Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Keramzytobeton, silka, ytong, BK, ceramika

bendzamin

Recommended Posts

Witam

Do zainteresowanych keramzytobetonem

Ze względu na wysokie ceny w/w materiału i brak konkurencji mam pytanie ,

czy dowiadywaliście się o możliwość importu keramzytobetonu za granicy

i jak to się kształtuje cenowo ? A może utworzymy grupę, która kupi więcej

i dostanie większe upusty na wszystko ?

Pozdrawiam "Gołąb"

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam dom z 36,8 pustaków z Czamaninka, zazbrojony zgodnie z ich ksiązeczką o technologii. Cały koszt zbrojenia (dom 150 m kw) w zeszłym roku to 200 zł i jeszcze została spora rolka drutu.

a czy byłaby szansa jakoś przesłać (mi ;)) ten poradnik? w jakiej on jest formie?

bo cały czas doszkalam się, aby popełnić jak najmniej błędów

Niestety nie jest w wersji elektronicznej ale myślę że Czamaninek ma coś takiego. Ja otrzymałam tą ksiązeczkę na etapie negocjacji cenowych gdy jeszcze nic nie bylo pewnego. Są tam dane techniczne i opisy całego systemu tj. nadproża wieńce wszelkie dane konstrukcyjne. Przyznam że nawet nie wiem czy mam jeszcze tą instrukcję (bo w rezulatacie miałam kilka sztuk zresztą dostarczonych na prośbę) ale zainteresowani już ją wysępili :oops: :roll:

Tak, Czamaninek ma taki poradnik w wersji papierowej.

Wiem to na 100%, bo byłam tam na miejscu i go dostałam.

Myślę, że jak tam zadzwonicie i poprosicie o przesłanie, to prześla to bez problemu.

Badania naukowe dowodzą, że schodzenie ze współczynnikiem przenikania ciepła U poniżej 0,23 nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego.

dlatego też nie buduję ani domu pasywnego, ani kilkulitrowego :)

a co do przenikalności ciepła, to faktycznie U 0,23 też by mnie zadowoliło :lol:, ale jak już pisałem, nie chciałem ściany 2-warstwowej (można poczytać wyżej dlaczego), ale jest jeszcze jeden argument za FORTIS-em: koszt wykonania kompletnej ściany z ociepleniem może wyjść troszkę niżej w FORTIS-ie niż w czymś innym z ociepleniem, tak przynajmniej mi się wydaje :roll:

przekornie się zapytam jakie badanie i kto je robił, i w którym roku ?? czy może wtedy gdy węgiel kosztował 100 zł/tona a olej opałowy był po 0,5 zł/litr ??

BTW po ile ten fortis ?? ostatnia cena jaka usłyszałem była po 25 zł pustak, przecież to oznacza ze każdy inny materiał jest tańszy 2 razy

Poczytaj opracowania w MURATORZE lub w niezależnych poradnikach o budowaniu. Z tego wieku oczywiście :D

BTW po ile ten fortis ?? ostatnia cena jaka usłyszałem była po 25 zł pustak, przecież to oznacza ze każdy inny materiał jest tańszy 2 razy

Teraz detalicznie mówią 21 netto, więc 25,62 brutto.

Ja wpłaciłem już dość dawno sporą zaliczkę i mam je mieć po 18,05 netto czyli 22,02 brutto 8)

A czy to jest dokładnie 2 razy drożej niż inny materiał na ściany sumując koszt ściany konstrukcyjnej i ocieplenia, to nie wiem, ale szczerze nie sądzę. Powiem więcej - wszystko zależy od tego, w którym momencie ktoś kupił materiał, bo jak wiemy cena np. MAXA "troszkę" wariowała.

Tak czy inaczej ja podjąłem taką a nie inną decyzję, bo mam swoje preferencje. Ale oczywiście szanuję osobiste decyzje innych budujących, bo to oni będą mieszkali w swoich domkach.

Teraz detalicznie mówią 21 netto, więc 25,62 brutto.
przecież u mnie na budowie widziałeś siporka białego po 12 zł sztuka o prawie identycznych wymiarach 24x24x59 jak Fortis

A czy to jest dokładnie 2 razy drożej niż inny materiał na ściany sumując koszt ściany konstrukcyjnej i ocieplenia, to nie wiem, ale szczerze nie sądzę.

j.w. napisałem "sumując koszt ściany konstrukcyjnej i ocieplenia":

siporek 12 zł + koszt ocieplenia (z robocizną), łącznie x 2 to będzie więcej niż 25,62 zł, chyba się z tym zgodzisz?

a ja jak pisałem, kupuję FORTISA ździebko taniej

i weź oczywiście pod uwagę moje preferencje (pewnie już na poprzedniej stronie), które jak to preferencje są sprawą osobistą

j.w. napisałem "sumując koszt ściany konstrukcyjnej i ocieplenia":

siporek 12 zł + koszt ocieplenia (z robocizną), łącznie x 2 to będzie więcej niż 25,62 zł, chyba się z tym zgodzisz?

ściana 2W jej koszt to ok 80 zł/m2 siporek + 30 zł ocieplenie robocizna + 24 zł/m2 styropian 15 cm =134 zł /m2 przy U=0,188 dla warunków średnio wilgotnych albo U=0,212 dla ściany wilgotnej

teraz bloczek fortis 8,5 sztuki wchodzi na m2 po 22 zł to daje =187 zł/m2 + zaprawa ciepłochronna + bloczki narożne i systemowe + to co nie dojedzie na budowę bo fortis jest bardzo delikatny i dużo się kruszy, a co do U fortisa to radze ci się bacznie przyjrzeć wieńecom narożnikom i podmurówce bo w systemie Fortis to tylko mostek termiczny

no więc 187 zł to jest drożej o 40% od 134 zł a nie o 100% :D

Co do wieńca, podmurówce , słupom do ścianki kolankowej to w zasadzie wiem jak zrobić, ale dalej się doszkalam. Ekipa która będzie mi budowała wcześniej popełniła 2 domki w tym systemie i mówią, że wiedzą o co chodzi. Poza tym widziałem na własne oczy 4 budowy z FORTISA w trakcie realizacji i faktycznie widać z dużej odległości różnice w precyzji wykonania ścian, nadproży itp. Mam nadzieję, że u mnie będzie zrobione prawidłowo.

A swoją drogą na przełomie sierpnia i września zapraszam Cię do mnie na budowę (pewnie już trochę ścian będzie stało) w celu dokonania inspekcji. :lol: :lol: :lol:

ściana 2W .... siporek + .... ocieplenie ... styropian 15 cm ... przy U=0,188 dla warunków średnio wilgotnych albo U=0,212 dla ściany wilgotnej
wyciąłem co nieistotne ze względy na parametry U

ale ściana z siporka cieplejsza, a z fortisa zimniejsza, żeby wyszła tak samo ciepła jak z siporka trzeba by murować na 1,5 fortisa

Mam wrażenie, że sam niepotrzebnie nakręcasz się na te cyferki.

Sam FORTIS ma U=0,19, a licząc dla gotowej ściany U=0,21, więc jeśli postawić by 1,5 FORTISA, to U wyszłoby około 0,14, więc to niżej niż podane przez Ciebie parametry siporka i styropianu.

Ale też wiem, że za "parę groszy" możesz dolepić kolejne 3, 5 lub 8 cm styropianu, i wtedy powinienem postawić ścianę z 2 FORTIS-ów. :roll: :lol:

Dla mnie finito, bo każdy z nas ma swoje przekonania, i niech tak zostanie.

Niestety nie jest w wersji elektronicznej ale myślę że Czamaninek ma coś takiego.

a zobacz może czy ten poradnik to było to samo co jest w wersji elektronicznej u Uciechowskiego: http://www.uciechowski.com.pl/optiroc_poradnik.doc

jeśli tak, to mam to już obcykane od około 2 miesięcy :lol:

Coś bardzo podobnego ale oprócz nadprózy i stropu są rozrysowane wszelkie zbrojenia w ścianach i to bardzo łopatologicznie.[/code]

Niestety nie jest w wersji elektronicznej ale myślę że Czamaninek ma coś takiego.

a zobacz może czy ten poradnik to było to samo co jest w wersji elektronicznej u Uciechowskiego: http://www.uciechowski.com.pl/optiroc_poradnik.doc

jeśli tak, to mam to już obcykane od około 2 miesięcy :lol:

Coś bardzo podobnego ale oprócz nadprózy i stropu są rozrysowane wszelkie zbrojenia w ścianach i to bardzo łopatologicznie.[/code]

Dzwoniłem do Czamaninka, prześlą mi swój poradnik pocztą.

Dzięki za info, że coś takiego istnieje.

• 3 weeks później...

My budujemy z pustaków keramzytobetonowych Alfa.

Rozważaliśmy Fortis ale jak cena skoczyła z 16 brutto na 22 to odpuściliśmy ze względów ekonomicznych. Pustaki zamówiliśmy w Zambecie w Pułtusku.

We wtorek przyjechała pierwsza partia naszych pustaków a jutro dojedzie kolejny tir. Od poniedziałku startujemy z budową.

Co do wrażliwości pustaków. Obejrzeliśmy wszystkie palety i jak na razie nie znalazł się ani jeden pustak uszkodzony czy choćby ukruszony. Natomiast są bardzo równiutkie.

Cena 1 m2 wychodzi nam 72 złote (przy czym w dużej mierze wychodzi tak drogo z powodu drogiego transportu - z Pułtuska - i konieczności zapłacenia za palety). Niestety, w małopolsce nie ma żadnego producenta keramzybetonu :(

Zamierzamy ocieplić go 12-15 cm styropianu. Naczytaliśmy się przed wyborem o wszystkich możliwych materiałach i keramzyt od początku był naszym faworytem - jednak odstraszała cena. Kiedy jednak ceny ceramiki poszybowały w górę - okazało się, że jest to obecnie najbardziej ekonomiczny materiał.