jarekkur 31.07.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 hey, a może ktoś się określi z tych co podlewali i z tych co nie podlewali jak wyglądała ich wylewka po tych lub innych czynnościach. Czy coś Wam popękało , jak to wszystko wyglądało po waszej pielęgnacji. Ja jestem dzień po wylewce.... stwierdzam , że chyba nie trzeba nic podlewać bo beton który cały czas schnie jest bardzo wilgotny.... więc po cholere mu jeszcze wody, której w sobie na pewno ma dużo.....póki co cały czas obserwuje co się dzieje..... o monitoruje całą sytuacje W pierwszych dniach 5-10 zachodzi tzw. hydratacja czyli wiązanie betonu. Do hydratacji potrzebna jest duża wilgotność otoczenia około 80-90%rH powietrza. Zbyt szybkie wysychanie wylewki cementowej, spowoduje jej zbyt niską wytrzymałość na ściskanie, jeżeli do tego dobrano zły stosunek wody do cementu i nie odpowiednią frakcję (ziarnistość) piasku i żwiru lub wylano bez żwiru a na koniec zatarto powierzchnię, to kłopoty są zaprogramowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.08.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 (edytowane) hey, a może ktoś się określi z tych co podlewali i z tych co nie podlewali jak wyglądała ich wylewka po tych lub innych czynnościach. Czy coś Wam popękało , jak to wszystko wyglądało po waszej pielęgnacji. Ja jestem dzień po wylewce.... stwierdzam , że chyba nie trzeba nic podlewać bo beton który cały czas schnie jest bardzo wilgotny.... więc po cholere mu jeszcze wody, której w sobie na pewno ma dużo.....póki co cały czas obserwuje co się dzieje..... o monitoruje całą sytuacje Na jakiej podstawie twierdzisz, że beton ma w sobie za dużo wody? Prawidłowo wykonany, a nie pielęgnowany beton posadzkowy przy ciepłej letniej pogodzie w przeciągu kilku dni zaczyna się "bielić" a jest to sygnał że się spalił powierzchniowo / uszkodzenie nie do odwrócenia/ i będzie problematycznym przy klejeniu podłóg z drewna. W tym miejscu czekając z pielęgnacją "igrasz z ogniem'. Natomiast jeśli faktycznie beton ma nadmierną ilość wody, która znalazła się tam w trakcie wykonywania posadzki, to pielęgnacja tu niewiele pomoże. Nadmiar wody wraz z cementem został wyparty przez cięższe kruszywo na powierzchnię posadzki, powodując segregację składników, a tym samym do minimum obniżając jej powierzchniową wytrzymałość. Tak żle a tak jeszcze gorzej. W zaawansowanych technologiach istnieją domieszki do betonu, które zamykają dyfuzyjnie powierzchnię betonu i tu pielęnacja jest zbędna. Jednak w technologiach stosowanych na typowych budowach powszechną domieszką jest plastyfikator, przez wielu traktowanych jako panaceum i choć rzeczywistości pełni istotne zadanie to jego funkcja jest zupełnie inna. Podsumowując - przy posadzkach wykonanych z normalnego i prawidłowo przygotowanego betonu jego pielęgnacja jest rzeczą konieczną. Zajrzyj do porad na mojej www, gdzie starałem się szerzej opisać te zależności. Pozdrawiam. Edytowane 1 Sierpnia 2010 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineck 01.08.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 Pisząc za dużo , troszkę przesadziłem.... byłem go oglądać kilkanaście godzin po po skończonej robocie.... wiadomo kałuże nie stały po prostu był jeszcze cały czas świeży, jak na razie wszystko jest ok, biały się nie robi.... na dworze jednak znowu upały.... martwi mnie ta pogoda bo dla mojej wylewki lepsza była by chłodniejsza aura.... warto go na wieczór z dwa , trzy razu podlać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.08.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 nie podlewaj tylko przykryj folią tak aby nie wychodziła z niego zbytnio wilgoć. Zrób to natychmiast. Pierwsze dni są najważniejsze.!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineck 04.08.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 nie podlewaj tylko przykryj folią tak aby nie wychodziła z niego zbytnio wilgoć. Zrób to natychmiast. Pierwsze dni są najważniejsze.!! Całość pod folią , nurtuje mnie jedno pytanie. jak długo wylewka powinna znajdować się pod przykryciem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.08.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 zależnie od jej grubości i kilku innych parametrów między 5-10 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineck 05.08.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 ok, dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 05.08.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2010 nie podlewaj tylko przykryj folią tak aby nie wychodziła z niego zbytnio wilgoć. Zrób to natychmiast. Pierwsze dni są najważniejsze.!! Chyba nigdy nie zrozumiem znaczenia tego przykrywania jak i podlewania . Moja wylewka nikt sie nie zajmowal , plytki byly kladzione chyba po tygodniu na wlaczonej podlogowce , leza do dzis , kilka lat minelo , nie popekaly , nie odchodza od wylewki , wylewka sie nie rozwarstwia . Nie wydaje mi sie tez , ze mam nadzwyczajne szczescie , bo znam wiecej takich osob , ktore nie mialy wyjscia , bo czas naglil i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 06.08.2010 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Chyba nigdy nie zrozumiem znaczenia tego przykrywania jak i podlewania . Moja wylewka nikt sie nie zajmowal , plytki byly kladzione chyba po tygodniu na wlaczonej podlogowce , leza do dzis , kilka lat minelo , nie popekaly , nie odchodza od wylewki , wylewka sie nie rozwarstwia . Nie wydaje mi sie tez , ze mam nadzwyczajne szczescie , bo znam wiecej takich osob , ktore nie mialy wyjscia , bo czas naglil i koniec W Łodzi płytkarze po 3 dniach kładli płytki na naszą wylewkę i wszystko ok. Oni mówili że płytki kładzie się do tygodnia po wylaniu posadzek lub po miesiącu jak wyschną. Można zastosować też spoiwa do jastrychów po dwóch godz posadzka twarda, po 3 dniach skała, posadzka ma wilgotność (nie pamiętam jaką chyba coś około 2%) i można wchodzić z dalszymi pracami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.08.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 W Łodzi płytkarze po 3 dniach kładli płytki na naszą wylewkę i wszystko ok. Oni mówili że płytki kładzie się do tygodnia po wylaniu posadzek lub po miesiącu jak wyschną. Można zastosować też spoiwa do jastrychów po dwóch godz posadzka twarda, po 3 dniach skała, posadzka ma wilgotność (nie pamiętam jaką chyba coś około 2%) i można wchodzić z dalszymi pracami Ma około 2%. Można wchodzić z dalszymi pracami, również z posadzką z drewna? Jeżeli tak zalecisz jako inwestor parkieciarzowi a ten wykona tę pracę. To czy w razie problemów z posadzką, powiesz mu -sorry -to moja wina? Firma, która podaje, że po tygodniu można kłaść drewno. Pisze również małym drukiem, że informacje te należy sprawdzić wykonując odpowiednie pomiary, ponieważ producent nie ma pod kontrolą warunków klimatycznych na budowie etc. Ja osobiście każę wykonać oprócz moich pomiarów również pomiary przez przedstawiciela producenta chemii. Wylewkarze sądzą, że jak dotąd byli kryci to dalej tak pozostanie. Niestety. Sprawdza się również właściwości mechaniczne wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 25.09.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Odgrzeje znowyu temat.Mi kazano delikatnie zrosić po 24 h i najlepiej przykryć folią lub do 5 dni delikatnie zraszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.09.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Odgrzeje znowyu temat.Mi kazano delikatnie zrosić po 24 h i najlepiej przykryć folią lub do 5 dni delikatnie zraszać. nie zraszac. Pryykryc folia na 10dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
add_ryan 01.10.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Hej. Ja mam pytanie tego typu. Zacząłem robić wylewkę w kuchni (zrywałem starą , bo od wejścia, do lodówki to musiałem się wspinać tak było pod górkę...) i padła mi wiertarka. Wyrobiłem tylko trzy worki Betonfix'u M-15 (oczywiście wszystko osztalunkowane) ale okazało się że będzie za nisko. Moje pytanie: mogę na tę już przeschniętą wylewkę położyć kolejną warstwę, czy po prostu jechać dalej już wyżej a po wyschnięciu wylać samopoziomującą? Pozdrawiam. adek Edytowane 1 Października 2012 przez add_ryan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.10.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Hej. Ja mam pytanie tego typu. Zacząłem robić wylewkę w kuchni (zrywałem starą , bo od wejścia, do lodówki to musiałem się wspinać tak było pod górkę...) i padła mi wiertarka. Wyrobiłem tylko trzy worki Betonfix'u C-15 (oczywiście wszystko osztalunkowane) ale okazało się że będzie za nisko. Moje pytanie: mogę na tę już przeschniętą wylewkę położyć kolejną warstwę, czy po prostu jechać dalej już wyżej a po wyschnięciu wylać samopoziomującą? Pozdrawiam. adek najrozsądniej będzie jak przedstawisz problem producentowi Betonfixu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
add_ryan 01.10.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 najrozsądniej będzie jak przedstawisz problem producentowi Betonfixu. Liczyłem na Waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
add_ryan 03.10.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 No i się przeliczyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel. 23.09.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Ja może porusze inną kwestie wykonania wylewki półsuchej. Jak u Was z poziomem.?? Cz w ten sposób w jaki robi się te wylewki można wykonać dobrze tą robotę pod względem poziomu czy nigdy nie będzie idealnie.?? Bo dziś robiła ekipa u mnie wylewki i są pewne odchylenia od poziomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 24.09.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 powinno oczko byc na srodku łaty inaczej jest zle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts