Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czarna fuga

taje

Recommended Posts

Witajcie,

Czy ktoś z was widział w praktyce fugę, która byłaby czarna, a nie szara? Do moich płytek z gresu (Ariostea, kolor Ardesia Black czyli grafitowy, niemal czarny) zastosowałam fugę Mapei Flex kolor 120 czarny. I niestety fuga okazała się jasno szara. Wygląda to fatalnie, tym bardziej że fuga nie jest jednolita - miejscami wygląda na jaśniejszą.

Ekipa twierdzi, że taka uroda fugi i że nigdy nie widzieli fugi naprawde czarnej. Sklep twierdzi, że to musi być wina ekipy bo fuga powinna być czarna. A mnie ręce opadają.

A może pomalować na grafitowo?? Bo wydłubać i zastąpić nową fugą chyba nie jest łatwo? Zwłaszcza, ze już nie mam skąd wziąć ciemniejszej.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Slyszalam, ze fugi mozna malowac, zapewnie mniejszy koszt niz wyrywanie starej. Niestety mysle, ze ekipa spaprala fuge, musieli niezbyt starannie ja klasc i zabrudzic czyms.

Kładli w dwóch miejscach w domu (w odstępie czasowym) i wszędzie wyszło tak samo - jasno szary, o nierównym zabarwieniu. Nie wiem jak dojść prawdy, kto zawalił, a chcę być fair. Co można źle zrobić przy kładzeniu fugi, tak żeby fuga miała jaśniejszy kolor niż powinna? Ciemniejszy to jeszcze rozumiem ale jaśniejszy? Nie zachować proporcji przy mieszaniu z wodą?

Tak sobie pomyślałam, że zrobię test - przykleję dwa ścinki płytek do tektury, zafuguję zachowując wymagane proporcje i zobaczymy, jaki wyjdzie kolor. :-?

WYSKROB TROCHĘ FUGI SPOMIĘDZY PŁYTEK I ZOBACZ CZY GŁĘBIEJ TEŻ JEST JASNA (WYELIMINUJESZ WTEDY MOŻLIWOŚĆ POBRUDZENIA PRZEZ ZAKURZENIE CZY ZANIESIENIE BUCIORAMI) JEŚLI FUGA GŁĘBIEJ TEŻ JEST JASNA TO NIE WIŃ FACHOWCÓW BO W FUGOWANIU NIE MA PRZECIEŻ ŻADNEJ FILOZOFII. NO CHYBA ŻE ZŁOŚLIWIE CI CZEGOŚ DOSYPALI. ŚCIĄGNIJ EKSPERTA Z MAPEI I NIECH ON SAM OSĄDZI. PRZECIEŻ NIE PONIESIESZ ŻADNYCH KOSZTÓW Z TEGO TYTUŁU. MUSISZ TO TYLKO ZGŁOSIĆ DO SKLEPU A ONI DALEJ DO MAPEI. A CZY MASZ PUDEŁKA PO TEJ FUDZE? NA PEWNO JEST TAM NR. 120?

WYSKROB TROCHĘ FUGI SPOMIĘDZY PŁYTEK I ZOBACZ CZY GŁĘBIEJ TEŻ JEST JASNA (WYELIMINUJESZ WTEDY MOŻLIWOŚĆ POBRUDZENIA PRZEZ ZAKURZENIE CZY ZANIESIENIE BUCIORAMI) JEŚLI FUGA GŁĘBIEJ TEŻ JEST JASNA TO NIE WIŃ FACHOWCÓW BO W FUGOWANIU NIE MA PRZECIEŻ ŻADNEJ FILOZOFII. NO CHYBA ŻE ZŁOŚLIWIE CI CZEGOŚ DOSYPALI. ŚCIĄGNIJ EKSPERTA Z MAPEI I NIECH ON SAM OSĄDZI. PRZECIEŻ NIE PONIESIESZ ŻADNYCH KOSZTÓW Z TEGO TYTUŁU. MUSISZ TO TYLKO ZGŁOSIĆ DO SKLEPU A ONI DALEJ DO MAPEI. A CZY MASZ PUDEŁKA PO TEJ FUDZE? NA PEWNO JEST TAM NR. 120?

Tak - na pewno 120. Co ciekawe, fuga jest czarna kiedy jest mokra - kiedy wysycha staje się jasno szara. Wyskrobać wierzchnią warstwę fugi -spróbuję ale może być cieżko bo mam dość wąskie fugi (2mm). Niestety po wypowiedziach na tym forum umacniam sie w przekonaniu (choć pewności nie mam) że to kwestia wykonawstwa. Płytki nie zostały niczym zabezpieczone po fugowaniu, nawet nie zostały dobrze domyte! a ponieważ w domu trwały cały czas inne prace wszedzie walał się biały kurz. Dopiero po zrobieniu przeze mnie awantury ekipa przykryła je papierem na czas układania parkietów. Ale do tego czasu wszystko było już brudne na potęgę.

Ekspert z Mapei - no, chyba wiem co powie, nie wiem czy jest sens go wzywać :roll:

Co prawda nie jest czarna ,a le bardzo ciemny bršz . Taki jak na wzorniku Mapei.

Musieli Ci coœ nie tak zrobić, fuga powinn miec taki kolor jak na wzorniku.

My wybralismy bardzo ciemny braz , prawie czarny i taka wyszła

http://kdamian2.photosite.com/~photos/tn/1856597_1024.ts1150114645820.jpg

Pozdrawiam,

KasiaR :wink:

No więc przeprowadziłam test - zafugowałam dwa ścinki płytek pozostałą fugą przy zachowaniu wszystkich zalecanych przez producenta wytycznych co do proporcji, czasu i sposobu nakładania. Efekt - fuga czarna jak smoła! Na myśl o moich fachowcach nóż w kieszeni mi się otwiera :evil:

No więc przeprowadziłam test - zafugowałam dwa ścinki płytek pozostałą fugą przy zachowaniu wszystkich zalecanych przez producenta wytycznych co do proporcji, czasu i sposobu nakładania. Efekt - fuga czarna jak smoła! Na myśl o moich fachowcach nóż w kieszeni mi się otwiera :evil:

Idź i ukatrup :evil:

Składaj reklamację i rób awanturę. W końcu biorą za coś kasę.

Moje powiedzenie, że jeśli chcesz wziąć fachowca zabierz się za to sam sprawdza sie bardzo często :evil:

Wspolczucia.

Wspolczucia.

Dzięki. Przygotowuje się do rozmowy z ekipą - wracają jutro. Rozmawiałam z nimi przez telefon - oczywiście nie przyznają się, że coś mogli zawalić. :evil:

Witaj Taje .Ja bym ekipie nie odpusciła // Jak beda pyszczyć zadzwoń do przedstawiciela Mapei w swoim miescie oni przysla ci bezpłatnie eksperta ,on pobierze próbke fugi i dostaniesz na pismie czyja to wina.Przerabiałam juz takie historie ,pracowalam z róznymi ekipami .Czytajac to co chcesz piszesz i znajac tą fuge moge ci powiedziec tylko jedno --ekipa zanieczysciła wapnem szpary między kaflami .mogło to byc od cekolu , zle dobranego kleju itp.Powodzenia -walcz o swoje bo Twój dom to przecierz spełnienie marzen --prawda? :D