bendzamin 30.10.2006 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Ela i MaciekWychodzimy z założenia, że ściany mają swoje funkcje jasno określone: wydzielenie pomieszczeń i podtrzymywanie stropów. Natomiast za "oddychanie" powinna odpowiadać wentylacja. I tak właśnie zamierzamy sprawę załatwić. i tutaj sie z Wami zgodze w 100% tez bedziemy ocieplac silke styropianem reszte załatwi wentylacja.Wszystkie powstałe budynki budowane z silki na które zwrócilem uwage we wrocku sa ocieplane styropianem wiec chyba nie ma co przesadzac z ta wełną. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 31.10.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 bendzamin jedna uwaga: wszystkie ściany TERAZ ocieplane styropianem... Istnieje obawa że z czasem (np 20 lat) styropian może nieco stracic na swoich właściwościach (w końcu nie wiesz co będzie wówczas w powietrzu ) i wówczas całe ocieplenie trafi szlag. Wełna jest z pewnościa trwalsza i za to płacisz. Pomyśl sam: jesli miałbyś kupić od kogos dom ocieplony wełną lub styropianem - który byś wybrał? Niestety lepsze rozwiązania sa zawsze droższe na krótszą metę - ostatecznie rachunek może byc całkiem inny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 31.10.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 bendzamin jedna uwaga: wszystkie ściany TERAZ ocieplane styropianem... Istnieje obawa że z czasem (np 20 lat) styropian może nieco stracic na swoich właściwościach (w końcu nie wiesz co będzie wówczas w powietrzu ) i wówczas całe ocieplenie trafi szlag. Wełna jest z pewnościa trwalsza i za to płacisz. Pomyśl sam: jesli miałbyś kupić od kogos dom ocieplony wełną lub styropianem - który byś wybrał? Niestety lepsze rozwiązania sa zawsze droższe na krótszą metę - ostatecznie rachunek może byc całkiem inny pozdrawiam Wykonywałem rozbiórki elementów z 30 letnim styropianem - jesli był osłonięty to niewiele się zmienił i jesli chodzi o właściwości również - przy wełnie z czasem parametry się obniżają. Generalnie nie należy demonizować zarówno w 1 jak i 2 przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Obiło mi się o uszy że ściany dwuwarstwowe z silki czy z betonu komórkowego powinny być docieplone wełną mineralną. Sciany z tych materiałów uznawane są za najlepiej oddychające, tzn. pozwalające usunąc wilgoć na zewnątrz, a styropian jest materiałem nieprzepuszczalnym. Ela i Maciek polecam, ostatni numer Muratora, albo Ładnego Domu, tam było porównanie materiałów do ścian i izolacji ścian. nie podniecaj sie sponsorowanymi artykułami gmario tak bardzo ... w wełnie moze powstac punkt rosy i chodzi o to zeby ta wełna - a nie sciana - wyschła parametry wilgotnej wełny pogarszaja sie (izolacyjnośc ) dlatego te teksty o "oddychaniu" ... w styropianie wilgoć sie nie wykrapla mam podobne obserwacje do Geno styropian po latach widziałem niezmieniony, natomiast (po odkryciu dachu) wełna "klapła" widocznie łapała wilgoc i kurz z powietrza ... zrobiła sie cięzsza pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 31.10.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 bendzamin jedna uwaga: wszystkie ściany TERAZ ocieplane styropianem... Istnieje obawa że z czasem (np 20 lat) styropian może nieco stracic na swoich właściwościach (w końcu nie wiesz co będzie wówczas w powietrzu ) i wówczas całe ocieplenie trafi szlag. i tak zakładamy remont/odświeżenie elewacji po ok. 20-25 latach. Pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 27.11.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 bendzamin STAŁY BYWALEC (min. 300) Dołączył: 11 Lip 2005 Posty: 344 Skąd: Wrocław Wysłany: Sro Lis 02, 2005 8:40 am Temat postu: ytong czy suporex? jaka jest różnica miedzy suporeksem a ytongiem? w projekcie mam ściany o gr.25 cm i zastanawiamy sie czy nie zmienic ich na jednowarstwowe 36 cm z betonu komórkowego tylko teraz dylemat co wybrac yton czy suporex i jesli ktos sie orietuje lepiej w temacie prosze o rade. Cytat: Coś długo się zastanawiasz A Ytong nie jest tki drogi bo 24 w tej chwili kosztuje ok 5.90zł netto ale cena obowiązuje tylko do końca miesiąca pużniej podwyszki o jakies 5-6% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 23.02.2007 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 temat urwany a my dalej szukamy i zdecydować sie nie możemy. Co za charakter jeju predzej jajo zniose niz materiał wybiore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olivka28 23.02.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Witam,czy to prawda, że BK o klasie gęstości 400 nie nadaje się do budowy domku jednorodzinnego, bo jest za słaby i rozpadnie się po 5 latach? Firmy bardzo reklamują ten rodzaj produktu a nasz wykonawca obstaje przy 600... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 23.02.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Ojej. Ja będę budował właśnie z Ytonga odmiany 400. I już zaczynam szukać kogoś kto za 5 lat przygarnie bezdomną rodzinę bo im ( mi ) sie dom rozsypał Tak na serio - zmień doradcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 23.02.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Witam, czy to prawda, że BK o klasie gęstości 400 nie nadaje się do budowy domku jednorodzinnego, bo jest za słaby i rozpadnie się po 5 latach? Firmy bardzo reklamują ten rodzaj produktu a nasz wykonawca obstaje przy 600... Ja też jestem z kujawsko pomorskiego i tez zastanawiam się nad BK klasy 400 (chyba YTONG albo Solbet). A ty gdzie się budujesz? Masz już projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olivka28 23.02.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Oliwko, mam juz projekt i adaptację, ale ciągle problem z wyborem materiału budowlanego... myslelismy o solbecie.... znalazłam już informację w "ładnym domu" , że lepsze są bloczki klasy 600/700 - właściwie wszystkie czasopisma budowlane o tym piszą, przejrzałam kilkanaście... a im więcej czytam tym wiekszy mętlik w głowie Staszku - ile doradców, tyle opinii... a nam nie chodzi o 5 czy 10 lat trwałości domu, mamy nadzieję, że będziemy ieszkać wiele, wiele dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 24.02.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Wiem , żartuję Nie bierz sobie do serca klasy , 400 ma najlepszy wspólczynnik U. Poza tym nie budujesz wieżowca a tam ewentualnie potrzebna jest zwiększona wytrzymałość. Do 4-5 pięter naprawdę Ytong klasy 400 wystarczy Beton komórkowy ma jeszcze 1 zaletę - twardnieje i to ponoć znacznie wraz z upływem czasu . To tak jak z tynkiem wapienno-cementowym, im starszy tym szlachetniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.02.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Staszek budowniczy FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100) Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 151 Skąd: Katowice PostWysłany: Sob, 24 Luty 2007 13:56 Temat postu: Odpowiedz z cytatem Wiem , żartuję Nie bierz sobie do serca klasy , 400 ma najlepszy wspólczynnik U. Poza tym nie budujesz wieżowca a tam ewentualnie potrzebna jest zwiększona wytrzymałość. Do 4-5 pięter naprawdę Ytong klasy 400 wystarczy Beton komórkowy ma jeszcze 1 zaletę - twardnieje i to ponoć znacznie wraz z upływem czasu . To tak jak z tynkiem wapienno-cementowym, im starszy tym szlachetniejszy _________________ Buduję bo to moje powołanie Budowanie-to brzmi dumnie - komentarz do dziennika Budowanie -to brzmi dumnie - dziennik no to już wiemy gdzie będzie jakaś najbliższa katastrofa budowlana - tam gdzie Staszek budowniczy będzie budował blok 5 piętrowy z ścianami nośnymi z Ytonga 400 ZGROZA ZGROZA ZGROZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 25.02.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 no to już wiemy gdzie będzie jakaś najbliższa katastrofa budowlana - tam gdzie Staszek budowniczy będzie budował blok 5 piętrowy z ścianami nośnymi z Ytonga 400 ZGROZA ZGROZA ZGROZA U mnie stoją takie od 6 lat w atrakcyjnym miejscu. To kiedy będą tam wolne tereny budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 25.02.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 No może nie 5 pieter ale 3,4 to spoko . Poza tym ja buduję ...parterówkę więc musisz obejść się smakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borówka07 25.02.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Witam.Czy jest ktoś, kto ma doświadczenie w budowaniu i/lub użytkowaniu domu z keramzytu, a dokładniej w technologii fortis JS?Pozdrowienia z kujawsko-pomorskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 25.02.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 Mieszkam od tzrech lat w domu z BK. Odmiana 400, 36,5cm itd. Materiał bardzo fajny, łatwy w obróbce, ściany w miarę proste, tynki wewnętrzne gipsowe, ale......jest jeden bardzo istatny problem. Spróbuj coś cięższego na ścianie powiesić. Trzeba się sporo natrudzić aby to się trzymało. Zwykłe kołki rozporowe odpadają. Przy odrobinie szczęścia można je wykręcić ręcznie (wystarczy trochę poruszaćw lewo i prawo).Jeżeli chodzi o izolację termiczną to jest super! Dom nieocieplony a gazu zużywam dość mało, kominek gzreje jak szalony. Fajnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borówka07 26.02.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Dzięki za radę.Szukałam, ale znalazłam tylko dwa artykuły nt ścian i pustaków z keramzytobetonu. Nie trafiłam na zdjęcia a kamery termowizyjnej, o których piszesz. Może szukam nie tam gdzie trzeba?Poza tym chciałabym dowiedzieć się bezpośrednio od użytkowników tego materiału czy dobrze się buduje, a potem mieszka.Pozdrawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 28.02.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 A ja dzisiaj zmieniłem właśnie zamówienie.Ytong olał mnie , chce dostarczyć towar dopiero za póltora miesiąca pomimo tego że zamówienie lezy od stycznia .No i oczywiście objęłyby mnie 2 podwyżki.Nie chcą , nie będą mieli kupca - zamówiłem juz ceramikę poryzowaną Stróże - dostawa za 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 17.07.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Ja tez zamierzam budować z keramzytobetonu. Chętnie posłucham opinii osób, które budowały lub budują z tego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts