sacha 11.12.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Ja bym tylko lekko zrosił opryskiwaczem i przykrył nadal folią a palenie dopiero gdyby były mrozy. Po 2 tyg. odkrycie i powolne suszenie. nie po to wykonana była zaprawa półsucha aby dostarczać jej dodatkowej wilgoci janzar Czy Waść przemyślałeś to stwierdzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.12.2009 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Ja bym tylko lekko zrosił opryskiwaczem i przykrył nadal folią a palenie dopiero gdyby były mrozy. Po 2 tyg. odkrycie i powolne suszenie. nie po to wykonana była zaprawa półsucha aby dostarczać jej dodatkowej wilgoci janzar Zaprawa półsucha OK ale cement ten sam to czemu nie potrzebuje wody żeby dobrze związał. Też mnie nurtuje czemu nie wolno polewać wylewek z miksokreta. W sumie to nie wolno czy nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 11.12.2009 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Ja bym tylko lekko zrosił opryskiwaczem i przykrył nadal folią a palenie dopiero gdyby były mrozy. Po 2 tyg. odkrycie i powolne suszenie. nie po to wykonana była zaprawa półsucha aby dostarczać jej dodatkowej wilgoci janzar Czy Waść przemyślałeś to stwierdzenie? na 20kg mieszanki dajemy max 4l wody, czy polewac to w czasie wysychania woda? "robta co chceta" a posadzki po 4-6tyg maja byc suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 12.12.2009 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 A nie wystarczy wypić 6 browarków i obsikać zgrubsza po kontach? Widziałem że u sąsiada fachowcy sikali po kontach czyli "pielęgnowali beton", nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 12.12.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Ja bym tylko lekko zrosił opryskiwaczem i przykrył nadal folią a palenie dopiero gdyby były mrozy. Po 2 tyg. odkrycie i powolne suszenie. nie po to wykonana była zaprawa półsucha aby dostarczać jej dodatkowej wilgoci janzar Zaprawa półsucha OK ale cement ten sam to czemu nie potrzebuje wody żeby dobrze związał. Też mnie nurtuje czemu nie wolno polewać wylewek z miksokreta. W sumie to nie wolno czy nie należy. W wykonanym jastrychu jest dostateczna ilość wilgoci aby zaszła reakcja wiązania. Jastrych wysycha w tempie ok. 1cm na 1 tydzień czyli jeśli dostarczymy dodatkowej wilgoci przedlużymy proces schnięcie o podwójny czas wymagany do uzyskania ok. 2 % wilgotności podłoża. pozdrawiam Jan Zaremba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 12.12.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Też mnie nurtuje czemu nie wolno polewać wylewek z miksokreta. W sumie to nie wolno czy nie należy. Dziwne pytasz... Przecież to Twoje, wylewki i możesz z nimi wszystko... Nawet to o czym Browar pisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.12.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Też mnie nurtuje czemu nie wolno polewać wylewek z miksokreta. W sumie to nie wolno czy nie należy. Dziwne pytasz... Przecież to Twoje, wylewki i możesz z nimi wszystko... Nawet to o czym Browar pisze... Na swojej budowie możesz wszystko ale czy o to właśnie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.12.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Ja bym tylko lekko zrosił opryskiwaczem i przykrył nadal folią a palenie dopiero gdyby były mrozy. Po 2 tyg. odkrycie i powolne suszenie. nie po to wykonana była zaprawa półsucha aby dostarczać jej dodatkowej wilgoci janzar Zaprawa półsucha OK ale cement ten sam to czemu nie potrzebuje wody żeby dobrze związał. Też mnie nurtuje czemu nie wolno polewać wylewek z miksokreta. W sumie to nie wolno czy nie należy. W wykonanym jastrychu jest dostateczna ilość wilgoci aby zaszła reakcja wiązania. Jastrych wysycha w tempie ok. 1cm na 1 tydzień czyli jeśli dostarczymy dodatkowej wilgoci przedlużymy proces schnięcie o podwójny czas wymagany do uzyskania ok. 2 % wilgotności podłoża. pozdrawiam Jan Zaremba Popraw mnie jeżeli źle piszę ale ja zrozumiałem Twój wpis tak że nie podlewa się wylewek z miksokreta ponieważ przedłużamy schnięcie wylewki czyli główna zaletę tego typu wylewek ale jak podlewamy wylewki to tracimy ta zaletę wylewki z miksokreta ale nic złego nie robimy dla jakości wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 23.06.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 A ja dzis polałem tak od niechcenia - jakies takie suche były.Ciezki temat %&%$ jedni mowia zeby lac inni zeby nie lac wiec - wlałem w sibie ze 2 setki johnnie walker i polałem wylewki - pare tygodni mnie nie zbawi i tak buduje juz parę ładnych lat wiec niech schną do przyszłego roku. o kurcze odgrzeałem troszke temat ale cos własnie jestem na tym etapie. Dodam ze chciałem wylewki anhydrytowe lecz sa drozsze od jastrychu to po pierwsze po drugie styropiam musi byc dobrze wypoziomowany a to ciezka sprawa aby na całej powierzchni 100 m2 była rowna wysokosc .Anhydryt moze miec 3,5 cm nad rurką tylko jaki hydraulik tak wykona instalację aby był jednakowy poziom.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.06.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 W wykonanym jastrychu jest dostateczna ilość wilgoci aby zaszła reakcja wiązania. Jastrych wysycha w tempie ok. 1cm na 1 tydzień czyli jeśli dostarczymy dodatkowej wilgoci przedlużymy proces schnięcie o podwójny czas wymagany do uzyskania ok. 2 % wilgotności podłoża. pozdrawiam Jan Zaremba Wewnątrz świeżego jastrychu jest na pewno odpowiednia ilość wody do jego hydratacji /związania/ a nawet jest jej więcej i musi ona odparować. Natomiast na jego powierzchni już jej za mało a wynika to z podwyższenia temperatury w trakcie wiązania betonu a tym samym powierzchniowego odparowania wody. Istotny wpływ ma niska wilgotność otoczenia w trakcie wiązania betonu odbierająca wilgoć z jego powierzchni. W efekcie na powierzchni świeżo wylanego jastrychu brakuje wody umożliwiającej pełną hydratację cementu, co skutkuje niską wytrzymałością powierzchniową posadzki. Powyższa niska jakość powierzchniowa uniemożliwia solidne przyklejenie między innymi podłóg drewnianych. Dlatego świeżo wylane posadzki należy bezpośrednio po wylaniu osłonić folią a w przypadku niższej wilgotności zraszać wodą. Czas schnięcia posadzki jest zależny od grubości gdzie jej wartość jest podniesiona do kwadratu, z uwzględnieniem kilku współczynników, przy czym nie jest to wykładnikiem w dokładnej ocenie wilgotności posadzki. Należy wykonać pomiary. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 25.06.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Proste i jasne dla mnie - dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 26.06.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 wylewkę należy przykryć folią, a jeżeli się bieli to letko zrosić i przykryć i na pewno będzie miała dosyć wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
la ik 10.07.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Podwieszam się pod temat, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem.Po ostatnich ulewach zmuszony byłem zerwać podłogi i remontować wszystko. Pod podłogą ułożoną na legarach była tylko około 3-centymetrowa wylewka, a na niej papa. Skułem wylewkę wkopałem się głębiej i na nowo układam wszystko. Właśnie jestem po wylaniu betonowego podkładu na gruncie. Podkład ma 10cm. Na niego planuję położyć izolację z folii, na to 10 cm styropianu i na to jastrych - 5 cm. Pytanie: po jakim czasie od wylania betonowego podkładu na gruncie mogę kłaść na niego folię, styropian i całą resztę? Czy muszę czekać do całkowitego wyschnięcia betonu? Znalazłem sporo informacji na temat czasu wiązania/schnięcia wylewki bezpośrednio pod posadzką. Nie mogłem jednak znaleźć konkretnych terminów dotyczących betonowego podkładu na gruncie, czyli najniższej warstwy remontowanej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 10.07.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Ja po tygodniu przystąpiłbym do dalszych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.07.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2010 Podwieszam się pod temat, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem. Po ostatnich ulewach zmuszony byłem zerwać podłogi i remontować wszystko. Pod podłogą ułożoną na legarach była tylko około 3-centymetrowa wylewka, a na niej papa. Skułem wylewkę wkopałem się głębiej i na nowo układam wszystko. Właśnie jestem po wylaniu betonowego podkładu na gruncie. Podkład ma 10cm. Na niego planuję położyć izolację z folii, na to 10 cm styropianu i na to jastrych - 5 cm. Pytanie: po jakim czasie od wylania betonowego podkładu na gruncie mogę kłaść na niego folię, styropian i całą resztę? Czy muszę czekać do całkowitego wyschnięcia betonu? Znalazłem sporo informacji na temat czasu wiązania/schnięcia wylewki bezpośrednio pod posadzką. Nie mogłem jednak znaleźć konkretnych terminów dotyczących betonowego podkładu na gruncie, czyli najniższej warstwy remontowanej podłogi. Warto poczekać co najmniej kilka miesięcy. Masz 10cm betonu, Po wylaniu ma wilgotność około 8%. Po trzech miesiącach osiągnie około 4%. Przystąpienie w tej chwili do dalszych robót spowoduje, że pod izolacją może wytworzyć się grzyb. Możliwości wyschnięcia betonu są w takim przypadku prawie żadne a na pewno mocno ograniczone. Poza tym wystarczy niedokładność w pracach izolacyjnych i masz przechodzenie pary wodnej z betonu w wyższe warstwy podłogi. Jest wspaniała pogoda więc korzystaj. Uważaj na spękania betonu. Powinieneś go w pierwszych dniach chronić przykrywając folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 11.07.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Ja rozumie że możemy po trzech miesiącach osiągnąć 4% przy wylewce odkrytej, ale gdy ją przykryjemy izolacją przeciw wilgotnościową to po pewnym czasie jaką będzie miała wilgotność? - na pewno nie 4% tylko więcej. Nadal nie widzę sensu suszyć wylewkę która jest na gruncie bez izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.07.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Podwieszam się pod temat, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem. Po ostatnich ulewach zmuszony byłem zerwać podłogi i remontować wszystko. Pod podłogą ułożoną na legarach była tylko około 3-centymetrowa wylewka, a na niej papa. Skułem wylewkę wkopałem się głębiej i na nowo układam wszystko. Właśnie jestem po wylaniu betonowego podkładu na gruncie. Podkład ma 10cm. Na niego planuję położyć izolację z folii, na to 10 cm styropianu i na to jastrych - 5 cm. Pytanie: po jakim czasie od wylania betonowego podkładu na gruncie mogę kłaść na niego folię, styropian i całą resztę? Czy muszę czekać do całkowitego wyschnięcia betonu? Znalazłem sporo informacji na temat czasu wiązania/schnięcia wylewki bezpośrednio pod posadzką. Nie mogłem jednak znaleźć konkretnych terminów dotyczących betonowego podkładu na gruncie, czyli najniższej warstwy remontowanej podłogi. W Twojej sytuacji, kiedy będzie można wejść na wylewkę / po kilku dniach od jej wykonania/ możesz wykonywać pozostałe prace. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
la ik 11.07.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Dziękuję za odpowiedzi. Nie ukrywam, że ta ostatnia najbardziej mnie ucieszyła. W duchu miałem nadzieję, że po dwóch tygodniach wejdę z robotą, bo potem znowu czekanie na wyschnięcie wylewki pod posadzkę, a to nie jedyne pomieszczenie, w którym muszę remontować podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.07.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 Przy wylewce pod podłogę z drewna występują inne zależności, trzeba ją wysuszyć do tego stopnia aby nie szkodziła podłodze drewnianej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineck 31.07.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 (edytowane) hey, a może ktoś się określi z tych co podlewali i z tych co nie podlewali jak wyglądała ich wylewka po tych lub innych czynnościach. Czy coś Wam popękało , jak to wszystko wyglądało po waszej pielęgnacji. Ja jestem dzień po wylewce.... stwierdzam , że chyba nie trzeba nic podlewać bo beton który cały czas schnie jest bardzo wilgotny.... więc po cholere mu jeszcze wody, której w sobie na pewno ma dużo.....póki co cały czas obserwuje co się dzieje..... i monitoruje całą sytuacje Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez cineck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts