Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana jednowarstwowa- POMOCY!

Tomek3791

Recommended Posts

Witam! Mam wymurowane ściany z thermopora 44 na zaprawie ciepłochronnej. Mam dwa pytania; 1) W kuchni mam już zrobione okno z łukiem , z tym że moi "fachowcy" wymurowali go z cegły. A co z mostkiem termicznym? jak go ocieplić? W tym tygodniu mają murować na poddaszu. W projekcie mam drzwi balkonowe z łukiem. Jak to można zrobić by nie było mostka termicznego? 2) Mój znajomy wybudował także dom z Thermopora 44 na zaprawie ciepłochronnej i dodatkowo od wewnątrz obmurował pustakiem pianowym 5 cm. Jaki to może mieć wpływ na izolację termiczną ( wsp. U ) ?. Szczerze mówiąc też rozważam taki wariant zwłaszcza po tym jak dotarły do mie ostatnie wyniki Leiera odnośnie współczynnika U dla ściany jednowarstwowej z Thermopora 44 . U=0,42 W/m2K. Gdy kierowałem się wyborem pustaków ( w 2005 r.) na dom wziąłem pod uwagę dane z tabeli, którą znalazłem na stronach muratora(http://osiedle.agnisia.com/sciany/ ) , a z której to wynikało że ściana z Leiera będzie miała U=0,31 W/m2K . Skąd aż taka rozbieżność?! Zastanawiam się czy nie zrobić tak jak znajomy tzn. obmurować ściąny wewnątrz pustakiem pianowym 5cm, z tym że jeszcze do srodka styropian o grubości 1 lub 2 cm i spać spokojnie. Jaki wtedy będzie miała ściana współczynnik U ? Bardzo proszę o poradę. Tomek. [/b]