mokular 29.10.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Kupiłem od gościa działkę, do której dojazd jest drogą wewnętrzną - własność wspomnianego gościa -w akcie notarialnym mam zagwarantowaną służebność przejazdu i doprowadzenia mediów. Ze względu na zaniżony teren podniosłem go trochę. Wybudowałem dom, zrobiłem zagospodarowanie działki (kostka itp.) i oddałem go prawnie w starostwie. Gość,po kilku latach od rozpoczęcia a roku od oddania przeze mnie budowy zerwał nawierzchnię drogi wew. - utwardził destruktem ,obniżając mi wjazd na posesje o jakieś 40 cm Muszę zdejmować kostkę ,niszczyć ogrodzenie ,obniżać bramę żeby wjechać na działkę. CZY MIAŁ DO TEGO PRAWO!!! Wypowiedzcie się proszę na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 30.10.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Z opisu nie wynika, czy to podniesienie terenu, które zrobiłeś, obejmowało także drogę na działce sąsiada. Jeśli tak, to nie powinieneś był tego robić bez uzgodnienia z nim i wtedy działania sąsiada były w jakiś sposób uzasadnione. Jeśli nie, to można się sprzeczać, ale moim zdaniem sąsiad nie miał prawa zmieniać stanu istniejącego bez uzgodnienia z Tobą, jeśli oznacza to uniemożliwienie korzystania z drogi bez przebudowy na Twojej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts