volder1 29.10.2006 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Witam. Mam zrobione wylewki i pytanie, czy trzeba je polewać wodą jak beton na stropie. Dom jest zamknięty, są okna i drzwi. Nie ma jeszcze ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 29.10.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 U mnie wylewkarze powiedzieli, że nie trzeba, ale:1. następne ekipy nie powinny wchodzić wcześniej, niż po 1,5...2 tygodniach2. te części wylewki, na których będzie potem drewno, warto przykryć folią, żeby wolniej schły i dłużej wiązały. Tutaj argumentem było to, że pod drewno wierzchnia warstwa wylewki (z której najszybciej odparowuje woda) powinna być jak najlepiej związana, a nie wysuszona - bo inaczej będzie się kruszyć. Natomiast pod terakotę czy gres, kładzione na zaprawę czy klej, nie ma to takiego znaczenia, bo klej czy zaprawa wiążą dodatkowo powierzchnię wylewki. Oczywiście mowa o wylewce "suchej" z mixokreta - jak jest z innymi, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 29.10.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Hm.Ja zajmuję się wylewkami i powiem tak:na wylewki w zależności od firmy można wchodzić od 2,3 godzin do 12 . Wchodzić to nie znaczy użytkować . Należy pamiętać o zasadzie 1 cm - 1 tydzień . Dopiero po tym wylewka uzyskuje swoją właściwą wilgotność która pozwala np. kłaść parkiet.Nigdy wylewek nie można polewać wodą . Zamknij drzwi , okna , nie dopuszczaj do przeciągów ani do nadmiernego nagrzania - to ostatnie dotyczy sytuacji kiedy robisz wylewki w upały - wtedy należy robić wylewke raczej wieczorem , tak aby przez noc juz wiązała .Właśnie w miejscach gdzie będzie drewno wylewka MUSI mieć około 2% wilgotności. I dobry parkieciarz przeszlifuje podłoże pozbywając się tzw mleczka - drzewo potrafi zapracować że hejCo do terakoty i gresu ma to też znaczenie - generalnie podłoże musi mieć minimalną wytrzymałość na zrywanie 1,5 megapaskala . Pamiętaj że każdy klej jest na bazie cementu a ten ma skurcz podczas wiązania - jak podłoże będzie słabe to klej może doprowadzić do skurczu i oderwie się od słabego podłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 06.07.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 To jak w końcu - lać, czy nie lać? Przykrywać folią? Czy temperatura zewnętrzna (teraz 2x-30 celsiusza) ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 06.07.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Nigdy wylewek nie można polewać wodą = NIE LAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 06.07.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 jesteś wykonawcą czy to zasłyszana opinia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 06.07.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Wykonawca wypowiedział się powyżej (staszek budowniczy). Potwierdza się to w 100% z tym co usłyszałem od swojego wylewkarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.07.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Nigdy wylewek nie można polewać wodą = NIE LAĆ to moze jeszcze wyjasnij dlaczego nie mozna ? moze na przykładzie ? dlaczego np beton fundamentów czy stropu nalezy pielegnowac a beton na posadzce /nigdy/ nie można polac wodą ? czym one sie róznią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 06.07.2009 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Nigdy wylewek nie można polewać wodą = NIE LAĆ to moze jeszcze wyjasnij dlaczego nie mozna ? moze na przykładzie ? dlaczego np beton fundamentów czy stropu nalezy pielegnowac a beton na posadzce /nigdy/ nie można polac wodą ? czym one sie róznią ? Też czekam na konkretną odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 07.07.2009 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Skąd mam wiedzieć? Przeczytaj dokładnie kto kogo cytuje to będziesz miał odpowiedź. Fachowcy nie każą to nie lać. A ja zgaduję... Bo różnią się składem (plastyfikatory, włókna)? Bo różnią się konsystencją (beton z gruchy - układa się jak gęsta maź a ten od posadzki jest jak mokry piach)? Bo różnią się ilością zawartej w nich wody (beton z gruchy ocieka wodą, posadzkowy jest po prostu mokry)? Może dlatego, że wylewki robi się po tynkach które dają mnóstwo wilgoci do pomieszczeń? Jakby kazali podlewać to bym podlewał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 07.07.2009 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Cześć, a u mnie kazali polać wodą i przykryć folią dzień po wylaniu. Ale tylko dlatego że jak stwierdzli strasznie piasek ciągnie wodę na dół . Przy "normalnym" piasku miały być bez polewania tylko przykryte folią. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 07.07.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Skąd mam wiedzieć? (...) A ja zgaduję... A ja nie chciałbym zgadywać, to pytam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 07.07.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Fachowcy nie każą to nie lać. . Twoi fachowcy nie kazali. A moi wręcz przeciwnie. A wylewki miałem robione dwa razy przez dwie ekipy. Pierwsza wylewka poszła się j**** bo kupiłem nieświadomie cement z przesypowni i było tam "odrobinę" popiołów za dużo. Ekipę miałem z polecenia, robili kilku forumowiczom. Kazali lać. Druga ekipa także z polecenia, też kazali lać. Fachowcy każą to lać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 07.07.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Temat nie daje mi spokoju, przed chwilą rozmawiałem z Janzarem, w skórcie: 1. nie po to robi się półsuche wylewki, żeby potem wlewać wodę do pomieszczeń - nie polewać2. wylewki można przykryć folią, żeby wilgoć nie odparowała zbyt szybko. Najdalej po 5 dniach folie należy zdjąć, inaczej mogą tworzyć się glony, poza tym wtedy wylewka ma wysychać.3. W miejscach dużego nasłonecznienia (okolice dużych okien) można przykryć wylewki tekturą (opcja). Z własnego doświadczenia: byłem zaskoczony jak mało wody dodaje się do wylewek z miksokreta. Może piach był lekko wilgotny, ale generalnie na półtora worka cementu wchodziło niecałe wiaderko wody. Gdyby nie konieczność dodania plastyfikatora i rozpuszczenia w wodzie włókien można by pomyśleć, że można to zrobić z mokrego piachu bez wody... 3 dni po wylaniu lekko zrosiłem wylewki wodą i przykryłem folią malarską, taką 4x5. Zanim przykryłem woda wsiąkła w wylewki i miałem problem z samodzielnym rozłożeniem folii - cienka, lekka, unosiła się. Na drugi dzień folia przykleiła się do wylewek. Wilgoć z wylewki musiała odparować. Wydaje się, że faktycznie nie potrzeba dolewać tej wody - mimo, że "półsuche" sporo wody tam siedzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 07.07.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Temat nie daje mi spokoju, przed chwilą rozmawiałem z Janzarem, w skórcie: 1. nie po to robi się półsuche wylewki, żeby potem wlewać wodę do pomieszczeń - nie polewać 2. wylewki można przykryć folią, żeby wilgoć nie odparowała zbyt szybko. Najdalej po 5 dniach folie należy zdjąć, inaczej mogą tworzyć się glony, poza tym wtedy wylewka ma wysychać. 3. W miejscach dużego nasłonecznienia (okolice dużych okien) można przykryć wylewki tekturą (opcja). U mnie podobnie. Kazali lekko zwilżyć raz przez 2-3 dni. Pozamykac okna i drzwi. Okna zakleic np. papierem od strony południowej. Tak zrobiłem. Wlewki wyschły i nie popękały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 07.07.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 U nas wylewki robiła ekipa polecana na fm i też mówili, żeby polewać... Ze dwa, trzy razy polewaliśmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.07.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Skąd mam wiedzieć? Przeczytaj dokładnie kto kogo cytuje to będziesz miał odpowiedź. Fachowcy nie każą to nie lać. A ja zgaduję... niektórzy pseudo -fachowcy wymyslaja bzdury, a Ty te bzdury powtarzasz z takim przekonaniem jakbyś był wyrocznią ... Temat nie daje mi spokoju, przed chwilą rozmawiałem z Janzarem, w skórcie: 1. nie po to robi się półsuche wylewki, żeby potem wlewać wodę do pomieszczeń - nie polewać ... dobre szkoda tylko, ze nie merytoryczne /a dlaczego to niby do pomieszczeń nie mozna wlac wody ?/ jak zadzwonisz kolejny raz zapytaj janzara czy słyszał o spalonym cemencie w posadzkach, w których było za mało wody ... analogicznie co dzieje sie z wapnem jesli wleje sie do niego za mało wody albo czy wie, ze pielęgtonowany beton jest mocniejszy a niepielegnowany - słabszy i moze sie scierac pod butami ... / a posadzki robi sie połsuche aby mozna było zaraz na to wejśc i zatrzec i po to aby nie opadało /dawniej robiono wyłącznie na mokro ale problemem było to ze zatarcie nieraz sie komplikowało bo na drugi dzień - kiedy juz mozna było wejśc beton czesto był juz za bardzo zwiazany albo miejscami opadł i nadlepiona skoprupka odpadała dlatego wymyslono jastrych - beton półsuchy który nie opada i daje sie od razu zacierac / jak na razie nie usłyszałem logicznego uzasadnienia aby nie lac wody ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 07.07.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Cement zawsze potrzebuje wodę do prawidłowego wiązania. Półsuche robi się ze względu na łatwiejszą technologię którą można zmechanizować.To że ta woda nie służy dobrze pomieszczeniom to prawda - ale służy dobrze dla cementu i poprawia wytrzymałość. Dyskusja czy lać czy nie lać wodę troszkę mija się z celem, bo i te lane i nie lane są na tyle mocne ze względu na dużą ilość zawartego w nich cementu i ich grubości. Można więc powiedzieć że te na sucho i nie lane wodą pod parkietem też spełnią zadanie. Taki jest mój punkt widzenia - można się z nim nie zgadzać - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 07.07.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Temat nie daje mi spokoju, przed chwilą rozmawiałem z Janzarem, w skórcie: 1. nie po to robi się półsuche wylewki, żeby potem wlewać wodę do pomieszczeń - nie polewaćdobre szkoda tylko, ze nie merytoryczne /a dlaczego to niby do pomieszczeń nie mozna wlac wody ?/ (...) jak na razie nie usłyszałem logicznego uzasadnienia aby nie lac wody ... A na logikę to im mniej wody tym lepiej. Wszystkim wilgoć w domu przeszkadza, suszymy, czekamy z ociepleniem, aż mury wyschną... Przed położeniem podłóg sprawdza sie wilgoć jastrychu, czy aby nie za mokro... Dla mnie to logiczne... Przydało by się jeszczcze szczyptę tego "merygorycznie". Może jakiś chemik to czyta??? O ile wiem to cement wiąże dość szybko, proces twardnienia jest wolniejszy. Czy do tego potrzebna jest woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 07.07.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 quote]A na logikę to im mniej wody tym lepiej. Wszystkim wilgoć w domu przeszkadza, suszymy, czekamy z ociepleniem, aż mury wyschną... Przed położeniem podłóg sprawdza sie wilgoć jastrychu, czy aby nie za mokro... Dla mnie to logiczne... Przydało by się jeszczcze szczyptę tego "merygorycznie". Może jakiś chemik to czyta??? O ile wiem to cement wiąże dość szybko, proces twardnienia jest wolniejszy. Czy do tego potrzebna jest woda? To czemu tak na logikę zlewa się stropy, chudziaki i fundamenty, murki przy płocie a wylewki mam nie lać ? Kumplowi z takiego pół suchego betonu robili fundament płotu. Kazali lać. Widze z okna biurowca jak przy budowie biurowca obok wykonywali także podbudowy z suchego betonu wywalanego z mixokreta. Walili tego jakieś tysiące m2. Wszystko zlewali wodą przez kilka dni. Nie wydaje mi się, że przy tak wielkiej inwestycji developer pozwoliłby sobie na działanie niezgodne ze sztuką. A co do wilgoci w domu to fakt, że nikt jej nie chce ale jak już mieszka. Schnięcie posadzek do 2% wilgotności dla drewna to raczej standard. Programujesz sobie prace tak aby po wylewkach odczekać 3mc z położeniem podłóg i problem wilgoci znika. No chyba, że rzeczywiście ktoś się chce wprowadzić 2 tygodnie po wylewce. Wtedy będzie mu wilgotno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts