiexiał krótko on buduje z ceramiki ale zastzregł ze tylko wienerberg jest najzdrowszy i ma jeden z leszych własciwosci, keramzyt okresli ze jak postoju duzej w wodzie potrafi sie rozsypac, silka to mówi ze dom bedzie jak bunkier natomiast yton to jest dobry ale drogi. Wczoraj sasiad zauwazył ten który ma sciany z BK ze u niego przeswituje swiatło przez sciany byłem zdziwiony tym co mowi ma sciany 36 szer. mowi ze musi docieplic bo inaczej to kicha. Czy to normalne ze jak sie buduje na klej to sa szczeliny i mamy swiatełko dodatkowe w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 29.10.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Dziwny ten twój sąsiad od "prześwitującego światełka"... Co on pił? Jeżeli ekipa stawiała mu ścianę jednowarstwową, to powinni bloczki łączyć na pióro-wpust (nie wiem, czy BK tak ma...), albo dawać spoinę pionową. Może zapomnieli? My budujemy z silikatów właśnie dlatego, że CHCEMY mieć dom jak bunkier i to do tego zdrowy (silikaty są podobno najbardziej neutralne dla zdrowia ze wszystkich materiałów budowlanych). Przeraził nas widok połupanych rogów w domu sąsiada - buduje się z BK i każde przypadkowe uderzenie w te bloczki czymś ciężkim i twardym powoduje mniejsze lub większe ułupanie bloczków. Nie wzbudziły w nas zaufania ściany, które można pokaźnie naruszyć zwykłym młotkiem! Ponadto ponieważ z góry zakładaliśmy budowanie ściany 2-warstwowej, i tak potrzebne byłoby ocieplenie (u nas ostatecznie 15 cm styropianu), więc "zimno" silikatów to kwestia w tym momencie do pominięcia. Ceramika - tradycyjna, palona, i w ogóle. Silikaty wyszły w naszym przypadku trochę taniej (nawet uwzględniając zaprawę klejową zamiast cementowej). O keramzytobetonie się nie wypowiem, bo nie zgłębiałem tematu. Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.10.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 jaki materiał najlepiej zastosowac na sciany http://artyzm.com/obrazy/kobzdej-podaj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 29.10.2006 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 29.10.2006 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 U mnie robią z silki, i zauważyłem pewne problemy "technologiczne": 1. Do cięcia powinno się używać specjalnego narzędzia lub piły - łamanie/kruszenie często powoduje pękanie całych bloczków nie tam, gdzie się tego oczekiwało. 2. Przy murowaniu na zaprawę (u mnie tak robili) bloczki powinny być moczone i/lub zaprawa powinna mieć więcej wody niż zwykle - u mnie w wielu miejscach było tak, że zaprawa wyschła (tj. silka wyssała wodę z zaprawy) przed związaniem i potem się kruszyła w palcach. 3. Przy kładzeniu instalacji trzeba uważać z młotami udarowymi - silka potrafi pękać i wysuwać się ze ściany po drugiej stronie. Natomiast plusy ("technologiczne"): 1. Otwory bardzo łatwo robi się zwykła wiertarką udarową (ale już młotowiertarka zwykle rozwala bloczki, zwłaszcza przy grubszym wiertle). 2. Bruzdy bardzo łatwo nacina się diaksem z tarczą diamentową, ale kurzy się przy tym niemiłosiernie. 3. Nacięte bruzdy bardzo łatwo obrabia się meselkiem i młotkiem - ale jak ktoś nie ma wyczucia, albo nacięcie jest za płytkie, to można rozwalić cały bloczek. 4. Otwory pod puszki super łatwo i szybko robi się młotowiertarką z wiertłem koronowym. To tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 30.10.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 wspolczuje twojej ekipie- jesli wszystkie bloczki kazalas im ciac katowka horror!!!! u mnie prawie wszystkie "polowki" byly robione mlotkiem i zaszpachlowane zaprawa tylko nieliczne bloczki przycinalem katowka- jesli chcialem gdzies uzyskac precyzyjny ksztalt- jak przy pionach kanalizacyjnach ludzie nie przesadzajacie z ta dokladnoscia bo to tylko wiecej kosztuje a nic nie daje wyluzujcie sie troche i budujcie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 30.10.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 ale zastzregł ze tylko wienerberg jest najzdrowszy i ma jeden z leszych własciwosci, ja nawet słyszałem, że radzi sobie z nowotworami , ale nie wiem czy to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 30.10.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Tym co chcą tanio (z dużym udziałem własnej pracy) i szybko, a niekoniecznie komfortowo polecam BK na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmario 30.10.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Obiło mi się o uszy że ściany dwuwarstwowe z silki czy z betonu komórkowego powinny być docieplone wełną mineralną. Sciany z tych materiałów uznawane są za najlepiej oddychające, tzn. pozwalające usunąc wilgoć na zewnątrz, a styropian jest materiałem nieprzepuszczalnym. Ela i Maciek polecam, ostatni numer Muratora, albo Ładnego Domu, tam było porównanie materiałów do ścian i izolacji ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 30.10.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Obiło mi się o uszy że ściany dwuwarstwowe z silki czy z betonu komórkowego powinny być docieplone wełną mineralną. Sciany z tych materiałów uznawane są za najlepiej oddychające, tzn. pozwalające usunąc wilgoć na zewnątrz, a styropian jest materiałem nieprzepuszczalnym. Ela i Maciek polecam, ostatni numer Muratora, albo Ładnego Domu, tam było porównanie materiałów do ścian i izolacji ścian. Znowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 30.10.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Obiło mi się o uszy że ściany dwuwarstwowe z silki czy z betonu komórkowego powinny być docieplone wełną mineralną. Sciany z tych materiałów uznawane są za najlepiej oddychające, tzn. pozwalające usunąc wilgoć na zewnątrz, a styropian jest materiałem nieprzepuszczalnym. Ela i Maciek polecam, ostatni numer Muratora, albo Ładnego Domu, tam było porównanie materiałów do ścian i izolacji ścian. Znowu nawet niedawno dokleili ten temat w "wymianie doświadczeń" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 30.10.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 No to u mnie ściany musza sie teraz powietrza nałapać, bo później (jak docieplę styropianem), bedzie im duszno Co do cięcia, to u mnie silikaty były cięte diaksem. Bez żadnego łupania, bo murowanie na klej. Miało być prosto i równo i tak jest. Klej izolbetu, wiązał dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 30.10.2006 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 jesli chodzi o przeswity w scianie z BK to dzis sie temu przyjrzałem sa one w spoinie poziomej dziwne ale prawdziwe, mniejsze z tym chyba jednak sie zdecyduj na silke klejoną. sprawdziłem cene silki dzisiaj na PSB cena 4,09 z upustem bloczek 24cm kurde cholrenie drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 30.10.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 gmario, zgłębialiśmy temat bardzo poważnie i doszliśmy do wniosku, że przy założeniu (a chyba należy takie poczynić) normalnych warunków użytkowania domu i normalnych warunków klimatycznych, wpływ "zatkania" ścian styropianem jest krótko mówiąc pomijalny. Zaoszczędzone pieniądze (początkowo planowaliśmy wełnę) przeznaczymy na zainstalowanie rekuperatora, dzięki któremu w naszym przyszłym domu panować będzie świeża atmosfera. Wychodzimy z założenia, że ściany mają swoje funkcje jasno określone: wydzielenie pomieszczeń i podtrzymywanie stropów. Natomiast za "oddychanie" powinna odpowiadać wentylacja. I tak właśnie zamierzamy sprawę załatwić. Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 30.10.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 do eli i macka gratuluje podejsciajest bardzo zdrowe i niestety dosyc rzadkie na tym forum..... tylko tak dalej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 30.10.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 U mnie robią z silki, i zauważyłem pewne problemy "technologiczne": 1. Do cięcia powinno się używać specjalnego narzędzia lub piły - łamanie/kruszenie często powoduje pękanie całych bloczków nie tam, gdzie się tego oczekiwało. 2. Przy murowaniu na zaprawę (u mnie tak robili) bloczki powinny być moczone i/lub zaprawa powinna mieć więcej wody niż zwykle - u mnie w wielu miejscach było tak, że zaprawa wyschła (tj. silka wyssała wodę z zaprawy) przed związaniem i potem się kruszyła w palcach Silka cieta szlifierką katową i odpadów bardzo mało. Kruszenia zaprawy nie zauważyłam. Dobra ekipa i problemów nie będzie Dla mnie najgorszy problem z silką to obecnie jej brak w hurtowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil 30.10.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 a napisz ile tarcz ci zeszlo do tej silki i jak sie cielo ja troche tego wycialem - jak musialem i syf niesamowity a tarcze ida jak wodana szczescie mialem 230 mm diamentowe po 25 PLN za sztukeale i tak wystarczaly na jakies 10 bloczkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 30.10.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Trzeba było kupić boscha za 250 zł . Zużył sie cały i dokupiłam już tańszą tarczę. Wystarczyło. Nie mamy jeszcze działówek, ale z tym to chyba już nie będzie problemu. Majster twierdzi (zwolennik porothermu), że ten kruszył mu sie bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 30.10.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 bendzamin:każdy z tych materiałów nadaje się konstrukcyjnie do budowy domu. Wybór zalezy od lokalnej dostepności i tego czy chcesz mieć ścianę 2 czy 3 warstwową. Ja osobiście wybrałem ceramike bo to materiał naturalny i uznany a więc łatwiej bedzie się dom sprzedawało (o ile zajdzie kiedyś taka potrzeba).Ceramika to nie musi byc Wienerberger - u siebie mam U220 - bo ten jest popularny poniewac łatwo i szybko sie z niego buduje bo nie ma spoin pionowych a do tego potrzeba mało bloczków na m2 ściany. Do prostego cięcia potrzebna jest odpowiednia piła.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 30.10.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 a napisz ile tarcz ci zeszlo do tej silki i jak sie cielo ja troche tego wycialem - jak musialem i syf niesamowity a tarcze ida jak woda na szczescie mialem 230 mm diamentowe po 25 PLN za sztuke ale i tak wystarczaly na jakies 10 bloczkow U mnie poszły dwie tarcze diamentowe (nie pamiętam ile kosztowały, chyba ok. 100 jedna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts