Gość 30.10.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 No dobrze, w przypadku kiedy ściana fundamentowa jest 2x przewymiarowana (patrząć na warstwy ścian powyżej), to ława niewiele szersza nie jest w tym przypadku błedem - jest poprostu dużą nieoszczędnością + dodatkowy ciężar, nieuzasadniony konstrykcyjnie, grubszych ścian fund. ciesze sie Pietrov, ze sie zgadzamy zanim podjąłem decyzje o takim sposobie wykonania fundamentów - dobrze przeliczyłem co mi sie bardziej opłaca wykop wąskoprzestrzenny bez szalowania (mimo duzo wiekszej masy betonu) wyszedł mi taniej niz szerokoprzestrzenny z szalunkami czy murowaniem (i mniejsza masą betonu) do Klekacz - funament lałem na raty (strop nad poddaszem równiez podzieliłem na dwa etapy) ława i sciany fundamentowe w pierwszy dzień na drugi zaszalowałem do poziomu terenu i reszta betonu mozesz dzielic smiało - tylko tak jak pisze Geno nie gładź niedokończonej powierzchni - zostaw tak jak wylałeś pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 30.10.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 każdy podręcznik sztuki budowlanej podaje już na pierwszych stronach propocje ławy do szerokości ściany hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 30.10.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 A wracając do tematu: można dolać. Nawet w Muratorze kiedyś o tym pisali. Trzeba tylko dobrze zlać wodą poprzednią warstwę i trochę odkuć z wierzchu, żeby nie było bardzo gładkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klekacz 30.10.2006 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Do wszystkich!!!Przepraszam trochę namieszałem ale źle sformułowałem pytanie. Czy można dolewać do ław a nie do fundamentów. Teraz będę wylewał ławy i czy można jednego dnia wylać do wysokości 30 cm a drugiego pozostałe 10 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.10.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 ... Generalnie unika sie cienkich warstw ale 10 cm jeszcze ujdzie... Geno to juz napisał ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 31.10.2006 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 tylko wibrujac jak zrobic zeby nie wygladzila sie wierzchnia warstwa? no chyba ze tak apo wibrowaniu to jest wlasnie taka niewygladzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 zawibrowac .... odczekac chwile az beton zacznie lekko tężeć ... dosypac ostatnia porcje na wierzch pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 31.10.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 No i powierzchnie styku warstw wykonywanych z przerwą czasową powinny być poziome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
still.stunt 20.11.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Witam.Mam pytanie związane z dolewaniem fundamentu. Mianowicie przy zalewaniu ław majster nie wykonał jednego elementu iż chcieliśmy wprowadzić małą zmianę w projekcie.Ławy wylane w 2015 w grudniu. Na ławach stanęły bloczki betonowe i zostały zabezpieczone przeciwwilgociowo oraz zasypane. Chcemy teraz wykonać chudziaka i brakujący element. Ten element to stopa pod ściankę nośną która wchodzi do salonu. Póżniej do tej ścianki wykonywany jest podciąg w stropie. Moje pytania są takie:1. Czy wykonać wykop i zalać razem z zalewaniem chudziaka ?2. Czy wykonać wykop i wylać ławę. następnie podmurować z bloczka do poziomu chudziaka i dopiero chudziak wylać ?3. Jak połączyć zbrojenie z zalanym elementem ławy ?4. Może lepszym wyjściem będzie wylanie ławy przy samym chudziaku, powiedzmy 220x60x6 cm gł./wys./szer. ze zbrojeniem ? Brakujący element ścianki fundamentowej to 220x120x24 cm. gł./wys./szer. Dzięki za dobre rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.11.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Ale to ma być wsparcie podciągu ? było to w projekcie ? bo jak ma być to tylko działówka - niczym nie obciążona .. to na dobrej wylewce będzie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
still.stunt 20.11.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Było to w projekcie. Ma to być wsparcie.Ścianka wchodzi w duży salon. Ma być takim podparciem dla stropu ze względu na duże rozpiętości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.11.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 A to zmienia postać rzeczy, trzeba wykonać pod to "ławę" jaka była pod resztę ścian, np było 60-70cm .. dać zbrojenie http://3.bp.blogspot.com/-F5Rzq5ufIus/VpgoVzdJLhI/AAAAAAAAm7E/x_6NXrZZ1ko/s1600/IMG_2302.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 21.11.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 po co tu wklejasz ławę żelbetową ? kolega fabrykę buduje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.11.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 A jaką ma zrobić ? 1,2 kawałek .. na wzór - bo bardziej to będzie teraz stopa niż ława. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 21.11.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 aa, stopa. ok. bo 90% forum nie wie, że ława żelbetowa to ława ze zbrojeniem rozproszonym ( foto wyżej ) a te ławy co my robimy to są ławy betonowe ze zbrojeniem technicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolio 09.10.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Witam,Odświeżam wątek. Problem z fundamentem jest następującej natury...Geodeta źle wytyczyl dom. Jest on za krótki po długości o 40cm. Tzn. o tyle zmniejsza nam się część salonowo-jadalniana. Reszta jest ok. Kierbud nie mierzył, wykonawca nie sprawdził akurat tej części domu, a jest już po zalaniu zbrojenia. Czyja wina to juz inny temat, ale moje pytanie brzmi, czy mozna dolać beton do tego jednego boku (w sumie byłoby to 40x40x920cm) jakoś kotwiąc to do już istniejącej ławy? Czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem?Czekamy na kierownika budowy, a ma byc u nas dopiero w przyszłym tygodniu. Do tego czasu mój mąż zejdzie na zawał...Ławy mamy 60szer x 40wys.Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.10.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Witam, Odświeżam wątek. Problem z fundamentem jest następującej natury... Geodeta źle wytyczyl dom. Jest on za krótki po długości o 40cm. Tzn. o tyle zmniejsza nam się część salonowo-jadalniana. Reszta jest ok. Kierbud nie mierzył, wykonawca nie sprawdził akurat tej części domu, a jest już po zalaniu zbrojenia. Czyja wina to juz inny temat, ale moje pytanie brzmi, czy mozna dolać beton do tego jednego boku (w sumie byłoby to 40x40x920cm) jakoś kotwiąc to do już istniejącej ławy? Czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem? Czekamy na kierownika budowy, a ma byc u nas dopiero w przyszłym tygodniu. Do tego czasu mój mąż zejdzie na zawał... Ławy mamy 60szer x 40wys. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi To co planujesz raczej się nie uda. Nie w ten sposób. Ściana przesunięta o 40cm oparłaby się prawie w całości na tej dolewce więc na lawie 40x40 -czyli węższej niż w projekcie. Poszedłbym w stronę podkopania tej ławy i wylania pod nią ławy 100x40 (100x30) wraz z brakującym fragmentem w poziomie istniejącej ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts