Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty- czy można dolewać

klekacz

Recommended Posts

No dobrze, w przypadku kiedy ściana fundamentowa jest 2x przewymiarowana (patrząć na warstwy ścian powyżej), to ława niewiele szersza nie jest w tym przypadku błedem - jest poprostu dużą nieoszczędnością + dodatkowy ciężar, nieuzasadniony konstrykcyjnie, grubszych ścian fund.

ciesze sie Pietrov, ze sie zgadzamy

zanim podjąłem decyzje o takim sposobie wykonania fundamentów - dobrze przeliczyłem co mi sie bardziej opłaca :)

wykop wąskoprzestrzenny bez szalowania (mimo duzo wiekszej masy betonu) wyszedł mi taniej niz szerokoprzestrzenny z szalunkami czy murowaniem (i mniejsza masą betonu)

do Klekacz - funament lałem na raty (strop nad poddaszem równiez podzieliłem na dwa etapy)

ława i sciany fundamentowe w pierwszy dzień

na drugi zaszalowałem do poziomu terenu i reszta betonu

mozesz dzielic smiało - tylko tak jak pisze Geno

nie gładź niedokończonej powierzchni - zostaw tak jak wylałeś

pzdr

• 10 years później...

Witam.

Mam pytanie związane z dolewaniem fundamentu.

Mianowicie przy zalewaniu ław majster nie wykonał jednego elementu iż chcieliśmy wprowadzić małą zmianę w projekcie.

Ławy wylane w 2015 w grudniu. Na ławach stanęły bloczki betonowe i zostały zabezpieczone przeciwwilgociowo oraz zasypane.

Chcemy teraz wykonać chudziaka i brakujący element. Ten element to stopa pod ściankę nośną która wchodzi do salonu. Póżniej do tej ścianki wykonywany jest podciąg w stropie.

Moje pytania są takie:

1. Czy wykonać wykop i zalać razem z zalewaniem chudziaka ?

2. Czy wykonać wykop i wylać ławę. następnie podmurować z bloczka do poziomu chudziaka i dopiero chudziak wylać ?

3. Jak połączyć zbrojenie z zalanym elementem ławy ?

4. Może lepszym wyjściem będzie wylanie ławy przy samym chudziaku, powiedzmy 220x60x6 cm gł./wys./szer. ze zbrojeniem ?

Brakujący element ścianki fundamentowej to 220x120x24 cm. gł./wys./szer.

Dzięki za dobre rady.

• 2 years później...

Witam,

Odświeżam wątek.

Problem z fundamentem jest następującej natury...

Geodeta źle wytyczyl dom. Jest on za krótki po długości o 40cm. Tzn. o tyle zmniejsza nam się część salonowo-jadalniana. Reszta jest ok. Kierbud nie mierzył, wykonawca nie sprawdził akurat tej części domu, a jest już po zalaniu zbrojenia. Czyja wina to juz inny temat, ale moje pytanie brzmi, czy mozna dolać beton do tego jednego boku (w sumie byłoby to 40x40x920cm) jakoś kotwiąc to do już istniejącej ławy? Czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem?

Czekamy na kierownika budowy, a ma byc u nas dopiero w przyszłym tygodniu. Do tego czasu mój mąż zejdzie na zawał...

Ławy mamy 60szer x 40wys.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

Witam,

Odświeżam wątek.

Problem z fundamentem jest następującej natury...

Geodeta źle wytyczyl dom. Jest on za krótki po długości o 40cm. Tzn. o tyle zmniejsza nam się część salonowo-jadalniana. Reszta jest ok. Kierbud nie mierzył, wykonawca nie sprawdził akurat tej części domu, a jest już po zalaniu zbrojenia. Czyja wina to juz inny temat, ale moje pytanie brzmi, czy mozna dolać beton do tego jednego boku (w sumie byłoby to 40x40x920cm) jakoś kotwiąc to do już istniejącej ławy? Czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem?

Czekamy na kierownika budowy, a ma byc u nas dopiero w przyszłym tygodniu. Do tego czasu mój mąż zejdzie na zawał...

Ławy mamy 60szer x 40wys.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

To co planujesz raczej się nie uda. Nie w ten sposób. Ściana przesunięta o 40cm oparłaby się prawie w całości na tej dolewce więc na lawie 40x40 -czyli węższej niż w projekcie.

Poszedłbym w stronę podkopania tej ławy i wylania pod nią ławy 100x40 (100x30) wraz z brakującym fragmentem w poziomie istniejącej ławy.