Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Keramzytobeton, silka, ytong, BK, ceramika

bendzamin

Recommended Posts

Ela i Maciek

Wychodzimy z założenia, że ściany mają swoje funkcje jasno określone: wydzielenie pomieszczeń i podtrzymywanie stropów. Natomiast za "oddychanie" powinna odpowiadać wentylacja. I tak właśnie zamierzamy sprawę załatwić.

i tutaj sie z Wami zgodze w 100% tez bedziemy ocieplac silke styropianem reszte załatwi wentylacja.

Wszystkie powstałe budynki budowane z silki na które zwrócilem uwage we wrocku sa ocieplane styropianem wiec chyba nie ma co przesadzac z ta wełną.

pozdro

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bendzamin

jedna uwaga: wszystkie ściany TERAZ ocieplane styropianem...

Istnieje obawa że z czasem (np 20 lat) styropian może nieco stracic na swoich właściwościach (w końcu nie wiesz co będzie wówczas w powietrzu :)) i wówczas całe ocieplenie trafi szlag. Wełna jest z pewnościa trwalsza i za to płacisz. Pomyśl sam: jesli miałbyś kupić od kogos dom ocieplony wełną lub styropianem - który byś wybrał?

Niestety lepsze rozwiązania sa zawsze droższe na krótszą metę - ostatecznie rachunek może byc całkiem inny :)

pozdrawiam

bendzamin

Istnieje obawa że z czasem (np 20 lat) styropian może nieco stracic na swoich właściwościach (w końcu nie wiesz co będzie wówczas w powietrzu :)) i wówczas całe ocieplenie trafi szlag. Wełna jest z pewnościa trwalsza i za to płacisz. Pomyśl sam: jesli miałbyś kupić od kogos dom ocieplony wełną lub styropianem - który byś wybrał?

Niestety lepsze rozwiązania sa zawsze droższe na krótszą metę - ostatecznie rachunek może byc całkiem inny :)

pozdrawiam

Wykonywałem rozbiórki elementów z 30 letnim styropianem - jesli był osłonięty to niewiele się zmienił i jesli chodzi o właściwości również - przy wełnie z czasem parametry się obniżają. Generalnie nie należy demonizować zarówno w 1 jak i 2 przypadku.

Obiło mi się o uszy że ściany dwuwarstwowe z silki czy z betonu komórkowego powinny być docieplone wełną mineralną. Sciany z tych materiałów uznawane są za najlepiej oddychające, tzn. pozwalające usunąc wilgoć na zewnątrz, a styropian jest materiałem nieprzepuszczalnym. Ela i Maciek polecam, ostatni numer Muratora, albo Ładnego Domu, tam było porównanie materiałów do ścian i izolacji ścian.

nie podniecaj sie sponsorowanymi artykułami gmario tak bardzo ...

w wełnie moze powstac punkt rosy i chodzi o to zeby ta wełna - a nie sciana - wyschła

parametry wilgotnej wełny pogarszaja sie (izolacyjnośc )

dlatego te teksty o "oddychaniu" ... :wink:

w styropianie wilgoć sie nie wykrapla

mam podobne obserwacje do Geno

styropian po latach widziałem niezmieniony, natomiast (po odkryciu dachu)

wełna "klapła"

widocznie łapała wilgoc i kurz z powietrza ... zrobiła sie cięzsza

pzdr

bendzamin

Istnieje obawa że z czasem (np 20 lat) styropian może nieco stracic na swoich właściwościach (w końcu nie wiesz co będzie wówczas w powietrzu :)) i wówczas całe ocieplenie trafi szlag.

i tak zakładamy remont/odświeżenie elewacji po ok. 20-25 latach.

Pozdr.

M

• 4 weeks później...
bendzamin

STAŁY BYWALEC (min. 300)

Wysłany: Sro Lis 02, 2005 8:40 am Temat postu: ytong czy suporex?

jaka jest różnica miedzy suporeksem a ytongiem? w projekcie mam ściany o gr.25 cm i zastanawiamy sie czy nie zmienic ich na jednowarstwowe 36 cm z betonu komórkowego tylko teraz dylemat co wybrac yton czy suporex i jesli ktos sie orietuje lepiej w temacie prosze o rade.

Cytat:

Coś długo się zastanawiasz :wink: :wink: :wink:

A Ytong nie jest tki drogi bo 24 w tej chwili kosztuje ok 5.90zł netto

ale cena obowiązuje tylko do końca miesiąca pużniej podwyszki o jakies 5-6%

• 2 months później...
Witam,

czy to prawda, że BK o klasie gęstości 400 nie nadaje się do budowy domku jednorodzinnego, bo jest za słaby i rozpadnie się po 5 latach? Firmy bardzo reklamują ten rodzaj produktu a nasz wykonawca obstaje przy 600...

Ja też jestem z kujawsko pomorskiego i tez zastanawiam się nad BK klasy 400 (chyba YTONG albo Solbet).

A ty gdzie się budujesz? Masz już projekt?

Oliwko, mam juz projekt i adaptację, ale ciągle problem z wyborem materiału budowlanego... myslelismy o solbecie.... znalazłam już informację w "ładnym domu" , że lepsze są bloczki klasy 600/700 - właściwie wszystkie czasopisma budowlane o tym piszą, przejrzałam kilkanaście... a im więcej czytam tym wiekszy mętlik w głowie :x

Staszku - ile doradców, tyle opinii... a nam nie chodzi o 5 czy 10 lat trwałości domu, mamy nadzieję, że będziemy ieszkać wiele, wiele dłużej :D

Wiem , żartuję :D

Nie bierz sobie do serca klasy , 400 ma najlepszy wspólczynnik U.

Poza tym nie budujesz wieżowca a tam ewentualnie potrzebna jest zwiększona wytrzymałość. :D

Do 4-5 pięter naprawdę Ytong klasy 400 wystarczy :D

Beton komórkowy ma jeszcze 1 zaletę - twardnieje i to ponoć znacznie wraz z upływem czasu .

To tak jak z tynkiem wapienno-cementowym, im starszy tym szlachetniejszy

Staszek budowniczy

FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100)

PostWysłany: Sob, 24 Luty 2007 13:56 Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem , żartuję

Nie bierz sobie do serca klasy , 400 ma najlepszy wspólczynnik U.

Poza tym nie budujesz wieżowca a tam ewentualnie potrzebna jest zwiększona wytrzymałość.

Do 4-5 pięter naprawdę Ytong klasy 400 wystarczy

Beton komórkowy ma jeszcze 1 zaletę - twardnieje i to ponoć znacznie wraz z upływem czasu .

To tak jak z tynkiem wapienno-cementowym, im starszy tym szlachetniejszy

Buduję bo to moje powołanie

Budowanie-to brzmi dumnie - komentarz do dziennika

Budowanie -to brzmi dumnie - dziennik

no to już wiemy gdzie będzie jakaś najbliższa katastrofa budowlana -

tam gdzie Staszek budowniczy będzie budował blok 5 piętrowy z ścianami nośnymi z Ytonga 400

ZGROZA ZGROZA ZGROZA

Mieszkam od tzrech lat w domu z BK. Odmiana 400, 36,5cm itd. Materiał bardzo fajny, łatwy w obróbce, ściany w miarę proste, tynki wewnętrzne gipsowe, ale...

...jest jeden bardzo istatny problem. Spróbuj coś cięższego na ścianie powiesić. Trzeba się sporo natrudzić aby to się trzymało. Zwykłe kołki rozporowe odpadają. Przy odrobinie szczęścia można je wykręcić ręcznie (wystarczy trochę poruszaćw lewo i prawo).

Jeżeli chodzi o izolację termiczną to jest super! Dom nieocieplony a gazu zużywam dość mało, kominek gzreje jak szalony. Fajnie jest.

Dzięki za radę.

Szukałam, ale znalazłam tylko dwa artykuły nt ścian i pustaków z keramzytobetonu. Nie trafiłam na zdjęcia a kamery termowizyjnej, o których piszesz. Może szukam nie tam gdzie trzeba?

Poza tym chciałabym dowiedzieć się bezpośrednio od użytkowników tego materiału czy dobrze się buduje, a potem mieszka.

Pozdrawki

A ja dzisiaj zmieniłem właśnie zamówienie.

Ytong olał mnie , chce dostarczyć towar dopiero za póltora miesiąca pomimo tego że zamówienie lezy od stycznia .

No i oczywiście objęłyby mnie 2 podwyżki.

Nie chcą , nie będą mieli kupca - zamówiłem juz ceramikę poryzowaną Stróże - dostawa za 2 tygodnie

• 4 months później...