krobi 29.10.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Mam prosbe czy ktos mi doradzi.W przyszlym roku jak wszystko dobrze sie ulozy,mam zamiar rozpoczac budowe domu 120m2 o konstrukcji szkieletowej.I prosze wszystkich o rade w jaki system najlepiej zainwestowac do ogrzewania budynku i cieplej wody zeby w przyszlosci byly nie duze koszty exploatacji.Zastanawiam sie nad solarami i pompy ciepla.tylko nie jestem pewien czy te systemy beda wystarczajace do ogzania wody i domu.Z gory dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.10.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Pompa ciepła wystarczy aż nadto. Droga inwestycja, lecz bardzo tania eksploatacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.10.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 do szkieletu zawsze i tylko będzie mi pasować prund. u mnie chociaż nie szkielet, ogrzewanie będzie na prund a cwu realizowane przez tanią powietrze/woda PC, która sprytnie podłączona w okresach przejściowych da sobie radę również z ogrzewaniem ... Ekonomicznie policzone, prosty zwrot nakładów całkiem niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krobi 30.10.2006 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 ile moze kosztowac inwestycja w pompe ciepla i czy ona naprawde wystarczy na ogrzewanie i uzyskanie cieplej wody 120metrowego domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Wystarczy do ogrzewania każdego domu - nawet kilka tysiecy m2.Co do kosztów. Sama, komletna kotłownia CO i CWU w zaleznosci od PC moze się zamknąć od 30.000 do 50.000,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 30.10.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 w szkielecie raczej nie stawiałbym pieca na ekogroszek, miał itp. ( nie znaczy, że nie można, ale ... ) Jeśli chcesz mieć tanią kotłownię i eksploatację i nie boisz się pracy = węgiel, miał, ekogroszek, drewno. Jeśli chcesz mieć tanią "kotłownię" i pełen komfort, bezobsługowo = prąd, ale droga eksploatacja. Jeśli chcesz mieć tanią eksploatację + komfort, bezobsługowo = pompa ciepła, ale droga inwestycja. Jeśli chcesz mieć prawie bezobsługowo zaglądać ( 1x-2x w roku ),i średnio wychodzące koszty w eksploatacji i średnio-tanią/dogą kotłownię = gaz. Pozostaje jeszcze dom pasywny. zero kosztów eksploatacji, zero kosztów na kotłownię ... tylko brzydki i koszty inwestycji w konstrukcję. Każdy bilans opłacalności i sumienia musi zrobić samodzielnie. P.S. Jeśli PC, to solary chyba są bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krobi 30.10.2006 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Ale dom pasywny chyba tez trzeba troche ogrzewac? A co do solarow to chyba sobie dam spokoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts